gm872 17.02.2015 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Witam, pisze do was, ponieważ szukam juz dłuższy czas i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Posiadam niewykończone pomieszczenie o wysokości 4,5 do 3,5 m wysokości, nie uda mi się wcisnąć piętra, więc myślę o antresoli o rozmiarach 4m na 2,5m. Nurtuje mnie pytanie jakie wymiary powinny mieć belki abym nie musiał stosować podpór pod nimi, oczywiście dł. belek to 4 m. Sama antresola nie byłaby nadmiernie eksploatowana, łóżko i tyle. Wiem, że takie obliczenia to projektant, natomiast jak każdy Polak na dorobku chcę najpierw dowiedzieć się, czy nie rzucam się z motyką na słońce a potem faktycznie poświęcić "trochę" pieniędzy na projekt. Edytowane 17 Lutego 2015 przez gm872 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.02.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Najsamprzód proponuję zastanowić się czy te "belki" będą miały na czym się oprzeć... A jakie - nu muszą być wysokie, to znaczy wysokość minimum te 20 cm czy 24... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gm872 20.02.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Na początku chciałem zakotwić dwa dwuteowniki do ściany, natomiast po przemyśleniu sprawy chyba bezpieczniejszym sposobem będzie wykucie dziur w ścianie i włożyć belki. Całość pomieszczenia wewnątrz wyłożona jest cegłami, na zewnątrz pustaki. 20cm wysokości , a szerokość? Mam nadzieje ze co 40 cm wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts