katazipen 17.02.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witam!Jestem wykonawcą na pewnej budowie , mam pewien dylemat odnośnie połączenia ścian żelbetowych z płytą górną żelbetową...Praktycznie nie mam żadnego projektu do wykonania tego zbiornika, opis w dwóch zdaniach , wszystko robię z doświadczenia ... Zastanawiam się jak wyjść zbrojeniem ze ścian żelbetowych i te ściany połączyć ze zbrojeniem z płytą górnąŚciany zbrojone dwu kierunkowo , wysokość ścian 2.7m , pręty fi 10 kratownica 15x20cm , górna płyta żelbetowa kratownica 15x15cm fi 12 , zbiornik 16 m długośc , 8 m szerokość , 2.7 wysokość , płyta podparta podciągami ????Czy ktoś z kolegów podpowie jak połączyć ?Czy zwykły wieniec dookoła zrobić czy wykonać takie ,,L;; z fi 12 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nie masz projektu na zbiornik 16x8x3 m ? MaskaraZbiornik w gruncie? Płyta górna obciążona czymś ? Gdzie umieszczasz zbrojenie w ścianie? Krata stropu 15x15 fi12 przy tych wielkościach nie za bardzo ma sens. Chyba że faktycznie zrobisz podciągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.02.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 górna płyta żelbetowa kratownica 15x15cm fi 12 , zbiornik 16 m długośc , 8 m szerokość nie no partyzantką pachnie na całego. Projektu na 100% nie ma, fi 12 = 15x15 cm można sobie w rzopu wsadzić ! Podciągi muszą być sztywne, a nie na wiarę. W tedy wychodzi płyta krzyżowo zbrojona. Nie bardzo podciągi mają sens. Płyta powinna mieć grubość 24 cm. Zależy jeszcze czy będzie obciążenie naziomem. Ba sam zbiornik musi być bardzo szczelny, czytaj bez rys większych jak 0,1 mm co oznacza zbrojenie bardzo bardzo sute ścian i dna. pręty fi 10 kratownica 15x20cmmało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2015 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ba sam zbiornik musi być bardzo szczelny, czytaj bez rys większych jak 0,1 mm Szczelny zbiornik to dla właściciela same kłopoty bo się napełni...................... Może stąd ta partyzantka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katazipen 18.02.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Tak w skrócie,,,,, napisane jest tak w projekcie (PROJEKT JEST ) , Płyta dolna zbrojona fi 12 kratownica 15x15 , sciany kratownica 15x15 , płyta górna kratownica 15x15 dodatkowo belki fi 8x12 , pięć dołem i górą , buduję od 12 lat nie mówię że wszystkie rozumy pozjadałem ale takiego projektu to jam nie widział ...... Wiem że płyta dolna powinna być zbrojona dołem i górą , ściany zbroję fi 10 dwustronnie kratownica 15x15 , Pręty od ścian odgięte w formie dużego L , ale nie wiem jak ugryżć temat stropu , połączenia stropu z ścianą ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katazipen 18.02.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Szczelny zbiornik to dla właściciela same kłopoty bo się napełni...................... Może stąd ta partyzantka? Tak szczelny będzie Beton B25 W8 F100 , takie ma spełniać zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katazipen 18.02.2015 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Na pewno będdą podciągi , dołem dam 6x12 górą chyba 3-4 x12 , jak wcześnie dodałem mam projekt ale są tylko 2-3 zdania w opisie ?Czy uważasz że kratownica ścian 15x20 to za mało ?Ściana dwukierunkowo zbrojona ! Czyli 2.5 cm od szalunku po każdej stronie będzie odsunięta kratownica stalowa !Dobrze czy za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katazipen 18.02.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Nie masz projektu na zbiornik 16x8x3 m ? Maskara Zbiornik w gruncie? Płyta górna obciążona czymś ? Gdzie umieszczasz zbrojenie w ścianie? Krata stropu 15x15 fi12 przy tych wielkościach nie za bardzo ma sens. Chyba że faktycznie zrobisz podciągi. Mam projekt na zbiornik , zbiornik w gruncie , wysokośc 2.7m , płyta górna nie najazdowa niczym obciążona..... Zbrojenie w ścianie dwukierunkowe od szalunków odsunięte 2,5 cm .(żebyśmy dobrze się zrozumieli , dwie kratownice w jednej ścianie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katazipen 18.02.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Mam projekt na zbiornik , zbiornik w gruncie , wysokośc 2.7m , płyta górna nie najazdowa niczym obciążona..... Zbrojenie w ścianie dwukierunkowe od szalunków odsunięte 2,5 cm .(żebyśmy dobrze się zrozumieli , dwie kratownice w jednej ścianie ) Przepraszam że post pod postem ale zakręciłem się ... Jutro pokaże wam dwa skany projektu bo chyba nie dowierzacie ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Na pewno będdą podciągi , dołem dam 6x12 górą chyba 3-4 x12 , jak wcześnie dodałem mam projekt ale są tylko 2-3 zdania w opisie ? Czy uważasz że kratownica ścian 15x20 to za mało ? Ściana dwukierunkowo zbrojona ! Czyli 2.5 cm od szalunku po każdej stronie będzie odsunięta kratownica stalowa ! Dobrze czy za mało ? Na 8 metrach podciąg dołem 6x12 to brzmi kiepsko chyba że wyskoki ten podciąg. Tak na szybko to pod podciągami powinny być rdzenie w ścianie zbrojone mocniej niż 4xfi10 - i te na pewno łączyłbym bym z podciągami elkami. Ale zbrojenie to wg mnie min z 16. Płyta dolna i górna powinna byc zbrojona dwoma siatkami. Nie podajesz grubości tych elementów a to istotne. Zbiorniki podziemne to dość trudny temat bo inaczej pracują na pusto inaczej napełnione. A jak z poziomem wody gruntowe ? Pusty zbiornik o cienkich ścianach i wyskoki poziom wody gruntowej to może zbiornik wypłynąć. Warto to sprawdzić przed realizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katazipen 19.02.2015 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Na 8 metrach podciąg dołem 6x12 to brzmi kiepsko chyba że wyskoki ten podciąg. Tak na szybko to pod podciągami powinny być rdzenie w ścianie zbrojone mocniej niż 4xfi10 - i te na pewno łączyłbym bym z podciągami elkami. Ale zbrojenie to wg mnie min z 16. Płyta dolna i górna powinna byc zbrojona dwoma siatkami. Nie podajesz grubości tych elementów a to istotne. Zbiorniki podziemne to dość trudny temat bo inaczej pracują na pusto inaczej napełnione. A jak z poziomem wody gruntowe ? Pusty zbiornik o cienkich ścianach i wyskoki poziom wody gruntowej to może zbiornik wypłynąć. Warto to sprawdzić przed realizacją. Sa dwa podciągi krzyżowo , jeden dzieli wzdłuż na pół drugi dzieli zbiornik w szerokość na pół podparte 3 słupami , , słupy prze środek wzłduż zbiornika . Też tak myślałem że powinna być dwukierunkowo , ale projekt i inwestor mówią swoje----przecież architekt się zna ,,,,,,,,, jego słowa ...... Z wodami gruntowymi nie było tak źle , koparka wykopała na 3.3m i wody jakoś nie było , a czy nie będzie ???? Teren ciężki glina 100%..... Martwi mnie tylko ściana , czy nie za mało stali ? W projekcie było napisane kratownica (pojedyncza ) z fi 12 oczko 15x15 , Ja dałem oczko 15x20 dwa razy kratownica i to mnie martwi , a może na wysokości 1,5 m ściany dołożyć po pręcie w środek oczka 20 cm pręty i będzie 10x15 oczko , chyba największe siły działające na tą ścianę są właśnie na tym odcinku ściany , co o tym myślisz ? Edytowane 19 Lutego 2015 przez katazipen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katazipen 19.02.2015 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Prozę foto planu dla niedowierzających ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts