langdon 18.02.2015 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 hehe nieżle sie porobiło może doprecyzuję moje pytanie miało na celu wyjasnienie tego czy ejst sens robić aż tyle sposobów ogrzewania? czy pompa ciepła jest lepsza od solarów. czy robiąc piec na ekogroszek może nie ma sensu robic pompy ciepła lub plaszcza na kominku. dom buduję nowy. na działce mam gaz, mam miejsce na kotłownie wiec iałowiec czy ekogroszek moge mieć... na dach też jakieś ogniwa moge położyc... nie jest moi staszne palenie w piecy bo od kilkunastu lat w domu rodzinnym opiekowałem się piecem miałowym wiec wiem z czym to się wiąże... ale budując się teraz zastanawiam się czy można łatwiej ale równocześnie nie drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 18.02.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 mogę Ci napisać jak u mnie przebiegał proces decyzyjny na początku były solary+ekogroch+kominek z płaszczem - ekogroch z czasem przemienił się w pompę ciepła - nasze argumenty: będziemy coraz starsi, różnie z tym opałem bywa a i w obecnym mieszkaniu mamy dość już palenia, ciągłego martwienia się o zapas opału, zamawiania, wnoszenia, kopcenia, umorusania. No i wyjeżdżać lubimy często i gęsto a tu w zimę mógłby być problem z zachowaniem jakiejś sensownej temperatury. Nie wiadomo co życie też przyniesie i czy zdrowie pozwoli na dźwiganie opału. Stwierdziliśmy, że pompa byłaby fajnym rozwiązaniem na takie okoliczności. Nie mówię o lenistwie ale po prostu o ułatwieniu sobie życia. Powolutku doszliśmy do wniosku że pompa jest wygodna a wokół domu można robić wiele przyjemniejszych rzeczy, niż morusać się popiołem i opałem. - solary - jeszcze się nie wyleczyłam, ale czytając wątki o pompach dochodzę do wniosku, że instalacja pompy jest wystarczająca -kominek z płaszczem - rezygnujemy całkowicie z płaszcza, ale nie z kominka. Jak kominek to tylko rekreacyjnie a nie do ogrzewania. U mnie sytuacja jest taka, ze buduję na zadupiu brzydko mówiąc. Jeśli będzie awaria prądu i nie będę mogła grzać prądem, to kominkiem z płaszczem też nie będę mogła się uratować. A drewna będziemy mieli co jakiś czas sporo, więc wykorzystamy go do kominka. Dlatego też wybór padł na zwykły kominek, bez dodatkowej instalacji. Musisz się zastanowić, jakie są Twoje oczekiwania co do sposobu ogrzewania. Adam ładnie napisał o tym, czy chcesz aby ogrzewanie wiązało się z aktywnością fizyczną czy było bardziej "samodzielne" , że tak to ujmę Koszty, zarówno instalacji jak i późniejszego użytkowania też są istotne. Pytanie też, czy mnogość różnych instalacji jest Ci potrzebna i czy wykonałeś kalkulację dotyczącą tego, czy tak dużo inwestycji w ogrzewanie Cię się zwróci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.02.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Solary dobre na południe od Karpat , na nizinie węgierskiej już zaczynają mieć sens ekonomiczny .Pompa ciepła ogromny koszt na starcie , efekt ekonomiczny zależny od ceny prądu i czas zwrotu nakładów rozłożony na wiele lat Piec na węgiel czy miał to .. śmierdziel i truciciel .DREWNO jest najbardziej ekologicznym z paliw .Kominek z płaszczem wodnym potrzebuje prądu to fakt ale... które z instalacji grzewczych obecnie wykonywanych jest niezależna od prądu ? Pompki we wszystkich muszą mieć zasilanie awaryjne , w wypadku kominka u moich rodziców kosztowało to ~ 800 zł . Czy to dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Pompa ciepła ogromny koszt na starcie , efekt ekonomiczny zależny od ceny prądu i czas zwrotu nakładów rozłożony na wiele lat E tam. Kominek z płaszczem wodnym potrzebuje prądu to fakt ale... które z instalacji grzewczych obecnie wykonywanych jest niezależna od prądu ? PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Według mnie ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, np. energii słonecznej. Oszczędnie i w zgodzie z naturą. MODEROWANO REKLAMĘ Z pewnością zgodnie z naturą . Z pewnością nie jest to oszczędne rozwiązanie. Z pewnością w naszym klimacie zapotrzebowanie na energę nie pokrywa się z nasłonecznieniem. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez finlandia link w cytowanym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 29.03.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Z pewnością zgodnie z naturą . Z pewnością nie jest to oszczędne rozwiązanie. Z pewnością w naszym klimacie zapotrzebowanie na energę nie pokrywa się z nasłonecznieniem. Jeżeli wejdzie bilansowanie, to nadprodukcję z lata przerzucisz sobie na zimę korzystając z sieci jako akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.03.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Nie musisz mieć bilansowania. Mamy ustawę, że płacić będę 65gr (do 10kW) za nadprodukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 30.03.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Nie musisz mieć bilansowania. Mamy ustawę, że płacić będę 65gr (do 10kW) za nadprodukcję. Ale w cyklach półrocznych, czyli bilansowanie, choć pewnie jeszcze nikt nie wie jak to ma wyglądać. U mnie to i tak sie nie przyda, bo więcej zuzyje niż produkuję więc FIT na oczy nie ujrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.03.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ponoć mają być liczniki dwukierunkowe i normalna stawka za energię zużytą z sieci, z podziałem na taryfy jakie tam ktoś ma.Oprócz tego druga umowa na odkup nadprodukcji po stawce jaka tam wyjdzie z wielkości elektrowni. Zużycie z paneli PV w czasie rzeczywistym ma być za damo dla obydwu stron.Tak przynajmniej twierdził specjalista od tych zagadnień z PGE w centrali w Rzeszowie. Prosiłem o rozmowę z najbardziej kompetentną osobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ponoć mają być liczniki dwukierunkowe i normalna stawka za energię zużytą z sieci, z podziałem na taryfy jakie tam ktoś ma. Byłoby super, większość kWh wytwarzana by była w godzinach drogiego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Pompa ciepła ogromny koszt na starcie Ile kosztuje porządny system oparty na kominku akumulacyjnym dla domu 130m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 31.03.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ponoć mają być liczniki dwukierunkowe i normalna stawka za energię zużytą z sieci, z podziałem na taryfy jakie tam ktoś ma. Oprócz tego druga umowa na odkup nadprodukcji po stawce jaka tam wyjdzie z wielkości elektrowni. Zużycie z paneli PV w czasie rzeczywistym ma być za damo dla obydwu stron. Tak przynajmniej twierdził specjalista od tych zagadnień z PGE w centrali w Rzeszowie. Prosiłem o rozmowę z najbardziej kompetentną osobą. Byłaby rewelacja dla kogoś kto grzeje się prądem. Ale poczekamy zobaczymy, bo coś za różowo by było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratoman 31.03.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Według mnie ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, np. energii słonecznej. Oszczędnie i w zgodzie z naturą. A jak takie panele słoneczne mają się do budowa domów jednorodzinnych? Czy to jest opłacalne? Da się tym zasilic cały dom? I jeśli tak to jaka jest jakość tego prądu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 31.03.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 A jak takie panele słoneczne mają się do budowa domów jednorodzinnych? Czy to jest opłacalne? Da się tym zasilic cały dom? I jeśli tak to jaka jest jakość tego prądu...? Niestety, jak ktoś już tu napisał zużycie nie pokrywa się z zapotrzebowaniem. Rozsądnym rozwiązaniem jest potraktowanie sieci zakładu energetycznego jako akumolatora- tzw bilansowanie. W uproszczeniu, kiedy masz nadwyżkę, licznik kręci się do tyłu, kiedy pobierasz więcej niż produkujesz, odkręca się w drugą stronę. Jeżeli w ciągu określonego okresu (podobno półroczny) wyprodukujesz tyle ile zużyłeś, wyjdziesz na zero. To w teorii. W praktyce, będziesz musiał prawdopodobnie od energii pobranej z sieci zapłacić opłatę dystrybucyjną, czyli żeby wyjść na zero, instalację trzeba będzie zaprojektować większą niż zużycie prądu. Czyli przykładowo, zużywając 2500 kWh/rok będziesz musiał założyć instalację która wyprodukuje 3500 kWh/rok aby zysk ze sprzedaży nadwyżki pokrył Ci opłatę dystrybucyjną (nie liczyłem tego) Jakoś prądu jest czasami nawet lepsza niż z ZE. Istotą inwertera jest to że podnosi on delikatnie napięcie w sieci, co powoduje, że jeżeli mieszkasz na końcu linii, napięcie w gniazdku poniżej 230V, to inwerter dostarczając Ci prąd bezpośrednio do domu, zlikwiduje w jakimś stopniu ten spadek. Przy dobrej jakości inwerterze, także po sieci nie powinny łazić żadne zakłócenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.04.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Chyba wiele też zależy od zużycia. Dobre i tanie instalacje zużywają poniżej 30kWh/m2 na ogrzewanie, chłodzenie i 66m3 cwu a w domach dobrze izolowanych połowę tego. Przy takim zużyciu nawet niezbyt droga bateria pv pozwoli wyjść na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 02.04.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Z pewnością zgodnie z naturą . Z pewnością nie jest to oszczędne rozwiązanie. Z pewnością w naszym klimacie zapotrzebowanie na energę nie pokrywa się z nasłonecznieniem. jak to nie? min 20% energii słońca dociera do nas w okresie grzewczym. tj. 900kWh/m2*rok x 0,2 x 90m2 (pow małego dachu) = 16 000 kWh - to jest potencjał Twojego dachu. dom pasywny 2000kWh. tylko jak tu teraz wyciągnąć 12% sprawności Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.04.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 jak to nie? min 20% energii słońca dociera do nas w okresie grzewczym. tj. 900kWh/m2*rok x 0,2 x 90m2 (pow małego dachu) = 16 000 kWh - to jest potencjał Twojego dachu. dom pasywny 2000kWh. tylko jak tu teraz wyciągnąć 12% sprawności Przy pozyskiwaniu sprawność spokojnie uzyskasz duże większą, problemem wg mnie jest to jak energię zmagazynować a potem odzyskać z taką sprawnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.04.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Przy pozyskiwaniu sprawność spokojnie uzyskasz duże większą, problemem wg mnie jest to jak energię zmagazynować a potem odzyskać z taką sprawnością Przecież oddaje się do sieci i pobiera. Nic na tym nie traci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.04.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Przecież oddaje się do sieci i pobiera. Nic na tym nie traci się. Pomyśl za ile oddajesz i za ile pobierasz i ile na tym tracisz. Poza tym mam wrażenie, że koledze z poprzedniego postu chodziło o co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.04.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Pomyśl za ile oddajesz i za ile pobierasz i ile na tym tracisz. Poza tym mam wrażenie, że koledze z poprzedniego postu chodziło o co innego. Pobieram do wysokości oddanego. Nic więc nie tracę. To rozliczenie kWh nie kasy. Za nadwyżki płacą i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts