Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieduży piec gazowy kondensacyjny - przegląd rynku

madopro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam dołączę się do tematu bo stoję również przed ważna decyzja jakim jest wybór kotła kondesata 1-funcyjnego z zasonikiem.

Po wizytach w punktach sprzedaży i rozmowy z fachowcami :) to głowa pełna o każdy coś innego powiedział czy dodał i zasiał nowy wątek do myslenia.

Prawdopodobnie wybór padnie na zestaw EkoGreen aristona jest to zestaw kotła Ariston Clas Premium Evo System 24 z zasonikiem BCH 120L

http://zielonykran.pl/prd_one/16844-ariston-eco-green-24-jednofunkcyjny-kociol-gazowy-clas-premium-evo-system-z-zasobnikiem-bch-120-litrow.html#tab=tab-1

Moc minimalna wsumie odpowiednia do mojego domku 120m2 modulacja do 22KW ponieważ mam poddasze użytkowe która kiedyś w planach będzie ogrzewana.

Co sadzicie o tym zestawie cena za ten kocioł i zasobnik z podłączami i papa do obiegu cyrkulacyjnego to 5000zł + rura kominowa 700zl i robocizna

czy dołożyć okolo 3000tys i udeżyć w prostego viessmann-a.

Dziekuję za opinie mam nadzieje ze po opiniach nie zaczne szukac czegoś innego

P.S nie dodałem ze na Aristona jest do 8 lat gwarancji która od roku podstawowego jest rozszerzana za pomoca przeglądów rocznych servisanta aristona. niewiem jak wyglada gwarancja viessmann

Pozdrawiam

Edytowane przez Ptak86

Witam dołączę się do tematu bo stoję również przed ważna decyzja jakim jest wybór kotła kondesata 1-funcyjnego z zasonikiem.

Po wizytach w punktach sprzedaży i rozmowy z fachowcami :) to głowa pełna o każdy coś innego powiedział czy dodał i zasiał nowy wątek do myslenia.

Prawdopodobnie wybór padnie na zestaw EkoGreen aristona jest to zestaw kotła Ariston Clas Premium Evo System 24 z zasonikiem BCH 120L

http://zielonykran.pl/prd_one/16844-ariston-eco-green-24-jednofunkcyjny-kociol-gazowy-clas-premium-evo-system-z-zasobnikiem-bch-120-litrow.html#tab=tab-1

Moc minimalna wsumie odpowiednia do mojego domku 120m2 modulacja do 22KW ponieważ mam poddasze użytkowe która kiedyś w planach będzie ogrzewana.

Co sadzicie o tym zestawie cena za ten kocioł i zasobnik z podłączami i papa do obiegu cyrkulacyjnego to 5000zł + rura kominowa 700zl i robocizna

czy dołożyć okolo 3000tys i udeżyć w prostego viessmann-a.

Dziekuję za opinie mam nadzieje ze po opiniach nie zaczne szukac czegoś innego

P.S nie dodałem ze na Aristona jest do 8 lat gwarancji która od roku podstawowego jest rozszerzana za pomoca przeglądów rocznych servisanta aristona. niewiem jak wyglada gwarancja viessmann

Pozdrawiam

Jak to obliczyłeś, że minimalna moc (5,5kW) tego Aristona jest odpowiednia do Twojego 120m2 domku.

Masz jakąś izolację na dachu i ścianach?

Bo jeśli izolacja spełnia normę minimalną, to raczej kocioł o 2-krotnie zbyt dużej mocy.

Oczywiście nie mam nic do Aristona, nawet jest tani jak na swoją długą gwarancję. A jeśli servis niedaleko to atrakcyjny.

Tylko nie do tak małego domu.

Jak to obliczyłeś, że minimalna moc (5,5kW) tego Aristona jest odpowiednia do Twojego 120m2 domku.

Masz jakąś izolację na dachu i ścianach?

Bo jeśli izolacja spełnia normę minimalną, to raczej kocioł o 2-krotnie zbyt dużej mocy.

Projekt domu ma obliczony OCZ lecz lekko deweloper zminil materialy wykoczenie i ocieplenia dlatego lekko ten ocz moze sie zmnic.

Oczywiście jeszcze dane warunki atmosferyczne i klimat w jakim jest postawiony dom. Moc jaka doradzali mi ludzie to 4 kw - 5 kw ale juz sam nie wiem co ta moca jaka jedym slowem ciezki temat

Moze cos innego mi doradzicie pozdrawiam

Projekt domu ma obliczony OCZ lecz lekko deweloper zminil materialy wykoczenie i ocieplenia dlatego lekko ten ocz moze sie zmnic.

Oczywiście jeszcze dane warunki atmosferyczne i klimat w jakim jest postawiony dom. Moc jaka doradzali mi ludzie to 4 kw - 5 kw ale juz sam nie wiem co ta moca jaka jedym slowem ciezki temat

Moze cos innego mi doradzicie pozdrawiam

Jeśli podstawowym kryterium jest dla Ciebie gwarancja, to możesz brać tego Aristona. O ile, oczywiście te obowiązkowe, roczne przeglądy nie kosztują po 400zł:)

Sprawdź to.

5kW będziesz potrzebował tylko w największe mrozy. Przeciętnie będziesz potrzebował około 2 kW, co oznacza, że kocioł będzie pracował 8-10 godzin dziennie. Jak go sobie mądrze ustawisz, to zbyt wiele startów na dobę nie będzie.

Sprawdź jeszcze dostępność i ceny serwisu Immergasa, Buderusa i Junkersa.

Mają kotły, które grzeją ju z mocą 1.9kW (Immergas) i mają po 5 lat gwarancji.

Po wizycie w punkcie sprzedaży i sprawdzeniu cen i dostępności kotłów małej mocy kompletnie zgłupiałem :) Sprzedawca odrazu powiedział ze przy nowym domku dobrze ocieplonym moc pieca się dobiera do powierzchni domu i powtarzał ze ten Ariston Clas Premium Evo System 24 z zasonikiem BCH 120L będzie dobry. Poprosiłem o sprawdzenie kotłów malej mocy i podanie cen oczywiście podał lecz pod nosem powtarzał ze modulacja takich pieców bedzie do ok 17kw i to stanowczo za mało bo poddasze które nie używane będzie jako tako trzeba będzie ograć powietrzem które ucieknie z dołu na górę i moc aristona w sam raz bedzie.

Zestaw aristona proponuja mi za 4900 do tego 100zl czujnik pogodowy, sterownik SENSYS 600 zl, pompa cyrkulacyjna 330zl moc (5,5kw - 22kw)

BERETTA EXCLUSIVE GREEN HE 25 z zasobnikiem IDRA TOP 120 - 9700 w tej cenie jest regulator pogodowy programator tygodniowy,sonda zewnetrzna +pompa cyrkulacyjna 330zl (moc 2,5kw - 25kw)

I co mam o tym wszystkim myslić

Edytowane przez Ptak86

Jestem ciekaw, jaki kociol doradzilby ten sprzedawca przy większym, albo gorzej ocieplonym domu ? 50kW ?

Dwa fakty - wystarczą ci 12-14kW, oraz lepiej bedzie pracował kocioł modulujący od mniejszej mocy.

Teraz sprawdz sobie długośc grawancji, podzwoń po serwisantach i sprawdż, ile kasuja za przeglad i wybierz. Proste.

Z tymi kotłami dużej mocy to jest jakaś plaga u sprzedawców. Nie znają się czy wciskają większe (droższe) żeby więcej zarobić?

Czy jest sens kupować lamborghini do jazdy po torach wyścigowych i jeździć nim na zakupy i do pracy w lesie kilka km dziennie? Oczywiście da się ale czy to jest sensowne i ekonomiczne? Litry paliwa puszczone w atmosferę i ciągłe zagrożenie zawiśnięciem na wertepach. Są lepsze możliwości.

No, przy aucie to przynajmniej jest jeszcze możliwość, czasami wyjechać gdzieś na prawdziwą jazdę i przyjemność. Przy kotle to żadnych wrażeń, tylko praktyczność i ekonomia. Więc po co te 2-krotnie za duże moce?

Z tymi kotłami dużej mocy to jest jakaś plaga u sprzedawców. Nie znają się czy wciskają większe (droższe) żeby więcej zarobić?

Czy jest sens kupować lamborghini do jazdy po torach wyścigowych i jeździć nim na zakupy i do pracy w lesie kilka km dziennie? Oczywiście da się ale czy to jest sensowne i ekonomiczne? Litry paliwa puszczone w atmosferę i ciągłe zagrożenie zawiśnięciem na wertepach. Są lepsze możliwości.

No, przy aucie to przynajmniej jest jeszcze możliwość, czasami wyjechać gdzieś na prawdziwą jazdę i przyjemność. Przy kotle to żadnych wrażeń, tylko praktyczność i ekonomia. Więc po co te 2-krotnie za duże moce?

Duży łatwiej sprzedać .

Ta beretta jest niezła .Łatwa w czyszczeniu i trwała. kiedyś montowałem i serwisowałem.

fachman czytalem o beretta i sa pozytywne opinie tak samo jak o tym zestawie aristona tylko roznica 4000 zl przekonuje mnie do aristona

Jurto dzwonie do servisanta Aristona dowiedziec sie o cene serwisu i przegladów i przelicznie czy ten serwis jest w takiej cenie ze mozna sie przekonac w tej kwestii do aristona czyli 8 lat gwarancji:)