Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

stoję przed wyborem doboru ogrzewania do mojego przyszłego domu - pow. 86 mkw., ściana beton komórkowy 24 cm + 20 cm styropianu, ocieplenie podłogi styropianem 10 cm, dach lekki (bez stropu) ocieplony wełną - 35 cm, okna trzyszybowe. Dom parterowy, bez piwnicy i garażu, bez poddasza użytkowego, dach prosty dwuspadowy. Wysokość wnętrz - w połowie domu chce "otworzyć" przestrzeń - w najwyższym punkcie 3,8 metra, w drugiej połowie standardowo zamykamy kartongipsem - 2,85.

Planowane ogrzewanie - piec automatyczny na pellet + kominek z płaszczem wodnym (dodatek). Ogrzewanie grzejnikami i częściowo podłogowe (łazienka, korytarze, kuchnia, wszędzie, gdzie nie ma podłogi drewnianej) + podgrzewanie wody. Mam pytanie - jaki kocioł na pellet wybrać? Ponoć nie można wziąć za dużego, więc u mnie pewnie pasowałby jak najmniejszy. Problem jest taki, że znalazłam na rynku tylko dwa kotły o małej mocy, są to:

Kostrzewa Compact Bio 10 KW

EG Pellet 10 KW

Czy to dobre kotły? Czy ktoś może mi polecić ewentualnie coś innego?

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiem, że te kotły mają i tak za dużą moc niż potrzebuję, ale nic mniejszego nie znalazłam - wolałabym jednak ogrzać pelletem - mimo wszystko taniej chyba będzie, nawet jeśli brać pod uwagę II taryfę, bo lubię ciepło mieć w domu i na ciepłej wodzie też nie chcę oszczędzać. Podłogówka na całej powierzchni odpada, bo będzie podłoga drewniana. O co chodzi z tym grzaniem klimatyzacją?

Pytanie do ogrzewania prądem - co konkretnie bym potrzebowała? (poza buforem)?

Czy ta II taryfa faktycznie mi się opłaca? W końcu w dzień też używam prądu... (nie do ogrzewania, ale innych rzeczy)

wiesz ile kosztuje 1 kWh z pelletu?

przy prądzie w II taryfie potrzebujesz kocioł elektryczny lub (lepiej) bufor z grzałką, pompą obiegową i zaworem mieszającym. podłogówka w nowym domu raczej nie zaszkodzi drewnu, chociaż to pewnie zależy od rodzaju drewna (niech mądrzejsi się wypowiedzą) i na pewno od temperatury zasilania (dobrze izolowany dom = niska temperatura zasilania)

klimatyzator to taka pompa ciepła, produkuje (przykładowo) 3 kWh ciepła zużywając 1 kWh energii elektrycznej

myślałam o MCZ, ale ich piecyki o mniejszych mocach mają strasznie małe zasobniki na paliwo - efekt jest taki, że co 10 godzin trzeba dosypywać. Zalezy mi na automatycznym piecyku / kociołku, który sam się rozpali, sam wygasi, będzie mógł ogrzać wodę do grzejników, dodatkowo, przy zastosowaniu mieszalnika - obsłuży podłogówkę oraz ciepłą wodę - obawiam się, że MCZ temu nie podoła, choc nie wiem na pewno bo ich strona jest dość nieczytelna, jesli chdzi o mozliwosci piecyków.

to Red compact przy mocy 22 kW ma taki zasobnik (60 kg) i obsługuje domy nawet 300 m2 i nikt nie narzeka na pojemność zasobnika. Jakie piecyki ? Hydro MCZ lub tańsza opcja piecyki Hydro Red. Moja klientka ogrzewa domek ponad 80 m2 z ciepłą wodą ogrzewaniem podłogowym (parter) grzejnikami (piętro 3 szt i jeden w łazience) i jest zadowolona i nie narzeka na autonomię pracy ( zasobnik 36L) Piecyk Red Margherita Hydro.

piecyk tak jak dobre kotły na pelet jest wyposażony w modulację pracy i taki piecyk o którym pisałem ma modulacje pracy w zakresie 2 lub 2,5- 10 kW. O ile mnie pamieć nie myli a gdy jest zbędny ( dogrzeje pomieszczenie do zadanej temperatury i cwu) to się poprostu wygasi i będzie czekał aż znowu będzie potrzebny ( wtedy się rozpali).

Gość Arturo72
no właśnie.... zdaję sobie sobie sprawę, że potrzebuje małego piecyka tylko skąd go wziąć??? MCZ oferuje piecyki 8 kw ale nie hydro, więc nie ma opcji bo wodę muszę ogrzać... ma ktoś jakis sensowny pomysł, co mam zrobić?

Dom 86m2 z tego co widzę z zapotrzebowaniem na ciepło ok.50-60kWh/m2/rok zużyje na ogrzewanie za sezon grzewczy 86*60=5000kWh.

Pisałaś,że 1kWh z pelletu to jest 0,22zł czyli zaplacisz a ogrzewanie 5000*0,22=1100zł-koszt kotła na pellet to ok.10tys.zł a całego systemu grzewczego to pow.20tys.zl

1kWh z prądu to 0,29zł czyli za ogrezwanie zapłacisz 5000*0,29zł=1500zl a kocioł elektryczny to 2,4tys.zl a koszt całego systemu grzewczego to ok.3tys.zl

W czym dylemat ? Pakować się w drogi syf czy mieć czysto w domu ?

poza prądem nic mądrego nie wymyślisz, chyba ze bufor i wtedy kociołek z 10 kW żeby wygrzać bufor przez5-6 godzin a pozniej grzejesz z bufora, możesz dać kociol zgazowujący, wyjdzie ogrzewanie polowę taniej ale przy takim zapotrzebowaniu to kocioł szybko sie nie zwróci. jak dasz bufor z grzałką to nie musisz budowac kotlowni, wstawisz to jakiegos gospodarczego albo zmienisz przeznaczenie kotłowni, wywalisz komin, dołóż z 5 cm styro na podloge i daj podłogowkę. w każdym rozwiązaniu potrzebujesz bufor. mozesz dac taka pompe ciepla http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+ciep%C5%82a+aquarea&sourceid=Mozilla-search&bmatch=seng-v6-sm-isqm-2-default-0113 ale to wymaga podłgówki, drozsze od kotła ale wylatuje komin i ogolnie nie potrzeba kotlowni. jak ogrzewanie bedzie samym pradem to wode mozesz miec z takiej pompy http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+ciep%C5%82a+cwu&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-3-o-0113&price_from=4500&price_enabled=1

PS masa rozwiazań ale jak wyliczył arturo różnica roczna niewielka, od zysku z kotla odejmij 100 na kominiarza. zamiast kotla elektrycznego dalbym bufor żeby ciepło dostarczac równomiernie przez cała dobę. pewnie w planach wentylacja grawitacyjna, moze warto zrobić mechaniczną i grzałeczke zamontowac

Edytowane przez BrodowskiG

piecyk tak jak dobre kotły na pelet jest wyposażony w modulację pracy i taki piecyk o którym pisałem ma modulacje pracy w zakresie 2 lub 2,5- 10 kW. O ile mnie pamieć nie myli a gdy jest zbędny ( dogrzeje pomieszczenie do zadanej temperatury i cwu) to się poprostu wygasi i będzie czekał aż znowu będzie potrzebny ( wtedy się rozpali).

i tak będzie się rozpalał kilka razy dziennie przez większość sezonu, gdy obciążenie domu to 500 W-1500 W? ile prądu bierze ta zapalarka?