Gość Arturo72 20.02.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 a tobie ktoś tak wbił pompę do głowy tak, ze nie jesteś w stanie zaakceptować, ze ktoś chce inaczej ogrzewać, daj już spokój. Możesz se i elektrownie jądrową zbudowac do ogrzania tego domu aż z metrażem 85m2 ale ja również mogę dla dobra innych inwestorów wyrazić swoją dezaprobatę dla takiego sposobu ogrzewania,bo niezbyt kumający czytający ten watek będą uważali,że faktycznie do ogrzania 85m2 potrzeba aż reaktorów jądrowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Czytam na biezaco ten watek a dopiero teraz zobaczylem ze ty tez z Marek, widze ze chlopaki niewyleczyli cie z bycia palaczem? W ktorej czesci marek jestes ze niemasz gazu? Ja mam ale teraz chyba poszedl bym w bufor, a domek wiekszy od twojego. Jakbys miala jakies pytania to wal na priv jajby co z Marek jestem teraz, ale dom buduję pod Radzyminem, dowleczenie gazu do mojej działki to około 40 tys. zł (i nie wiadomo, czy i m się zechce, bo to ponad 700 metrów), ja chyba spróbuję najpierw piec + zasobnik, a jak piec się będzie za często rozpalał/gasł to wtedy doładuję bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Możesz se i elektrownie jądrową zbudowac do ogrzania tego domu aż z metrażem 85m2 ale ja również mogę dla dobra innych inwestorów wyrazić swoją dezaprobatę dla takiego sposobu ogrzewania,bo niezbyt kumający czytający ten watek będą uważali,że faktycznie do ogrzania 85m2 potrzeba aż reaktorów jądrowych wyraziłeś dezaprobatę i pewnie ci ulżyło, że przestrzegłeś "nieświadomego". Każdy montuje, co woli:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.02.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ok, zrobisz jak bedziesz uwazac ale dom 85m2 ocieplony tak jak piszesz naprawde niepotrzebuje duzo energi, zrob OZC u asolta niejest to drogie a bedziesz mogla w latwy sposob ocenic co bedzie lepsze. Tam bedziesz miala podane z duzo dokladnoscia ile energi zuzyjesz na rok, a potem podstawisz ceny kwh roznych systemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 wyraziłeś dezaprobatę i pewnie ci ulżyło, że przestrzegłeś "nieświadomego". Każdy montuje, co woli:-) Spoko,nie ulżylo mi,robię to dla pokoleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ok, zrobisz jak bedziesz uwazac ale dom 85m2 ocieplony tak jak piszesz naprawde niepotrzebuje duzo energi, zrob OZC u asolta niejest to drogie a bedziesz mogla w latwy sposob ocenic co bedzie lepsze. Tam bedziesz miala podane z duzo dokladnoscia ile energi zuzyjesz na rok, a potem podstawisz ceny kwh roznych systemow. ja nie mam dylematu co wolę, wolę pelet i tylko mam dylemat jak zamontować piec, by było ok. OZC to nie wszystko, sama pompa to koszt 30 tys. sł + instalacje + podłogówka po całości musi być, a ja nie chcę podłogówki po całości. Te urządzenia nie są wieczne. jak mi piec padnie to za 10 tys. maks kupuję drugi i po sprawie, z pompami jest trudniej, poza tym potrzeba odwiertów etc.. żeby uzyskać taki koszt co przy pelecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2015 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 sama pompa to koszt 30 tys. sł + instalacje + podłogówka po całości musi być, a ja nie chcę podłogówki po całości. Te urządzenia nie są wieczne. jak mi piec padnie to za 10 tys. maks kupuję drugi i po sprawie, z pompami jest trudniej, poza tym potrzeba odwiertów etc.. żeby uzyskać taki koszt co przy pelecie. O czym Ty chcesz rozmawiać,jakich dylematów nie masz jak nie masz zielonego pojęcia o bożym świecie ? Jakie odwierty ? Jakie obciążenie w domu 85m2 ? Jakie zapotrzebowanie ? W jaki sposób chcesz podjąc świadomą decyzję jak nic nie wiesz ? Nie musisz miec odwiertów żadnych w takim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 O czym Ty chcesz rozmawiać,jakich dylematów nie masz jak nie masz zielonego pojęcia o bożym świecie ? Jakie odwierty ? Jakie obciążenie w domu 85m2 ? Jakie zapotrzebowanie ? W jaki sposób chcesz podjąc świadomą decyzję jak nic nie wiesz ? Nie musisz miec odwiertów żadnych w takim domu. człowieku daj już spokój! nie chcę pompy rozumiesz???? jak nie rozumiesz, to trudno, ale zakończ tę indoktrynację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.02.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ja cie do pompy nienamawiam bardziej do bufora skoro gazu niemasz. A OZC na tym etapie co jestes to dosc wazna i pomocna rzecz. Ale ty chyba zdecydowalas sie zostac palaczem. Twoj wybor, za pozno trafilas na forum. Ja dzieki forum mam taki dom jak mam i bardzo sie ciesze ze tu trafilem. Wentylacja mechaniczna i podlogowka po calosci to najlepsze co zrobilem, nawet zona przyznaje mi racje a dlugo z nia walczylem o to. Jakbys miala jakies pytania z checia ci pomoge, kilka ekip do polecenia tez mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2015 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 człowieku daj już spokój! nie chcę pompy rozumiesz???? jak nie rozumiesz, to trudno, ale zakończ tę indoktrynację. Rozumiem,chcesz zmieć tylko i wyłącznie pellet,nawet jakby był najdroższy i taki jest ze wszystkich systemów grzewczych. Rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ja cie do pompy nienamawiam bardziej do bufora skoro gazu niemasz. A OZC na tym etapie co jestes to dosc wazna i pomocna rzecz. Ale ty chyba zdecydowalas sie zostac palaczem. Twoj wybor, za pozno trafilas na forum. Ja dzieki forum mam taki dom jak mam i bardzo sie ciesze ze tu trafilem. Wentylacja mechaniczna i podlogowka po calosci to najlepsze co zrobilem, nawet zona przyznaje mi racje a dlugo z nia walczylem o to. Jakbys miala jakies pytania z checia ci pomoge, kilka ekip do polecenia tez mam. dzieki, co do ekip, to z chęcią sie zwrócę o pomoc, skoro podobne rejony działania:-) Co do OZC to juz wcześniej wspominałam, że według projektanta zużyje 7744KWH na rok. Co wy tacy uprzedzeni do palaczy? demonizujecie ten sposób palania, jakby wam sie kojarzył z czarna kotłownią i dorzucaniem co godzinę do pieca:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2015 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 człowieku daj już spokój! nie chcę pompy rozumiesz???? jak nie rozumiesz, to trudno, ale zakończ tę indoktrynację. czy tego nie czaisz ? Ja cie do pompy nienamawiam bardziej do bufora skoro gazu niemasz. A OZC na tym etapie co jestes to dosc wazna i pomocna rzecz. Ale ty chyba zdecydowalas sie zostac palaczem. Twoj wybor, za pozno trafilas na forum. Ja dzieki forum mam taki dom jak mam i bardzo sie ciesze ze tu trafilem. Wentylacja mechaniczna i podlogowka po calosci to najlepsze co zrobilem, nawet zona przyznaje mi racje a dlugo z nia walczylem o to. Jakbys miala jakies pytania z checia ci pomoge, kilka ekip do polecenia tez mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.02.2015 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Wentylacja mechaniczna i podlogowka po calosci to najlepsze co zrobilem, nawet zona przyznaje mi racje a dlugo z nia walczylem o to. A jak to jest z wykończeniem podłogówki, czy parkiet/deski można wtedy zastosować? Pytam, bo słyszałem różne opinie, a jest to ważna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 do adamfcb - a masz położone deski na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.02.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Bo w tych czasach zeby swiadomie decydowac sie na bycie palaczem? I zeby to jakos taniej bylo wiele. A ten projektant liczyl to jakos czy tak z nieba? Bo wydaje mi sie duzo jakos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.02.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Mam panele i gres. Pod drewnem tez sie kladzie tylko trzeba gesciej rurki polozyc. Ja w ta zime w podloge wpuszczalem max 35stopni a zaprojektowane mam na 40 to ile ta podloga bedzie miala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Bo w tych czasach zeby swiadomie decydowac sie na bycie palaczem? I zeby to jakos taniej bylo wiele. A ten projektant liczyl to jakos czy tak z nieba? Bo wydaje mi sie duzo jakos. nie liczył z nieba, zapewniam cię. na pewno był precyzyjniejszy od twojego "wydaje mi się":-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 20.02.2015 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Mam panele i gres. Pod drewnem tez sie kladzie tylko trzeba gesciej rurki polozyc. Ja w ta zime w podloge wpuszczalem max 35stopni a zaprojektowane mam na 40 to ile ta podloga bedzie miala? deska będzie miał 2,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.02.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210318-Czy-jest-sens-robi%C4%87-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-ca%C5%82ym-domu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211426-Pod%C5%82og%C3%B3wka-parkiet-deska-pod%C5%82ogowa-opinie-posiadaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.02.2015 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 a masz projekt domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts