Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapowietrzenie czy błąd instalacji?

robert922a

Recommended Posts

Witam mam piec na ekogroszek i posiadałem z nim problem gdyż nie dopalał mi eko i nie dogrzewało mi w domu.

Postanowiłem założyć zawór 4 drogowy i założyłem, ale narobiły się takie problemy ze nie moge sobie poradzić z tym.

Pierwsze spuszczenie wody przed przeróbką, wyleciało 100 L wody, napełniłem ale nie grzały grzejniki wiec pomyślałem że za szybko pusciłem wode i dlatego się tak zrobiło, wiec spusciłem przepłukałem wodą wszystkie grzejniki odkrecając je. A spuszczając wyleciało juz tylko 50 L wody. Napusciłem do instalacji wode nastepny raz ale juz leciała półtorej godziny napaliłem w piecu i znowu niektóre grzejniki grzeją do połowy niektóre całe, i znowu problem, spuszczanie wody i założyłem odpowietrzniki automatyczne na wszystkich pionach napusciłem wody i znowu nie grzeją niektóre. Tak mniej wiecej wygląda moja instalacja jak na schemacie a niżej zdjęcia.

INSTALACJA.jpg

2015-02-12_19-05-00_135.jpg

U mnie ostatni czasami dostaje powietrza i gromadzi się to w rurce zasilającej (idzie pod sufitem a powrót przy podłodze) pomaga częste ustawianie pompki na III bieg która przepompuje powietrze na koniec grzejnika a tam jest odpowietrznik ręczny i czasami go używam. A kiedyś to brałem wszystkie grzejniki zakręcałem (EDYCJA: oprócz zapowietrzonego oczywiście) pompka przepompowała i można było odpowietrzyć. Do odpowietrzania grzejnika pomocne też jest ustawienie grzejnika nie do poziomu (strona z odpowietrznikiem lekko w górę)