Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieduży piec gazowy kondensacyjny - przegląd rynku

madopro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale jaka praca na full ? Przecież modulacja działa nawet bez pogodówki...

W mnie (kiedy miałem tylko sterownik pokojowy) w systemie 6h grzania-6h przerwy, po przerwie kocioł startuje i pracuje z mocą około 40-50% na początku, dość szybko ją ją obniżając.

Nigdy nie będzie pracował na full, bo nie mając pogodówki będzie dobierał moc w zależności od temperatury wody na powrocie, a ta nigdy po 6h przerwy w grzaniu nie spadnie o tyle, aby musiał grzeć "na full"

Eeee, dobra...

To teraz mam pytanie, szczególnie do serwisantów i monterów - Buderus GB072-14 czy Junkers ZSB 14-3C?

Już nie o to chodzi, który jest "bardziej", tylko czy są przesłanki ku temu, by twierdzić, że któryś z nich ma stosunkowo wysoką awaryjność?

...bo jest bublem, bo ma wadę konstrukcyjną, a w dodatku irracjonalnie drogie części, itp.

Różnica w cenie kilkaset zł, więc do zaakceptowania, jeżeli okazałoby się, że urządzenie miało by być zauważalnie mniej awaryjne.

Instalacja bez większej filozofii - 10 grzejników płytowych + zasobnik ok. 100dm3m + pogodówka.

Także jakieś dodatkowe funkcje sterowania milionem obiegów mnie średnio interesują.

Oba urządzenia mają 3-biegowe pompy, podobne moce, sprawności i zużycia gazu.

• 3 weeks później...

czytam i czytam i sie pogubiłam...

jestem w trakcie wyboru otła gazowego do co i cw... Dom 90m2, wybudwany z gazobetony 24 + ocieplony styropianem 12, po całości ogrzewanie podłogowe.

Chciałam kupić kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny + zasobnik cw na 100-120 l...

Na jednej ze stron co do zapotrzebowania ciepła wysżło mi że przy najwiekszych mrozach zapotrzebowanie powinnam miec 8,1 kW a przy przecietnych dniach zimnych 4,1 kW...

Czyli rozumiem że zgodnie z tym i zgodnie z waszymi opisami powinnam szukać kotła z jak najniższą mocą minimalną, zęby cały czas pracował i z mocą maksymalną +/- 9kW ...

A czy jak dodam do tego zasobnik CW to moc powinnam odrazu zwiekszyć? Troche sie boje żeby nie wsiąść kotła z za mała mocą ale z drugiej strony jak tak czytam to przy większej mocy będę miała niepotrzebne straty...

Pomocy bo już sie całkie pogubiłam... Każdy fachowiec mówi co innego a ja musze lada dzień zdecydować sie i kupić kocioł...

Co byscie mi zaproponowali? I czy w związku z ogrzewaniem podłogowym powinnam na coś zwracać konkretnego uwage?

Kocioł jednofunkcyjny ma ustawiony tzw. priorytet grzania wody.

Kiedy tylko spadnie temperatura w zasobniku poniżej zadanej, kocioł przełączy się na podgrzew w zasobniku, chwilowo przestając grzać c.o.

Wracając do zasilania centralnego ogrzewania kocioł musi nadrobić ten delikatny przestój, więc potrzebuje trochę większej mocy niż by wynikało z zapotrzebowania.

Dlatego też w Twoim przypadku kocioł 12kW powinien być akurat (zresztą mniejszych nie robią), 9kW to trochę za mało.

No chyba, że masz jakiś ponadprzeciętny rozbiór ciepłej wody.

Przy rodzinie 2+2 i przerwach pomiędzy kąpielami np. 20-30 minut nie powinniście odczuć dyskomfortu.

Jeżeli u Was wszyscy na raz rzucają się do łazienek, jeden bierze prysznic, drugi napełnia wannę, a trzeci czeka już w ręczniku na swoją kolej...

Wtedy trzeba się zastanowić nad większym zasobnikiem, a nawet nad większą mocą urządzenia.

Na to pytanie chyba nigdy nie poznasz odpowiedzi.

Teoria mówi, żeby wybierać urządzenie, które najwcześniej będzie zdolne do pracy ciągłej (czyli miało niską moc minimalną).

A niską moc minimalną mają zazwyczaj kotły o niskiej mocy maksymalnej lub droższe modele o wyższej mocy maksymalnej (tak w dużym uproszczeniu).

Jednocześnie, jak widać po wpisach użytkowników tych większych urządzeń, elektronika niektórych kotłów potrafi zadbać o to, żeby włączeń urządzenia w ciągu doby było jak najmniej (a to pozytywnie wpływa na ich trwałość).

Osobiście wezmę urządzenie o niskiej mocy.

Aktualnie, po rozmowach z dalece-spokrewnionym serwisantem Junkersa, jest mi najbliżej do urządzenia Cerapur Smart 14kW.

Sam taki użytkuje, a zgłoszeń jego awarii nie ma zbyt wiele.

Póki co jeszcze się nad tym nie skupiałem.

Celuję w okolice 100 litrów.

Niektórzy sprzedawcy oferują już gotowy komplet ze zbiornikiem o poj. 120 litrów.

Niektórzy kupujący zaś oszczędzają kilka stówek stosując zasobniki np. od Biawara.

Nie wiem jeszcze na które rozwiązanie się skuszę.

Zbiorniki Junkersa mają króćce montażowe od góry, co mi się akurat podoba.

Ale czy warto za to dopłacać...

Jeszcze troche was pomęcze...

Dostałam dziś taką oferte, co o niej myślicie?

Kotły firmy Viessmann

Pakiet

Kocioł kondensacyjny Vitodens 100+zasobnik 100l+zespół przyłączeniowy kocioł

zasobnik cena brutto po rabacie 5227,13

Kocioł kondensacyjny Vitodens 111-w z wbudowanym zasobnikiem 46l. cena

brutto po rabacie 6513,00

CENY NA KOTŁY VIESSMANN OBOWIĄZUJĄ DO 31-03-1015 OD KWIETNIA NASTĄPI

PODWYŻKA O OK 3,5%

Kocioł firmy Vaillant

Pakiet

Kocioł kondensacyjny VC 146/5-5+zasobnik 120l+zestaw do

szachtu+reg.pogodowy+zestaw przył.kocioł zasobnik cena brutto po rabacie