LUP123 29.03.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Cena tej Beretty jest raczej (sztucznie?) za wysoka.Wiem bo mam (bez uwag) od kilku miesięcy i to wraz z AT/BT - ok 7 k/zł brutto. Popytaj kontrolnie gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilia0 30.03.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Najlepszy a co najważniejsze najtańszy w utrzymaniu na chwilę obecną jest Atag. Ja mam model a244ec wcześniej był immergas. Ten atag jest oszczędniejszy. Przeglądy też tańsze. Tylko cena duża. Ja zapłaciłem 8500. Ale widziałem na allegro sporo taniej. Coś ok 6000. Piec ten wygrał targi poznańskie i był wybierany najlepszym kotłem. Ja mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilia0 30.03.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Atag ma opatentowany samoczyszczący wymiennik ciepła a co za tym idzie wymiennik jest czysty to ma większą sprawność spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.04.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Atag ma opatentowany samoczyszczący wymiennik ciepła a co za tym idzie wymiennik jest czysty to ma większą sprawność spalania Ale konstrukcja wytrzymuje max 10 lat;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lina120 14.04.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Deweloper nam dzis zaproponował montarz pieca : saunier duval semia condens f25. Co o niem myślicie? Zgodzić sie i mieć to już z głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.12.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Zapotrzebowanie na ciepło w domach coraz mniejsze, a ja mam wrażenie, że producenci nie do końca chcą wyjść na przeciw naszym potrzebom. Wiadomym jest, że magia oszczędności kotłów kondensacyjnych polega nie tylko na odzysku ciepła z kondensatu, ale również z umiejętności stałej pracy na niskich parametrach. (ten drugi czynnik niestety jest dość często pomijany przez inwestorów, szukających kotła gazowego do swojego domu) Chodzi tutaj o minimalną ilość energii jaką może podawać kocioł do instalacji bez konieczności ciągłego włączania się i wyłączania. O dziwo urządzenia o mniejszej mocy niekoniecznie mają niską moc minimalną. Większość kotłów o mocy maksymalnej w okolicach 12kW nie schodzi poniżej 3kW, osiągając podobne wartości co droższe urządzenia 2-3 razy mocniejsze. Temat ma celu zebranie do kupy informacji na temat dzisiejszych kotłów gazowych kondensacyjnych, które warto montować w dzisiejszych domkach o niezbyt dużym zapotrzebowaniu na ciepło. Weźmy na tapetę mój domek - zapotrzebowanie na ciepło ok. 6kW. Przy temperaturze mniej więcej zera stopni potrzebne będzie jakieś 3kW. Oznacza to, że przy lekko plusowych temperaturach większość dostępnych kotłów zacznie "taktować"' zamiast działać w sposób ciągły. Póki co najciekawsze urządzenie, jakie rozważam to jednofunkcyjny Immergas Victrix X o mocy 1,9-12kW (oczywiście + zasobnik do c.w.u.). Czy znajdzie się dla niego jakaś sensowna konkurencja? Witam! Wybudowałem dom o powierzchni 140 mkw (ceramika, łącznie ze stropem) i planuję też kocioł Immergas Victrix 12 kw. Długo przeglądałem oferty producentów kotłów gazowych i uwierz mi kolego nic ciekawszego niż w/w nie znajdziesz. I jeszcze jedno Immergas daje 5 lat gwarancji oraz posiada dobrze rozwiniętą sieć serwisów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts