golik83 17.02.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Cześć Chciałbym wymienić stare stalowe rury w kuchni i wc na rury zgrzewane. Pion był wymieniany już na plastiki i od niego odchodzą dwie plastikowe rurki 20 mm Planuje uciąć te rurki na łączeniu z tymi stalowymi i pociągnąć całość plastikami. Zakupiłem już rury , kolanka, trójniki i mufy ale mam problem z licznikami i tym wszystkim przy liczniku tj jak to ma wyglądać i jakie kształtki,śrubunki mam kupić jeśli dobrze się orientuje to powinno to wyglądać tak : -----Zawór-----wodomierz-----zawór zwrotny---zawór kulowy----- Ale co dawać pomiędzy i na początku i końcu tego wszystkiego? Drugie pytanie to czy jest szansa zmieścić to wszystko na odcinku 40 cm ? dodaje projekt... te przerywane to już za ścianą ( w kuchni) Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golik83 19.02.2015 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 jako ze nikt nie odpisał to pokombinowałem w sklepie i zmontowałem coś takiego...>>> Czy jest to dobre połączenie? Dlaczego powinny być po dwa zawory, w mieszkaniu mam tylko jeden przed licznikiem, po co jeszcze za licznikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 To, co zmontowałeś jest ok, jedyny istotny wymóg tutaj to konieczność takiego zainstalowania wodomomierza, by przed nim i za nim był protsty odcinek o nominalnej średnicy wodomierza i długości nie mniejszej, niż bodajże 4 średnice rury, tu powinno być ok.Zawór za wodomierzem życzą sobie czasem dostawcy wody, bywa przydatny przy wymianie licznika (nie trzeba wtedy spuszczać mnóstwa wody z instalacjui wewnętrznej), ale w mieszkaniu w blokach tego się nie stosuje, jeśli nie miałeś do tej pory, to go nie zakładaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golik83 20.02.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 no i własnie się dowiedziałem że coś zrobiłem źle, nie potrafie przykrecic wodomierza.Gdy staram sie dokrecac kluczami srubunki to oracają mi sie rurki wokół własnej osi i moge je pozrywać. Co zrobiłem nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Wszystko jest ok, tylko do takiej operacji dwa klucze są potrzebne, jednym przytrzymujesz króciec licznika, drugim dokręcasz śrubunek. Nie musisz (a nawet nie powinieneś) tego robić na fest, jeśli śrubunki są z uszczelkami, wystarczy, jeśli dociągniesz do oporu (ale kluczem, nie palcami) i potem jeszcze trochę dopchniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts