Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja dolotu dla kominka wolnostojącego

onion

Recommended Posts

Chce kupić kominek wolnostojący typu koza bez dolotu. Mam zrobiony dolot pod kominek, z zewnątrz zamknę kratką z siatką, z wewnątrz kratką w podłodze pod kominkiem.

Pytanie jak regulować przepływ powietrza w dolocie? Jak go szczelnie zamknąć gdy kominek nie będzie używany, tak żeby nie wiało po podłodze?

Czy kratka na podłogę z żaluzją byłaby wystarczająca?

A może wsadzić w rurę pcv przepustnicę o mniejszej średnicy, kabelek do sterowania wyciągnąć na zewnątrz, a pomiędzy pcv a przepustnicą wypiankować? Następnie kabelek ładnie obsadzić w płytce lub w kratce pod kozą?

Edytowane przez onion

O proszę to czuje się zaskoczony. Co może spowodować zostawienie dolotu?

Dom jest solidnie ocieplony w standardach energooszczędnych, wentylacja grawitacyjna, skąd w takim razie piec będzie brał powietrze do spalania?

Sam piec ma określony taki parametr: "Wlot powietrza do spalania: pośredni regulowany". Na pewno można w takim przypadku zlikwidować dolot?

OK, czyli zatkać rury styropianem, doszczelnić pianką i cieszyć się ciepłem kominka wolnostojącego. Regulacja powietrza odbywa się przez kontrolowane otwieranie / rozszczelnianie okien.

Poczytałem na Twoim blogu też 2 artykuły na podobne tematy. No coś w tym musi być.

Witam.

Dom jest solidnie ocieplony w standardach energooszczędnych, wentylacja grawitacyjna, skąd w takim razie piec będzie brał powietrze do spalania

Z wentylacji grawitacyjnej, która się po prostu odwróci ... i zamiast wywiewać powietrze "zużyte", będzie nawiewać zimne powietrze do domu w ilości dużo większej niż jest to potrzebne ludziom. Standardy "energooszczędne" pójdą się wtedy "paść" w Twoim domu ...

Do czego zmierzam - jak się wydaje masę kasy na to żeby dom był energooszczędny to trochę na bakier jest montowanie paleniska bez bezpośredniego dopływu powietrza do spalania.

Pozdrawiam.

Dziękuję za pomoc. Wszystko jasne.

A ja bym dolot zostawil, aby ogrzewal swieze powietrze, kiedy w pomieszczeniu zrobi sie kompletnie duszno (jego zamykanie to oddzielna sprawa trudna do realizacji). Gdybym mial na to wplyw do kazdego kominka robilbym dwa doloty. Jeden do spalania a drugi do cyrkulacji cieplego powietrza. Tylko kto by sie potem w tych ciegnach polapal.