kemot_p 21.02.2015 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nie jarzę określeń w stylu "ekosyfiarze", "ekosyf". Nie znam takich słów. Jak chcesz zniżać rozmowę do swojego niskiego poziomu, to sory, ale nie ze mną. Ja się wyłączam, żeby nie zaśmiecać wątku dotyczącego pelletu.Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2015 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Nie jarzę określeń w stylu "ekosyfiarze", "ekosyf". Nie znam takich słów. Jak chcesz zniżać rozmowę do swojego niskiego poziomu, to sory, ale nie ze mną. Ja się wyłączam, żeby nie zaśmiecać wątku dotyczącego pelletu. Dobranoc. Spoko,mam nadzieję,że doczekamy sie odpowiedzi na n/w pytania dotyczące pelletu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235276-Wyb%C3%B3r-kot%C5%82a-na-pellet-do-ma%C5%82ego-domu-pro%C5%9Bba-o-pomoc&p=6782415&viewfull=1#post6782415 Bo jak nie to temat jest bez sensu i do wykasowania bo nic nie wprowadza nowego. P.S. A ekosyfiarze to ci,którzy zasyfiają sąsdziedztwo syfem ze swoich kominów wrzucając do kotłów syf węglowy nazwanym dla idiotow "eko" Edytowane 21 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.02.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) To jest wątek Lidki, temat nie dotyczy porównania pradu, pompy i pelletu tylko wyboru kotła. Czytając Twoje posty dochodzę do wniosku, że chyba jakiś palacz węglem musiał Cię w życiu nieźle skrzywdzić, że masz taką awersję, żeby nie powiedzieć psychozę. Rodzice na wsi mają sąsiadów, którzy palą ekogrochem i żadnego syfu, czy czarnego dymu nie widzę. Nie wspomnę już, że z pelletu w ogóle nie ma dymu. Więc proszę nie powielaj nieprawdziwych informacji. MPZP dla mojej działki przewiduje proekologiczne źródła grzania i wyobraź sobie , że ekogroch się do nich zalicza wg przepisów. Edytowane 21 Lutego 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 To jest wątek Lidki, temat nie dotyczy porównania pradu, pompy i pelletu tylko wyboru kotła. Dokładnie,pierwsze zdanie w pierwszym poście: Dzień dobry! stoję przed wyborem doboru ogrzewania do mojego przyszłego domu - pow. 86 mkw., ściana beton komórkowy 24 cm + 20 cm styropianu, ocieplenie podłogi styropianem 10 cm, dach lekki (bez stropu) ocieplony wełną - 35 cm, okna trzyszybowe. Dom parterowy, bez piwnicy i garażu, bez poddasza użytkowego, dach prosty dwuspadowy. Wysokość wnętrz - w połowie domu chce "otworzyć" przestrzeń - w najwyższym punkcie 3,8 metra, w drugiej połowie standardowo zamykamy kartongipsem - 2,85. Zatem droga do wyboru systemu grzewczego jest cały czas otwarta. Żeby jednak nowi inwestorzy,którzy czytają to forum i ten wątek i też nie mają pojecia czym grzać mogli się czegoś dowiedzieć trzeba wyjaśniać i argumentować,że paliwo stałe do takiego domu jest nie tylko drogim rozwiązaniem ale też nie nadaje się do tak małego domu. Dlatego też jest potrzeba uzyskania odpowiedzi na: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235276-Wyb%C3%B3r-kot%C5%82a-na-pellet-do-ma%C5%82ego-domu-pro%C5%9Bba-o-pomoc&p=6782415&viewfull=1#post6782415 Wtedy chyba nie będzie dylematu co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.02.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Ale temat to "Wybór kotła na pelet do małego domu - prośba o pomoc"A ty już 10 stron zaśmiecasz wątek. Nie pisząc ani słowem o tym co w temacie. Zasugerowałeś kobiecie - ok fajnie ale zostaw ją dalej w spokoju niech sobie na spokojnie przemyśli temat. Zada pytanie o grzanie prądem to jej odpowiesz. A nie musisz jej w kółko molestować. Bo tak tylko zrażasz ją do siebie i rozwiązań które proponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 21.02.2015 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 czy ktoś z was słyszał o ogrzewaniu sufitowym wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 czy ktoś z was słyszał o ogrzewaniu sufitowym wodnym? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 21.02.2015 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 a coś więcej? Do jakiej instalacji można je podpiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 21.02.2015 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 i koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Oczywiście ! Najlepiej współpracuje z ogrzewaniem elektrycznym a jeszcze lepiej z pompą ciepła oczywiście Panasonic. A koszty jeśli nie wybudujesz komina i nie wybudujesz kotłowni, nie kupisz kotła na pelet to koszty będą niewielkie - prawie za darmo. Dobra a tak na poważnie to typowe ogrzewanie promiennikowe ( podłogówka na suficie) u nas mało popularne najcześciej stosowane w obiektach komercyjnych. Koszt wykonania zależny od technologii, ogrzewanie niskotemperaturowe i podpiąć możesz w zasadzie do wszystkiego ale najlepiej się sprawdzi współpracując z pompą ciepła do tego nadaje się wręcz idealnie i dodatkowo współpracując z PC bardzo ładnie chłodzi Takie 2 w1 ogrzewanie i taka trochę klima ( osobiście uważam że jest to dużo lepsze od typowej klimatyzacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 22.02.2015 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Oczywiście ! Najlepiej współpracuje z ogrzewaniem elektrycznym a jeszcze lepiej z pompą ciepła oczywiście Panasonic. A koszty jeśli nie wybudujesz komina i nie wybudujesz kotłowni, nie kupisz kotła na pelet to koszty będą niewielkie - prawie za darmo. Dobra a tak na poważnie to typowe ogrzewanie promiennikowe ( podłogówka na suficie) u nas mało popularne najcześciej stosowane w obiektach komercyjnych. Koszt wykonania zależny od technologii, ogrzewanie niskotemperaturowe i podpiąć możesz w zasadzie do wszystkiego ale najlepiej się sprawdzi współpracując z pompą ciepła do tego nadaje się wręcz idealnie i dodatkowo współpracując z PC bardzo ładnie chłodzi Takie 2 w1 ogrzewanie i taka trochę klima ( osobiście uważam że jest to dużo lepsze od typowej klimatyzacji) czytam pierwszą część twojego posta i myślałam, że oszalałeś a tak na poważnie - wiem że zaraz mnie tu wszyscy zlinczują, ale myślę nad podłączeniem takiego grzania do pieca na pelet. Chciałam jednak wyjaśnić, że po przeczytaniu postów w tym temacie ogrzewanie elektryczne dało mi do myślenia, z tym że tak: 1. ogrzewanie elektryczne kablami odpada, nie chcę go. 2.Ogrzewanie gazem odpada, bo u mnie nie ma możliwości podłączenia gazu (obecnie) 2. Chcę zdecydowanie ogrzewanie wodne i tu mam opcje: - pelet - elektryczne z buforem - pompa ciepła dodam, że sprawdziłam kubaturę mojego domu i wyszło około 400 metrów sześciennych - w zakresie pieca na pelet Bio Compact to on ogrzewa od 100 do 500, wiec chyba za mały nie będzie:D ale, wracając do tematu, pompa ciepła zdecydowanie wychodzi najtaniej eksploatacja, ale koszt instalacji 40 proc. droższy od peletu grzanie elektryczne troszkę drożej eksploatacja, ale uzależnienie od G12W, albo bez G12W, ale wtedy drożej niż pelet, Generalne nakręciłam się na to grzanie sufitowe, tylko pytanie, czy zadziała z piecem na pelet:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) zadziała. Ale w pełni tego nie wykorzystasz w takim wypadku naprawdę pomyślałbym nad PC. Co do kotłów na pelet to zanim zdecydujesz to najlepiej jest pojechać i zobaczyć jak takie urządzenia pracują bezpośrednio u klientów - jak wyglada ich osługa jak to pracuje i wyglada. Ten który wymieniłaś to mnie jakoś nie powala to taki olejak z palnikiem peletowym. No i jak dla mnie to zdecydowanie za wysoki zasyp na wysokości 1600 to troche absurd. podnieś worek 15 kg na taką wysokość i spróbuj jak wygodnie się taki kocioł zasypuje. Lechma chcąc zrobić duży zasobnik popełniła tez ten sam błąd 150 cm. Dla przeciętnego uzytkownika zasyp na optymalnej wysokości to 120 - 140 max. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 22.02.2015 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 zadziała. Ale w pełni tego nie wykorzystasz w takim wypadku naprawdę pomyślałbym nad PC. Co do kotłów na pelet to zanim zdecydujesz to najlepiej jest pojechać i zobaczyć jak takie urządzenia pracują bezpośrednio u klientów - jak wyglada ich osługa jak to pracuje i wyglada. Ten który wymieniłaś to mnie jakoś nie powala to taki olejak z palnikiem peletowym. No i jak dla mnie to zdecydowanie za wysoki zasyp na wysokości 1600 to troche absurd. podnieś worek 15 kg na taką wysokość i spróbuj jak wygodnie się taki kocioł zasypuje. Lechma chcąc zrobić duży zasobnik popełniła tez ten sam błąd 150 cm. Dla przeciętnego uzytkownika zasyp na optymalnej wysokości to 120 - 140 max. czemu w pełni nie wykorzystam? i jaki piec w takim razie proponujesz (oczywiście proszę o taki co ma 10 kw nie więcej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 pisałem o tym na początku tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.02.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A ekosyfiarze to ci,którzy zasyfiają sąsdziedztwo syfem ze swoich kominów wrzucając do kotłów syf węglowy nazwanym dla idiotow "eko" Arturo szkoda klawiatury na Ciebie, ale sam jesteś idiotą wypisując takie debilizmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shoot 25.02.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 1. ogrzewanie elektryczne kablami odpada, nie chcę go. 2.Ogrzewanie gazem odpada, bo u mnie nie ma możliwości podłączenia gazu (obecnie) 2. Chcę zdecydowanie ogrzewanie wodne i tu mam opcje: - pelet - elektryczne z buforem - pompa ciepła Generalne nakręciłam się na to grzanie sufitowe, tylko pytanie, czy zadziała z piecem na pelet:-) Cześć Najpierw mała dygresja, a później konkrety. Kurcze, chyba ze trzy lata nie byłem na tym forum. Wszedłem sobie poczytać o urządzeniach na pellet, ale ten wątek przypomniał mi dlaczego tu generalnie nie zaglądam. Jak jeden troll może zachlapać temat w taki sposób, że trudno przez to błoto przebrnąć... W sprawie wyboru źródła ciepła nie będę doradzał, bo jestem z branży grzewczej i paradoksalnie musiałbym tego trolla poprzeć akurat w tym konkretnym przypadku, a zdążyłem się już nauczyć, że ludzie są różni i na siłę nie można wydawać za nich pieniędzy. Mocno skorzystałem z tego forum przy wykończeniówce (zdjęcia wnętrz itp.) dlatego poświęcę chwilkę i podpowiem w miarę moich skromnych możliwości. Do rzeczy. Wypowiem się tylko na temat ogrzewania płaszczyznowego. Masz rację, żeby pod tym drewnem, które zamierzasz położyć nie instalować podłogówki. Generalnie jestem wielkim fanem ogrzewania podłogowego i wykonaliśmy takie ogrzewanie na pełnej powierzchni w około 300 domach, ale jeśli priorytetem jest deska i to sosnowa i to gruba 2,5 cm, a na dodatek 24 st.C w domu, to należy o tym zapomnieć. Drewno tak, ale stabilne wymiarowo i niewielkiej grubości (np. dąb do 16 mm). Co do ogrzewania sufitowego to zdecydowanie odradzam. Główna zaletą ogrzewania płaszczyznowego jest sprzyjający człowiekowi pionowy rozkład temperatur i ograniczenie temperatury w górnej części pomieszczenia co wprowadza dodatkowe oszczędności. W przypadku stropu grzejnego wszystko to tracimy i grzejemy głowę. Jeśli chcesz uniknąć grzejników, co akurat rozumiem, to polecam rozważenie ogrzewania ściennego, jeśli jeszcze nie masz tynków. Nieco gorszy rozkład temperatur niż przy podłogówce, szybsza reakcja na zmiany temperatury, mniejsza wymagana powierzchnia, bo można bardziej zagrzać płaszczyznę ściany. Działa to bardzo fajnie. Oczywiście nie musisz mnie słuchać bo jestem tylko zlepkiem literek na monitorze. A jeśli wybierzesz pellet to bufor i tak polecam. Super sprawa (poza wzrostem ceny układu) jako amortyzacja wszelkich zaburzeń wydajnościowych paliwa stałego, gdyby modulacja jednak nie działała tak pięknie jak na folderze. Ale o tym na pewno wiesz, bo sama wspomniałaś. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 W sprawie wyboru źródła ciepła nie będę doradzał, bo jestem z branży grzewczej i paradoksalnie musiałbym tego trolla poprzeć akurat w tym konkretnym przypadku, a zdążyłem się już nauczyć, że ludzie są różni i na siłę nie można wydawać za nich pieniędzy. O o to właśnie chodzi,jeśli ludzie wydają pieniądze,swoje pieniądze z pełną świadomością to niech se wydają na co chcą ale problem jest w braku świadomości. Dlatego też,dla dobra istnienia ludzkiego to ja jestem mesjasz a dla innych niech se będę i troll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 25.02.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) O o to właśnie chodzi,jeśli ludzie wydają pieniądze,swoje pieniądze z pełną świadomością to niech se wydają na co chcą ale problem jest w braku świadomości. Dlatego też,dla dobra istnienia ludzkiego to ja jestem mesjasz a dla innych niech se będę i troll Dzisiaj mesjasz jutro Napoleon ! Z trollem to trochę ostro pojechałeś... Odwiedź koniecznie ten wątek : http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?36-Psycholog-dyżurny-czynne-24-godziny-na-dobę póki jeszcze nie jest za późno Edytowane 25 Lutego 2015 przez adkwapniewski zwei dot`s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 26.02.2015 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 No przeczytałem cały temat, i sam mam identyczny dylemat do domu o podobnej wielkości. Na początku jak tu wpadłem to chciałem ekogroszek ale szybko mi to wybito z głowy i dobrze bo Aruto ma trochę racji moim zdaniem, często ktoś tu wpada nie znając innych możliwości (nie ukrywam że ja tak miałem byłem nastawiony na ekogroszek bo znajomi mają i chwalą) Ale niestety jak widać i na tym forum każdy chwali swoje. Też poważnie myślę o pellecie ale kocioł poniżej 10kw próżno szukać a taki który działa z wysoką sprawnością na 3-5 kw kosztuje niemało do tego sporo osób narzeka na jakość pelletu i to mnie najbardziej martwi a przy cenie 1000zł za tonę to cały interes naprawdę przestaje być atrakcyjny. Ja jeszcze mam trochę czasu na decyzję, i cały czas nie daje mi to spokoju czytam i rozważam cały czas, i choć boję się tego prądu to chyba zdecyduję się na ten bufor z grzałkami zobaczymy jak będzie jak zmieszczę się w rozsądnych rachunkach to tak zostanie a jak nie to do bufora mogę zawsze jakiś kocioł dokupić czy tam PC. Komin mam 1 w projekcie więc tylko 2 kanał bym musiał dać nic więcej. Jeśli za całe zużycie prądu wyjdzie mi rocznie między 4-5 tyś to myślę że gra jest warta świeczki no, ale zobaczymy jak już zrobię obliczenie zapotrzebowania na cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 26.02.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Mój kolega też ma ekogroszek i był z niego bardzo zadowolony, dopóki nie wszedł do mojej kotłowni bez butów Nie sądził że do kotłowni można wejść w samych skarpetkach. Ale nie którym to nie przeszkadza że pomieszczenie kilka m2 jest zarezerwowane tylko dla kotła bo syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts