Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kto zna odpowiedz niech sie wypowie, ja jej nie znam

Przy 20cm styropianu i pomijalnych oknach potrzebna powierzchnia xyz budynku po zewnętrznej wzór jest bajecznie prosty

0.2 (przenikalność ściany) * 400m (pow) * 20 (delta) = uśrednione chwilowe straty w 7 miesięcznym sezonie grzewczym

Wynik mnożymy przez 2 dla siarczystych mrozów

Wychodzi np 1600W czyli ogrzewanie roczne 8000kWh dla domu 100m^2.

Edytowane przez Radek i Ela

Przy 20cm styropianu i pomijalnych oknach potrzebna powierzchnia xyz budynku po zewnętrznej wzór jest bajecznie prosty

0.2 (przenikalność ściany) * 400m (pow) * 20 (delta) = uśrednione chwilowe straty w 7 miesięcznym sezonie grzewczym

Wynik mnożymy przez 2 dla siarczystych mrozów

Wychodzi np 1600W czyli ogrzewanie roczne 8000kWh dla domu 100m^2.

Jak widac nawet ciepłowłasciwe jest zbyt skomplikowane, ech zeby wszystkie obliczenia były takie proste, mamy jak mniemam Eu= 80 kWh/m2*a, z CP wyszło 57 kWh/m2*a tylko tyle ze nie wiemy czy to Eu, załozmy ze tak, te dwie wartosci róznią sie o 40%. która jest dokładniejsza? Problem jest taki ze ani jedna ani druga nie są wiarygodne. Te 1600W to zapewne wielkosc pomocnicza bo z projektowym obciązeniem cieplnym ma niewiele wspólnego.

Można przyjąć deltę 17K wtedy wyniki będą o 15% łaskawsze

No tak, ale dalej jestesmy w sferze domnieman i przypuszczen, pytanie brzmiało która wartosc jest dokładniejsza. Aby odpowiedzec na to pytanie konieczne są dokładne i rzetelne obliczenia ozc. kazde inne działanie to tylko bicie piany, dlatego tez napisałem ze nie znam odpowiedzi i nie sądze aby ją znał ktokolwiek inny bez ozc. I to by było na tyle w tej materii.

lub bawiący się tym kalkulatorem nie jest zbytnio lotny we wklepywaniu danych bo sam pisał:

Wartość EP = 68 kWh/m2*rok czyli 8500 kWh rocznie wyszło mi z kalkulatora na stronie firmy sprzedającej projekty domów. Dane jakie wpisałem zamieściłem w poniższym temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235612-Zapotrzebowanie-na-ciep%C5%82o-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-i-porady&p=6790484#post6790484

Tylko tak jak napisałeś policzyłem sobie zapotrzebowanie roczne na ogrzewanie, a ja chciałem dodatkowo wyliczyć moc grzewczą pieca. A po wpisaniu tych samych danych domu (okna, ocieplenie, itd.) na stronie ciepło właściwe wyszło mi 17000kWh.

Chcesz dokładnie to zinstaluj darmowego audytora ozc v. 6.5 pro demo.

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne.

Jezeli prawidłowo wpiszesz dane bedziesz miał dokładne dane odnosnie zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplnego

Dzięki postaram się w weekend poklikać w tym programie.

Edytowane przez kemot_p

• 9 months później...

Witam.

Również jestem na etapie poszukiwania kotła na pelet do mojego budującego się domu.Pow.uż. około 150m2 plus garaż 50 m2. parter z możliwością w razie potrzeby zaadoptowania poddasza.Ocieplenie wełna 15 cm.Na 90% pow. ogrzewanie podłogowe.

Im więcej szukam tym bardziej zielony się staję.

Zależy mi na bezobsługowości ,oszczędności opału, bezawaryjności.

Cena jest sprawą drugorzędną.Czytałem o Defro,Lazar,Heiztechnik.Jak tylko wybioręjakiś,to po sprawdzeniu opinii trafiam na opinie ,źe to bubel i producent ma w nosie klienta po zakupie.Mam jeszcze pół roku do wybrania pieca,jednak wolałbym być wcześniej przygotowany.Z góry dziękuję za pomoc

Witaj

Bardzo proszę. Na przykład taki: http://ekosystem-ab.pl/CAPITO%20Zinerg%20folder%20v5.pdf

Kocioł - kotłownia, ma w sobie wszystko co trzeba: palnik na pelety z pełnym mechanicznym odpopielaniem, bufor 600 litrowy gotowy do podłączenia innych źródeł ciepła, wężownicę do produkcji ciepłej wody użytkowej w przepływie. Całość z mechaniką automatycznego usuwania popiołu do zewnętrznego zasobnika.

Kocioł podłącza się już tylko do komina i do układu rozprowadzenia ciepła.

Pozdrawiam

• 2 months później...