Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieduży piec gazowy kondensacyjny - przegląd rynku

madopro

Recommended Posts

Zapotrzebowanie na ciepło w domach coraz mniejsze, a ja mam wrażenie, że producenci nie do końca chcą wyjść na przeciw naszym potrzebom.

Wiadomym jest, że magia oszczędności kotłów kondensacyjnych polega nie tylko na odzysku ciepła z kondensatu, ale również z umiejętności stałej pracy na niskich parametrach.

(ten drugi czynnik niestety jest dość często pomijany przez inwestorów, szukających kotła gazowego do swojego domu)

Chodzi tutaj o minimalną ilość energii jaką może podawać kocioł do instalacji bez konieczności ciągłego włączania się i wyłączania.

O dziwo urządzenia o mniejszej mocy niekoniecznie mają niską moc minimalną.

Większość kotłów o mocy maksymalnej w okolicach 12kW nie schodzi poniżej 3kW, osiągając podobne wartości co droższe urządzenia 2-3 razy mocniejsze.

Temat ma celu zebranie do kupy informacji na temat dzisiejszych kotłów gazowych kondensacyjnych, które warto montować w dzisiejszych domkach o niezbyt dużym zapotrzebowaniu na ciepło.

Weźmy na tapetę mój domek - zapotrzebowanie na ciepło ok. 6kW.

Przy temperaturze mniej więcej zera stopni potrzebne będzie jakieś 3kW.

Oznacza to, że przy lekko plusowych temperaturach większość dostępnych kotłów zacznie "taktować"' zamiast działać w sposób ciągły.

Póki co najciekawsze urządzenie, jakie rozważam to jednofunkcyjny Immergas Victrix X o mocy 1,9-12kW (oczywiście + zasobnik do c.w.u.).

Czy znajdzie się dla niego jakaś sensowna konkurencja?

Edytowane przez madopro

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

termet ecocondens gold 20 2,0-19,5kW przy 80/60 (2,2-21,5kW przy 50/30)

Interesujące.

Wiesz może jakie jest zużycie gazu przy minimalnej mocy?

Ja mam viessmann vitodens 300-W i właśnie taktowanie 1,9-19kW. Jest też wersja 1,9-11 kW.

Cena zabija wszelki entuzjazm.

Modulacja, a nie taktowanie.

Taktowanie poza granicami modulacji, o to mi chodziło.

Odpowiadałem na post saturnv

Pardon, mój błąd.

Przy okazji - widzę, że posiadasz u siebie kocioł, który mnie interesuje.

Jak się sprawuje?

Polecasz?

4,8 l/min, tolerancja +0,5, przy zawartości CO2 9%

Yyy, chyba byłem mało precyzyjny.

Chodzi mi konkretnie o GZ-50.

A jak się domyślam, to podałeś dla LPG?

Choć zaraz, LPG to raczej w kg :bash:

Edytowane przez madopro

jeśli chodzi o ich "półkę" to sa wymieniane zaraz po tych co sam wymieniłeś, największym plusem są tanie części, firma mniej rozreklamowana bo polska, sterowniki produkowane w polsce, pompa wilo, cena zakupu poniżej 4 tys. pierwszy przegląd między 18-20 mc. menu bardzo proste, podłączasz czujnik zewnetrzny i kocioł sam zmienia regulacje temp. w regulacje krzywą, wentylator mniej znanej firmy jak dla mnie, ale ogólnie dobre firmy sa w środku

No dobra, skoro skończyły się nam urządzenia o niskiej mocy minimalnej...

... to postanowiłem wykonać telefon do działów technicznych producentów.

Oto co się dowiedziałem.

Immergas przy mocy minimalnej spala 0,22m3/h, przy maksymalnej 1,3m3/h.

Z liczb mi wychodzi modulacja palnika od 16%, spalanie minimalne 17% wartości maksymalnego.

Można uznać, że moc jest PRAWIE wprost proporcjonalna do zużycia gazu.

W Termecie podano mi wartości odpowiednio 0,29m3/h (co się zgadza z wpisem BrodowskiG) oraz 2,0m3/h.

Zdziwiło mnie to, gdyż przy obiecywanej modulacji od 11% (a z liczb wychodzi nawet 10%) zużycie wynosi ok. 15%.

Zacząłem drążyć temat i się okazało, że urządzenie ma moc minimalną nie 2,0 ani 2,2 (dla innych parametrów),a 2,8kW.

W takim wypadku potwierdziła się przybliżona proporcjonalność mocy do zużycia gazu.

Jednak upadła kwestia konkurencyjności dla urządzenia Immergas, gdzie potwierdzili, że moc minimalna (no dobra, uzyskana laboratoryjnie) to 1,9kW.

Umiejętności Viessmanna 300 nie weryfikowałem, bo cenę ma zbyt dużą.

I nawet jeżeli ma milion więcej funkcji od konkurencji, to przy mojej prościutkiej instalacji z żadnej z nich nie skorzystam.

W Termecie podano mi wartości odpowiednio 0,29m3/h (co się zgadza z wpisem BrodowskiG) oraz 2,0m3/h.

Zdziwiło mnie to, gdyż przy obiecywanej modulacji od 11% (a z liczb wychodzi nawet 10%) zużycie wynosi ok. 15%.

Zacząłem drążyć temat i się okazało, że urządzenie ma moc minimalną nie 2,0 ani 2,2 (dla innych parametrów),a 2,8kW.

W takim wypadku potwierdziła się przybliżona proporcjonalność mocy do zużycia gazu.

.

czyli oszukują, na szkoleniach mówią o 3 kW a na necie w danych podają 2kW... a miałem dobrą opinię

• 2 weeks później...

Nikt nic nie dopisuje, ja nic ciekawego znaleźć nie mogę - wygląda na to, że na rynku lipa.

Co oferuje konkurencja (w jakiejś rozsądnej cenie)?

U Buderusa => GB072-14.

Moce minimalne:

- 40/30 - 3,3kW

- 80/60 - 2,9kW

U Junkersa => ZSB 14-3C.

Moce minimalne:

- 40/30 - 3,7kW

- 80/60 - 3,3kW

Strasznie mnie dziwi fakt, że producenci nie przewidują możliwości wyłączenia zabezpieczenia przeciw zamarzaniu (na własną odpowiedzialność).

O ile u Junkersa można obniżyć granicę do -5, to Buderus ma na sztywno ustawione +3.

Biorąc pod uwagę, że w moim przypadku kocioł przestałby taktować mniej więcej koło zera, to przez pewien okres czasu pompa by niepotrzebnie chodziła przez całą dobę.

Trochę śmiesznie...