mileski 17.02.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Jak w tytule. Przymierzam się do wykonania samodzielnie instalacji wentylacji mechanicznej i kanały do centrali z czerpni, wyrzutni i skrzynek rozdzielaczowych chciałem dać z rur spiro izolowanych klimafixem lub inną wełną z płaszczem alu. Obawiam się jednak, że będę miał problemy z wykonaniem izolacji na kolanach. Macie na to jakiś patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 To nie lepiej od razu izolowane, miękkie i nie tak gładkie? Ciężko będzie ze średnicami 63mm ze spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 17.02.2015 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 To nie lepiej od razu izolowane, miękkie i nie tak gładkie? Ciężko będzie ze średnicami 63mm ze spiro. Spiro, tak jak napisałem, na kanały główne (od czerpni/wyrzutni do centrali i dalej do skrzynek rozdzielaczowych) potem Termokontrol 75/63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Spiro, tak jak napisałem, na kanały główne (od czerpni/wyrzutni do centrali i dalej do skrzynek rozdzielaczowych) potem Termokontrol 75/63 Nie ma spiro z powłoką antybakteryjną, a termokontrol ma takową. To nie lepiej jak będą i główne kanały z folią D2P? Poza tym są cichsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 17.02.2015 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Mam nadzieję, że przy cichej centrali (Frapol lub THessla) nie będzie stanowiło problemu. A jak jest z oporami przepływu? Tu termofleksy przegrywają chyba ze spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Mam nadzieję, że przy cichej centrali (Frapol lub THessla) nie będzie stanowiło problemu. A jak jest z oporami przepływu? Tu termofleksy przegrywają chyba ze spiro Gładkie kanały to większy opór i szum. Powietrze i płyny do gładkiego bardziej przylegają ( kropla wody na szybie nawet "zawiśnie" ) i wtedy ( zwłaszcza w przewymiarowanych ) kanałach, powietrze "środkowe" wyprzedza te przy ściankach i rozpręża się. Powstaje fala dźwiękowa, która nie musi, ale może być słyszalna jako dudnienie. Dlatego kanały się matowi, perforuje, wypełnia włókniną , dlatego piłka do golfa ma zagłębienia a rekin skórę jak papier ścierny. Nawet z najcichszej centrali można zrobić głośną wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts