budowa129 10.02.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Uzywam nibe 10-12 od 8.12.2018,budynek 180m2 podłogówki,niemam jeszcze drzwi wewnętrznych,temp.na pompie ustawiona na17 w budynku jest 20,temperatura stała.kosztowała 29.400z montażem ,bez podłogówki,niejest podłączona rekuperacja ,narazie .,zużycie to pierwszy miesiac 950kwh drugi miesiac 800kwh,drugi miesiac był zimniejszy .Ogólnie jestem zadowowlony ,biorac poduwage ze to pierwsze miesiace,mysle ze mozna te koszty zaakceptowac,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 10.02.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Podaję moje dalsze spostrzeżenia i rozważania. Wcześniej badałem temat 'czy pompa X da radę ogrzać dom Y przy temperaturze zewnętrznej Z?'. I myślę, że dzięki Waszej pomocy tutaj i ogólnie na forum (nabywając przy tym zdolność filtrowania BSu i dziecinnych kłótni) jestem już sobie sam w stanie odpowiedzieć na to pytanie. No i zacząłem badać kolejny temat: hałas jaki wydobywa się z jednostki zewnętrznej................. Nie możesz dać jednostki z przodu garażu na wprost tej wiaty? Z autopsji wiem, że pompa za rogiem jest kompletnie niesłyszalna. A z przodu jakiś ażurek i róża pnąca. Odległość do kotłowni nie powinna być za duża. Po granicy tuje, od strony podjazdu ażurek, lub... tuje by zasłonić. Nie wiem jak wiata garażowa, czy pełna zabudowa (żeby znów nie odbijał się dźwięk), czy raczej słupy i kratownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5kt 13.03.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 WitamJestem w trakcie budowy domu. Do ogrzewania i do ciepłej wody użytkowej planuję wstawić pompę ciepła powietrze – woda. Dane domu: - domek o pow. użytkowej 110 m2, pow. podłóg 117 m2, pow. całkowita 161 m2, - domek bez garażu, - dachówka ceramiczna,- poddasze ocieplone wełną mineralną (dwie warstwy, 15 cm i 10 cm), membrama, - wentylacja grawitacyjna, - rodzina 4 osobowa,- ściany wykonane z pustaka ceramicznego Eder 24cm,- ocieplenie styropian grafitowy 033 grubości 17 cm, tynki zewnętrzne akrylowe, - okna PCV 3-szybowe Salamander na profilach Streamline 76 oraz BlueEvolution 92 z szybami U =0,5,- podłogi na parterze ocieplone styropianem grafitowym (dwie warstwy, po 5 cm),- wszędzie ogrzewanie podłogowe,- nie mam kominka, - miejsce budowy 3 km od Legnicy, woj. dolnośląskie.Mam ofertę na dwie pompy ciepła (od sprawdzonej firmy z ponad 20 letnim doświadczeniem w tej dziedzinie): 1) zestaw Nibe Split 8kW: Nibe AMS 10-8 jednostka zewnętrzna zasilana powietrzem zewn. o modulowanej mocy 3-8 kw, Nibe jednostka wewn. HK 200 S. wbudowany zbiornik c.w.u. - cena brutto około 26.800 zł (z uwzględnieniem szwedzkiej dotacji,2) pompa ciepła Panasonic Generacja H 7 kW: jednostka wewn. WH-SDC07H3E5-1, jednostka zewn. WH-UD07HE5-1, zasobnik c.w.u. serii MEGA W-E 220.81 – cena brutto około 25.400 złKtórą wybrać? Trochę czytałem na forum, ale nie znam się na tym kompletnie. Niektórzy piszą, że jak Nibe to tylko pompy gruntowe, a powietrzne z Nibe to stara technologia z 2007 r. i przy niskich temperaturach nie dają rady. Czy ta pompa z Niebe też do nich należy? Czy może jest już nowszej generacji? Proszę o poradę. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.03.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Należy wykonać OZC budynku.Jakie grube wylewki podłóg? będą decydować o ogrzewaniu w T1 czy T2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5kt 13.03.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jeszcze nie mam wylewek. Jakie najlepiej zastosować? Myślę, że firma przedstawiająca ofertę to wyliczyła. Miałem jeszcze inne oferty z innych firm i proponowane pompy ciepła dla takiego domku były w granicach 7 - 8 kW. Chodzi mi bardziej o wybór firmy, Nibe czy Panasonic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Należy wykonać OZC budynku. Jakie grube wylewki podłóg? będą decydować o ogrzewaniu w T1 czy T2. Należy? Czy można inaczej? No to mnie nie proponował zrobienia ozc tylko chcial przyjac wskaznikowo i mialem wrazenie, ze tak dziala standardowo, tak wiec nie wiem o czym piszesz .... Można. Nie ma konieczności. Robi tak Karbon i jest super. Jeden z najlepszych ludzi, co się znają na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.03.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jeszcze nie mam wylewek. Jakie najlepiej zastosować? Myślę, że firma przedstawiająca ofertę to wyliczyła. Ja mysle ze nic nie liczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.03.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Jeszcze nie mam wylewek. Jakie najlepiej zastosować? Myślę, że firma przedstawiająca ofertę to wyliczyła. Poproś ich o wyliczenia. Jeżeli by wyliczyła, to byś wiedział jakie masz dać wylewki. Im grubsze wylewki tym b.będziesz mógł grzać w T2 Koniecznie zrób OZC profesjonalnie Chodzi mi bardziej o wybór firmy, Nibe czy Panasonic? Czytałeś temat od początku??? Edytowane 13 Marca 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5kt 13.03.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Tak czytałem. Tylko, że pierwsze posty w tym temacie są z przed kilku lat. Może ta pompa Nibe, którą mi zaproponowano jest już nowszej generacji? Nie wiem, dlatego pytam. Więcej osób poleca tu Panasonica, ale Nibe to chyba trochę wyższa półka, a cena podobna, chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.03.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 B.istotne - to kumaty instalator blisko domu, abyś miał Go pod ręką.Przestudiuj tabele z mocami pomp dla niskich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.03.2019 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Tak czytałem. Tylko, że pierwsze posty w tym temacie są z przed kilku lat. Może ta pompa Nibe, którą mi zaproponowano jest już nowszej generacji? Nie wiem, dlatego pytam. Więcej osób poleca tu Panasonica, ale Nibe to chyba trochę wyższa półka, a cena podobna, chyba że się mylę. Nibe to modele głównie z 2013 roku, modele F2040 i AMS to wg. tego co teraz jest zabytkowe sprzęty do tego są to modele na licencji Mitsubishi Hevy, Czyli mocne przestarzałe sprzęty, nowszy sprzęt z Nibe to model F2120, ale to monoblok więc słąbo, do tego bez typowej jednostki wewnętrznej a do tego w cenie nie pasującej do parametrów. Panasonic wypuszcza co roku praktycznie jakieś nowości w swoich urządzeniach, teraz wychodzi seria J i na znów kilka zmian na plus względem starszej serii, - filtr magnetyczny na CO - zmiana zworu bezpeczeństwa - zmiana przyłącza do naczynia CO - zmiana położenia pompy obiegowej - zmiana lokalizacji przyłączy freonowych - zmiana oprogramowania oraz usprawnienia grzania wody użytkowej. A nibe w modelach z 2013 z tego co wiem to nic nie zmieniło, a świat idzie do przodu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts