Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieduży piec gazowy kondensacyjny - przegląd rynku

madopro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepszy a co najważniejsze najtańszy w utrzymaniu na chwilę obecną jest Atag. Ja mam model a244ec wcześniej był immergas. Ten atag jest oszczędniejszy. Przeglądy też tańsze. Tylko cena duża. Ja zapłaciłem 8500. Ale widziałem na allegro sporo taniej. Coś ok 6000. Piec ten wygrał targi poznańskie i był wybierany najlepszym kotłem. Ja mogę polecić

• 2 weeks później...
  • 8 months później...
Zapotrzebowanie na ciepło w domach coraz mniejsze, a ja mam wrażenie, że producenci nie do końca chcą wyjść na przeciw naszym potrzebom.

Wiadomym jest, że magia oszczędności kotłów kondensacyjnych polega nie tylko na odzysku ciepła z kondensatu, ale również z umiejętności stałej pracy na niskich parametrach.

(ten drugi czynnik niestety jest dość często pomijany przez inwestorów, szukających kotła gazowego do swojego domu)

Chodzi tutaj o minimalną ilość energii jaką może podawać kocioł do instalacji bez konieczności ciągłego włączania się i wyłączania.

O dziwo urządzenia o mniejszej mocy niekoniecznie mają niską moc minimalną.

Większość kotłów o mocy maksymalnej w okolicach 12kW nie schodzi poniżej 3kW, osiągając podobne wartości co droższe urządzenia 2-3 razy mocniejsze.

Temat ma celu zebranie do kupy informacji na temat dzisiejszych kotłów gazowych kondensacyjnych, które warto montować w dzisiejszych domkach o niezbyt dużym zapotrzebowaniu na ciepło.

Weźmy na tapetę mój domek - zapotrzebowanie na ciepło ok. 6kW.

Przy temperaturze mniej więcej zera stopni potrzebne będzie jakieś 3kW.

Oznacza to, że przy lekko plusowych temperaturach większość dostępnych kotłów zacznie "taktować"' zamiast działać w sposób ciągły.

Póki co najciekawsze urządzenie, jakie rozważam to jednofunkcyjny Immergas Victrix X o mocy 1,9-12kW (oczywiście + zasobnik do c.w.u.).

Czy znajdzie się dla niego jakaś sensowna konkurencja?

Witam!

Wybudowałem dom o powierzchni 140 mkw (ceramika, łącznie ze stropem) i planuję też kocioł Immergas Victrix 12 kw. Długo przeglądałem oferty producentów kotłów gazowych i uwierz mi kolego nic ciekawszego niż w/w nie znajdziesz. I jeszcze jedno Immergas daje 5 lat gwarancji oraz posiada dobrze rozwiniętą sieć serwisów.

Pozdrawiam.