asolt 03.03.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 U mnie wyszło według CP 57kWh/m2*rok. Mam balkon i garaż w piwnicy. Czy pokazuje źle? Kto zna odpowiedz niech sie wypowie, ja jej nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 03.03.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Kto zna odpowiedz niech sie wypowie, ja jej nie znam Przy 20cm styropianu i pomijalnych oknach potrzebna powierzchnia xyz budynku po zewnętrznej wzór jest bajecznie prosty 0.2 (przenikalność ściany) * 400m (pow) * 20 (delta) = uśrednione chwilowe straty w 7 miesięcznym sezonie grzewczym Wynik mnożymy przez 2 dla siarczystych mrozów Wychodzi np 1600W czyli ogrzewanie roczne 8000kWh dla domu 100m^2. Edytowane 3 Marca 2015 przez Radek i Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Przy 20cm styropianu i pomijalnych oknach potrzebna powierzchnia xyz budynku po zewnętrznej wzór jest bajecznie prosty 0.2 (przenikalność ściany) * 400m (pow) * 20 (delta) = uśrednione chwilowe straty w 7 miesięcznym sezonie grzewczym Wynik mnożymy przez 2 dla siarczystych mrozów Wychodzi np 1600W czyli ogrzewanie roczne 8000kWh dla domu 100m^2. Jak widac nawet ciepłowłasciwe jest zbyt skomplikowane, ech zeby wszystkie obliczenia były takie proste, mamy jak mniemam Eu= 80 kWh/m2*a, z CP wyszło 57 kWh/m2*a tylko tyle ze nie wiemy czy to Eu, załozmy ze tak, te dwie wartosci róznią sie o 40%. która jest dokładniejsza? Problem jest taki ze ani jedna ani druga nie są wiarygodne. Te 1600W to zapewne wielkosc pomocnicza bo z projektowym obciązeniem cieplnym ma niewiele wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 04.03.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Można przyjąć deltę 17K wtedy wyniki będą o 15% łaskawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.03.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Można przyjąć deltę 17K wtedy wyniki będą o 15% łaskawsze No tak, ale dalej jestesmy w sferze domnieman i przypuszczen, pytanie brzmiało która wartosc jest dokładniejsza. Aby odpowiedzec na to pytanie konieczne są dokładne i rzetelne obliczenia ozc. kazde inne działanie to tylko bicie piany, dlatego tez napisałem ze nie znam odpowiedzi i nie sądze aby ją znał ktokolwiek inny bez ozc. I to by było na tyle w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.03.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) lub bawiący się tym kalkulatorem nie jest zbytnio lotny we wklepywaniu danych bo sam pisał: Wartość EP = 68 kWh/m2*rok czyli 8500 kWh rocznie wyszło mi z kalkulatora na stronie firmy sprzedającej projekty domów. Dane jakie wpisałem zamieściłem w poniższym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235612-Zapotrzebowanie-na-ciep%C5%82o-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-i-porady&p=6790484#post6790484 Tylko tak jak napisałeś policzyłem sobie zapotrzebowanie roczne na ogrzewanie, a ja chciałem dodatkowo wyliczyć moc grzewczą pieca. A po wpisaniu tych samych danych domu (okna, ocieplenie, itd.) na stronie ciepło właściwe wyszło mi 17000kWh. Chcesz dokładnie to zinstaluj darmowego audytora ozc v. 6.5 pro demo. http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne. Jezeli prawidłowo wpiszesz dane bedziesz miał dokładne dane odnosnie zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplnego Dzięki postaram się w weekend poklikać w tym programie. Edytowane 4 Marca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smys1 29.12.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Witam.Również jestem na etapie poszukiwania kotła na pelet do mojego budującego się domu.Pow.uż. około 150m2 plus garaż 50 m2. parter z możliwością w razie potrzeby zaadoptowania poddasza.Ocieplenie wełna 15 cm.Na 90% pow. ogrzewanie podłogowe.Im więcej szukam tym bardziej zielony się staję.Zależy mi na bezobsługowości ,oszczędności opału, bezawaryjności.Cena jest sprawą drugorzędną.Czytałem o Defro,Lazar,Heiztechnik.Jak tylko wybioręjakiś,to po sprawdzeniu opinii trafiam na opinie ,źe to bubel i producent ma w nosie klienta po zakupie.Mam jeszcze pół roku do wybrania pieca,jednak wolałbym być wcześniej przygotowany.Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 30.12.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 WitajBardzo proszę. Na przykład taki: http://ekosystem-ab.pl/CAPITO%20Zinerg%20folder%20v5.pdfKocioł - kotłownia, ma w sobie wszystko co trzeba: palnik na pelety z pełnym mechanicznym odpopielaniem, bufor 600 litrowy gotowy do podłączenia innych źródeł ciepła, wężownicę do produkcji ciepłej wody użytkowej w przepływie. Całość z mechaniką automatycznego usuwania popiołu do zewnętrznego zasobnika. Kocioł podłącza się już tylko do komina i do układu rozprowadzenia ciepła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazuch 13.03.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Witam wszystkich,Szukam kogoś kogoś z okolic Wadowic kto stosuje piec na pelety. Czy jest zadowolony, jak zużycie, jaki cena pieca itp.? Chcielibyśmy popytać o kilka rzeczy, poznać opinię.pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts