Lidka123 18.02.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Dzień dobry! stoję przed wyborem doboru ogrzewania do mojego przyszłego domu - pow. 86 mkw., ściana beton komórkowy 24 cm + 20 cm styropianu, ocieplenie podłogi styropianem 10 cm, dach lekki (bez stropu) ocieplony wełną - 35 cm, okna trzyszybowe. Dom parterowy, bez piwnicy i garażu, bez poddasza użytkowego, dach prosty dwuspadowy. Wysokość wnętrz - w połowie domu chce "otworzyć" przestrzeń - w najwyższym punkcie 3,8 metra, w drugiej połowie standardowo zamykamy kartongipsem - 2,85.Planowane ogrzewanie - piec automatyczny na pellet + kominek z płaszczem wodnym (dodatek). Ogrzewanie grzejnikami i częściowo podłogowe (łazienka, korytarze, kuchnia, wszędzie, gdzie nie ma podłogi drewnianej) + podgrzewanie wody. Mam pytanie - jaki kocioł na pellet wybrać? Ponoć nie można wziąć za dużego, więc u mnie pewnie pasowałby jak najmniejszy. Problem jest taki, że znalazłam na rynku tylko dwa kotły o małej mocy, są to:Kostrzewa Compact Bio 10 KWEG Pellet 10 KWCzy to dobre kotły? Czy ktoś może mi polecić ewentualnie coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.02.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 te kotły ze 2 razy za duże, wstaw sobie bufor 1000 litrów i grzej pradem w taniej taryfie, zrób wszędzie podłogowkę, na okresy przejściowe możesz grzać klimatyzacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 wiem, że te kotły mają i tak za dużą moc niż potrzebuję, ale nic mniejszego nie znalazłam - wolałabym jednak ogrzać pelletem - mimo wszystko taniej chyba będzie, nawet jeśli brać pod uwagę II taryfę, bo lubię ciepło mieć w domu i na ciepłej wodzie też nie chcę oszczędzać. Podłogówka na całej powierzchni odpada, bo będzie podłoga drewniana. O co chodzi z tym grzaniem klimatyzacją?Pytanie do ogrzewania prądem - co konkretnie bym potrzebowała? (poza buforem)?Czy ta II taryfa faktycznie mi się opłaca? W końcu w dzień też używam prądu... (nie do ogrzewania, ale innych rzeczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.02.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 wiesz ile kosztuje 1 kWh z pelletu? przy prądzie w II taryfie potrzebujesz kocioł elektryczny lub (lepiej) bufor z grzałką, pompą obiegową i zaworem mieszającym. podłogówka w nowym domu raczej nie zaszkodzi drewnu, chociaż to pewnie zależy od rodzaju drewna (niech mądrzejsi się wypowiedzą) i na pewno od temperatury zasilania (dobrze izolowany dom = niska temperatura zasilania) klimatyzator to taka pompa ciepła, produkuje (przykładowo) 3 kWh ciepła zużywając 1 kWh energii elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 koszt to chyba jakieś 0,22 zł,. jaki jest koszt klimatyzatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.02.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 klima z grzaniem poniżej 2 tys. ale i za 4 kupisz, zależy jakie parametry i przy jakim mrozie ma grzacjak duzo cwu do pompa ciepla z zasobnikiem ale tego raczej bym nie trzymal za scianą pomieszczenia dziennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 pompa ciepła zdecydowanie odpada -za drogo. Generalnie boję się tego prądu, bo na wszelkich symulacjach (kalkulatory energetyczne) wychodzi sporo drożej niż pelet, dlatego najbardziej chciałabym pelet, ale małego kotła na rynku brak:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 18.02.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Możesz wstawić jakiś kocioł na pelet (piecyk) z szybką o mocy 10kW z stajni MCZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 myślałam o MCZ, ale ich piecyki o mniejszych mocach mają strasznie małe zasobniki na paliwo - efekt jest taki, że co 10 godzin trzeba dosypywać. Zalezy mi na automatycznym piecyku / kociołku, który sam się rozpali, sam wygasi, będzie mógł ogrzać wodę do grzejników, dodatkowo, przy zastosowaniu mieszalnika - obsłuży podłogówkę oraz ciepłą wodę - obawiam się, że MCZ temu nie podoła, choc nie wiem na pewno bo ich strona jest dość nieczytelna, jesli chdzi o mozliwosci piecyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.02.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) piecyk o małej mocy potrzebuje małego zasobnika bo spala mało peletu. Zwykle piecyki z takimi instalacjami sobie radza całkiem nieźle.Autonomia takiego piecyka to od 10 - 36 godzin. Edytowane 18 Lutego 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zasobnik ok 70 kg to jednak minimum dla wygody użytkowania. Zwykle piecyki, czyli jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.02.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 to Red compact przy mocy 22 kW ma taki zasobnik (60 kg) i obsługuje domy nawet 300 m2 i nikt nie narzeka na pojemność zasobnika. Jakie piecyki ? Hydro MCZ lub tańsza opcja piecyki Hydro Red. Moja klientka ogrzewa domek ponad 80 m2 z ciepłą wodą ogrzewaniem podłogowym (parter) grzejnikami (piętro 3 szt i jeden w łazience) i jest zadowolona i nie narzeka na autonomię pracy ( zasobnik 36L) Piecyk Red Margherita Hydro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) a nie za duży ten piecyk? (ten hydro Margherita) Bo trochę dochodzimy do punktu wyjścia w tej dyskusji - proponowałam kociołki o mocy 10 kw i były uwagi, że za mocny.... Edytowane 18 Lutego 2015 przez Lidka123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.02.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 a nie za duży ten piecyk? Bo trochę dochodzimy do punktu wyjścia w tej dyskusji - proponowałam kociołki o mocy 10 kw i były uwagi, że za mocny.... bo Twój dom ma obciążenie zapewne około 4 kW. dodaj 1 kW na CWU, czyli w sumie maksymalnie 5 kW przy temperaturze zewnętrznej -20*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 no właśnie.... zdaję sobie sobie sprawę, że potrzebuje małego piecyka tylko skąd go wziąć??? MCZ oferuje piecyki 8 kw ale nie hydro, więc nie ma opcji bo wodę muszę ogrzać... ma ktoś jakis sensowny pomysł, co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.02.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 piecyk tak jak dobre kotły na pelet jest wyposażony w modulację pracy i taki piecyk o którym pisałem ma modulacje pracy w zakresie 2 lub 2,5- 10 kW. O ile mnie pamieć nie myli a gdy jest zbędny ( dogrzeje pomieszczenie do zadanej temperatury i cwu) to się poprostu wygasi i będzie czekał aż znowu będzie potrzebny ( wtedy się rozpali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.02.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 no właśnie.... zdaję sobie sobie sprawę, że potrzebuje małego piecyka tylko skąd go wziąć??? MCZ oferuje piecyki 8 kw ale nie hydro, więc nie ma opcji bo wodę muszę ogrzać... ma ktoś jakis sensowny pomysł, co mam zrobić? Dom 86m2 z tego co widzę z zapotrzebowaniem na ciepło ok.50-60kWh/m2/rok zużyje na ogrzewanie za sezon grzewczy 86*60=5000kWh. Pisałaś,że 1kWh z pelletu to jest 0,22zł czyli zaplacisz a ogrzewanie 5000*0,22=1100zł-koszt kotła na pellet to ok.10tys.zł a całego systemu grzewczego to pow.20tys.zl 1kWh z prądu to 0,29zł czyli za ogrezwanie zapłacisz 5000*0,29zł=1500zl a kocioł elektryczny to 2,4tys.zl a koszt całego systemu grzewczego to ok.3tys.zl W czym dylemat ? Pakować się w drogi syf czy mieć czysto w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.02.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) poza prądem nic mądrego nie wymyślisz, chyba ze bufor i wtedy kociołek z 10 kW żeby wygrzać bufor przez5-6 godzin a pozniej grzejesz z bufora, możesz dać kociol zgazowujący, wyjdzie ogrzewanie polowę taniej ale przy takim zapotrzebowaniu to kocioł szybko sie nie zwróci. jak dasz bufor z grzałką to nie musisz budowac kotlowni, wstawisz to jakiegos gospodarczego albo zmienisz przeznaczenie kotłowni, wywalisz komin, dołóż z 5 cm styro na podloge i daj podłogowkę. w każdym rozwiązaniu potrzebujesz bufor. mozesz dac taka pompe ciepla http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+ciep%C5%82a+aquarea&sourceid=Mozilla-search&bmatch=seng-v6-sm-isqm-2-default-0113 ale to wymaga podłgówki, drozsze od kotła ale wylatuje komin i ogolnie nie potrzeba kotlowni. jak ogrzewanie bedzie samym pradem to wode mozesz miec z takiej pompy http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+ciep%C5%82a+cwu&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-3-o-0113&price_from=4500&price_enabled=1 PS masa rozwiazań ale jak wyliczył arturo różnica roczna niewielka, od zysku z kotla odejmij 100 na kominiarza. zamiast kotla elektrycznego dalbym bufor żeby ciepło dostarczac równomiernie przez cała dobę. pewnie w planach wentylacja grawitacyjna, moze warto zrobić mechaniczną i grzałeczke zamontowac Edytowane 18 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 piecyk tak jak dobre kotły na pelet jest wyposażony w modulację pracy i taki piecyk o którym pisałem ma modulacje pracy w zakresie 2 lub 2,5- 10 kW. O ile mnie pamieć nie myli a gdy jest zbędny ( dogrzeje pomieszczenie do zadanej temperatury i cwu) to się poprostu wygasi i będzie czekał aż znowu będzie potrzebny ( wtedy się rozpali). i tak będzie się rozpalał kilka razy dziennie przez większość sezonu, gdy obciążenie domu to 500 W-1500 W? ile prądu bierze ta zapalarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 18.02.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 pelet nie są takie syfiaste, ale fakt, prąd dużo czystszy, trzeba tylko jeszcze doliczyć koszt ogrzania wody. Przyznam szczerze, że boję się tego prądu - niby z twoich wyliczeń wychodzi, że będzie ok, a co jeśli finalnie dom będzie potrzebował więcej energii do ogrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts