Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Jakoś tak to jest z doradcami zwłaszcza tymi bezpłatnymi że często gęsto wpuszczają człowieka w przysłowiowe maliny. Często słyszę od różnych ludzi że w czasie budowy "znajomy" nam doradzał i tak się wpakowaliśmy.

Zwlaszcza jak do domu 85m2 proponuja paliwo stałe gdzie kotłownia i skład opału to połowa domu a moc grzewcza kotła to 300% obciążenia cieplnego.

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liwko - jest sobie instalacja co i cwu wystają rurki, żeby podłączyć źródło ciepła. Mniejsza o to czy podłogówka na 100% czy z grzejnikami - przyjmijmy, że podłogówka. Jest kotłownia, która może sobie być docelowo pralnią, spiżarnią, składzikiem itp, jest komin dla ewentualnej dywersyfikacji źródeł ciepła. Nie licz proszę składzika i komina, bo to jest i ma być. Co podłączamy i za ile?

Zwlaszcza jak do domu 85m2 proponuja paliwo stałe gdzie kotłownia i skład opału to połowa domu a moc grzewcza kotła to 300% obciążenia cieplnego.

Jedno przyznam- przy domu 85m2 trzeba naprawdę rozważnie podejść do źródła ciepła bo to naprawdę niewiele wiec i różnice w kosztach CO nie będą duże. Ale dlaczego tak lubicie generalizować? Prąd za 10 gr - gdzie? Kotłownia 42,5m2 - przecież nie ma takich? Moc grzewcza prawie 30 KW skoro Puławiak pisał, że te piecyki spokojnie od ok. 2 KW zaczynają rozsądnie grzać? PC prawie tyle co piec na palet - poproszę ofertę?

Liwko - jest sobie instalacja co i cwu wystają rurki, żeby podłączyć źródło ciepła. Mniejsza o to czy podłogówka na 100% czy z grzejnikami - przyjmijmy, że podłogówka. Jest kotłownia, która może sobie być docelowo pralnią, spiżarnią, składzikiem itp, jest komin dla ewentualnej dywersyfikacji źródeł ciepła. Nie licz proszę składzika i komina, bo to jest i ma być. Co podłączamy i za ile?

Aha czyli znowu wszystko z nieba spadło :D

Jak zwykle zresztą.

do domu 85 m2 kompletna kotłownia na PC Panasonic w zeszłym roku wychodziła 20 tys. zł (nie wiem jak to dzisiaj wygląda). cena prądu w taniej taryfie w Duon to 11 gr netto, do tego przesył. u mnie wychodzi 0,186 zł po podwyżce opłaty dystrybucyjnej. do tego należałoby dodać wyższą opłatę handlową (u mnie to dodatkowe 7 zł miesięcznie w stosunku do Tauron)

Liwko - ale ja chcę konkrety a nie teksty, że z nieba spadło. W ten sposób w prostego wątku zrobiło się już 7 stron. Wątek nie jest co prawda mój ale mam podobny dylemat choć dom większy. Ale skoro chcesz wiedzieć to proszę: kotłownia jest ale równie dobrze może tam być pralnia (będzie wygodniej w łazience) albo składzik (odwlecze to albo w ogóle wykluczy budowę budynku gosp.); komin - jest i ma być, chodzi o prostą dywersyfikację ryzyka (mam przykład z olejem opałowym - naście lat temu teściowie montowali olej, bo wygoda, bo tani kredyt z dopłatami, bo tani opał; a potem się okazało, że dobrze, że nie likwidowali pieca węglowego bo by nie zarobili na olej).

Tak więc mamy 2 rurki i...

imrahil - i to jest konkret. 20tysi wyszło ci za PC, bufor, zbiornik na cwu, wszystkie pompki i rurki? Chyba, że wystarczy grzać tylko w nocy bez bufora? Jakbym miał ofertę na całą kotłownię z PC na taką kwotę to bym się nie zastanawiał. Jaka to moc? Ja potrzebuję coś koło 9KW

Liwko - ale ja chcę konkrety a nie teksty, że z nieba spadło. W ten sposób w prostego wątku zrobiło się już 7 stron. Wątek nie jest co prawda mój ale mam podobny dylemat choć dom większy. Ale skoro chcesz wiedzieć to proszę: kotłownia jest ale równie dobrze może tam być pralnia (będzie wygodniej w łazience) albo składzik (odwlecze to albo w ogóle wykluczy budowę budynku gosp.); komin - jest i ma być, chodzi o prostą dywersyfikację ryzyka (mam przykład z olejem opałowym - naście lat temu teściowie montowali olej, bo wygoda, bo tani kredyt z dopłatami, bo tani opał; a potem się okazało, że dobrze, że nie likwidowali pieca węglowego bo by nie zarobili na olej).

Tak więc mamy 2 rurki i...

imrahil - i to jest konkret. 20tysi wyszło ci za PC, bufor, zbiornik na cwu, wszystkie pompki i rurki? Chyba, że wystarczy grzać tylko w nocy bez bufora? Jakbym miał ofertę na całą kotłownię z PC na taką kwotę to bym się nie zastanawiał. Jaka to moc? Ja potrzebuję coś koło 9KW

Po pierwsze, uważasz że w przyszłości komina nie można już w razie "W" wybudować? Po co od razu kupować drugi samochód na zapas, skoro nie wiadomo czy będzie potrzebny? Taki komin to przez te wszystkie lata tylko spory mostek ciepła więc po co???

Po drugie za pompę, odwierty i graty kotłowni (z montażem) dałem 27tyś. Gdybym zrobił poziomy wyszło by z 5tyś. mniej.

Gość Arturo72
Jakbym miał ofertę na całą kotłownię z PC na taką kwotę to bym się nie zastanawiał. Jaka to moc? Ja potrzebuję coś koło 9KW

Czyli wiesz,że nic nie wiesz a pomimo tego wybudowałeś sobie i kotłownię i skład na opał.Czemu tak ?

A jak potrzebujesz coś koło 6kW ?

I to też jest konkret (ta PC a nie komin - bo ja to wiem).Cena fajna - jaka moc? Mnie za same odwierty wołali ok 20 tys. Ale to było w zeszłym roku i nie szukałem innych ofert bo się zniechęciłem.

PS. to "W" może nastąpić bardzo szybko (w tamtym przypadku były to 3 sezony)

Ale co może się stać, prąd tak bardzo zdrożeje że wywalisz PC i wstawisz kocioł na pellet? Nie rób jaj :)

No dobra, niech tak będzie. Ty kupujesz kocioł na pellet i budujesz komin, ja dodaję fotovoltaikę. Mam za darmo a ty płacisz ;)

I tyle się od Was można dowiedzieć chłopaki. Dzięki za "konkrety", nie ciągnę tego dalej bo sam się przekonałem dlaczego tak wyglądają Wasze liczniki.

Mój licznik mi mówi, że za ogrzewanie CO i CWU płacę około 1500zł rocznie. To są dla mnie konkrety, a nie że wybudowałem komin na zaś to go nie liczę. Liczy się wszystko, a wtedy kocioł na pellet robi się w cenie blisko PC.

Aha, mam 8kW na 133m2

Gość Arturo72
I tyle się od Was można dowiedzieć chłopaki. Dzięki za "konkrety", nie ciągnę tego dalej bo sam się przekonałem dlaczego tak wyglądają Wasze liczniki.

Jakie masz obciążenie cieplne i jakie zapotrzebowanie domu na ciepło ?

Jak konkret to konkret bo bez tego nie wybierzesz optymalnego systemu grzewczego przed budową a po budowie to tylko zostaneisz z ręką w nocniku i zapłacisz podwójnie.

komin - jest i ma być, chodzi o prostą dywersyfikację ryzyka (mam przykład z olejem opałowym - naście lat temu teściowie montowali olej, bo wygoda, bo tani kredyt z dopłatami, bo tani opał; a potem się okazało, że dobrze, że nie likwidowali pieca węglowego bo by nie zarobili na olej).

Ja podobnie jak kolega budując dom będę miał komin "na wszelki wypadek". Skoro mam mieć w domu kominek, to chcąc, niechcąc potrzebuję komina. Więc jeśli mam mieć komin do kominka, to dołożenie drugiego kanału to chyba nie jest już dużo większy koszt?

Ja podobnie jak kolega budując dom będę miał komin "na wszelki wypadek". Skoro mam mieć w domu kominek, to chcąc, niechcąc potrzebuję komina. Więc jeśli mam mieć komin do kominka, to dołożenie drugiego kanału to chyba nie jest już dużo większy koszt?

Jeżeli jeden centralny to nie, gorzej jak trzeba budować dwa.

Przepraszam, że się wcinam ale jak zwykle dyskusja nie pomaga pytającemu i innym użytkownikom forum.

Nie rozumiem dlaczego jak ktoś chce przekonać do swoich racji to zaczynają się jakieś niejasne insynuacje.

Również stoję przed wyborem rodzaju opału i z ciekawością przeglądam wątki w tym temacie. Przyłączam się do apelu micz10, że rozmowa odbiegła trochę od tematu i nie pomaga pytającemu. Lidka123 nie pyta co wybrać prąd, czy pelet, tylko się zdecydowała na pelet i prosi o poradę dotyczącą kotła na pelet. Dlatego, z całym szacunkiem dla Kolegów, nie rozumiem, dlaczego na siłę próbujecie ją przekonać na inne źródło. Niestety podobnie rozmowy wyglądają na innych wątkach (ktoś pyta o ekogroszek - odpowiedź PC, inny pyta o gaz - odpowiedź PC). Skupmy się może na odpowiedzi na zadane w tytule pytanie, a można przecież założyć wątek "pelet czy prąd" i tam przedstawiać swoje argumenty

Również stoję przed wyborem rodzaju opału i z ciekawością przeglądam wątki w tym temacie. Przyłączam się do apelu micz10, że rozmowa odbiegła trochę od tematu i nie pomaga pytającemu. Lidka123 nie pyta co wybrać prąd, czy pelet, tylko się zdecydowała na pelet i prosi o poradę dotyczącą kotła na pelet. Dlatego, z całym szacunkiem dla Kolegów, nie rozumiem, dlaczego na siłę próbujecie ją przekonać na inne źródło. Niestety podobnie rozmowy wyglądają na innych wątkach (ktoś pyta o ekogroszek - odpowiedź PC, inny pyta o gaz - odpowiedź PC). Skupmy się może na odpowiedzi na zadane w tytule pytanie, a można przecież założyć wątek "pelet czy prąd" i tam przedstawiać swoje argumenty

Oczywiście że ostatecznie to będzie jej wybór, jednak wszyscy w tym wątku, którzy coś tam wiedzą na temat ogrzewania jednak jej to odradzają. To przypadek? A może chęć wpuszczenia w maliny? Jak sądzisz? Po prostu chcemy żeby się jeszcze przez moment zastanowiła, bo lepiej za wczasu poznać wszystkie za i przeciw niż obudzić się z ręką w nocniku.

Do pelletu nic nie mam, po za tym że to drogi i obsługowy system, natomiast węgiel w nowych domach to kompletna porażka.

Oczywiście że ostatecznie to będzie jej wybór, jednak wszyscy w tym wątku, którzy coś tam wiedzą na temat ogrzewania jednak jej to odradzają. To przypadek? A może chęć wpuszczenia w maliny? Jak sądzisz?

Nikomu nie insynuuję wpuszczania w maliny. Czy wszyscy, którzy coś wiedzą o ogrzewaniu odradzają? Tu się nie zgadzam. Odradzanie tutaj polega ma tym, że pan X ma PC, więc poleca PC natomiast odradza inne źródła, pan Y ma gaz, więc będzie polecał gaz, a inne źródła odradzał, itd i to jest normalne, bo każdy chwali swoje. Ja jeżdżę hondą więc polecam japońce, kolega w pracy na forda i on twierdzi, nic, tylko amerykańce.

Gość Arturo72
Nikomu nie insynuuję wpuszczania w maliny. Czy wszyscy, którzy coś wiedzą o ogrzewaniu odradzają? Tu się nie zgadzam. Odradzanie tutaj polega ma tym, że pan X ma PC, więc poleca PC natomiast odradza inne źródła, pan Y ma gaz, więc będzie polecał gaz, a inne źródła odradzał, itd i to jest normalne, bo każdy chwali swoje. Ja jeżdżę hondą więc polecam japońce, kolega w pracy na forda i on twierdzi, nic, tylko amerykańce.

Tak nie jest,to jest dom 85m2 gdzie obciążenie cieplne będzie wynosiło ok.2,5-3kW a zużycie energii na ogrzewanie wyniesie 4000kWh.

Czy w takim wypadku do ogrzania tego domu jest sens stawiania elektrowni jądrowej o mocy 10MW ?

Tak to w tym wypadku wygląda.

Osobiście mając taki dom zszedlbym małym kosztem do 2500-3000kWh i jeśli zużycie na cwu będzie w miarę grzalbym prądem za 1000zl za sezon pomimo że sam grzeje pompa.

Paliwo stałe w takim domu to pomyłka podobnie jak elektrownia jądrowa.

Edytowane przez Arturo72