Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Mój kolega też ma ekogroszek i był z niego bardzo zadowolony, dopóki nie wszedł do mojej kotłowni bez butów :) Nie sądził że do kotłowni można wejść w samych skarpetkach. Ale nie którym to nie przeszkadza że pomieszczenie kilka m2 jest zarezerwowane tylko dla kotła bo syf.

U mnie kominiarz odbierający wentylację kazał się zaprowadzić do kotłowni to zaprowadziłem go do pralnio-suszarni a on,że chce do kotłowni to mu powiedziałem,ze właśnie w niej jest a innej nie ma to był w szoku :)

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie kominiarz odbierający wentylację kazał się zaprowadzić do kotłowni to zaprowadziłem go do pralnio-suszarni a on,że chce do kotłowni to mu powiedziałem,ze właśnie w niej jest a innej nie ma to był w szoku :)

Panowie, ale co wy w dwóch powyższych postach udowadniacie? Że w kotłowni na ekogroszek jest pył, a w kotłowni na prąd i gaz nie ma? Przecież to oczywiste i każdy kto się na dany system decyduje to rozumie. Ameryki w powyższych postach nie odkryliście...

Mieszkałem kilka lat w domu ogrzewanym paliwem stałym, potem kilka w domu ogrzewanym gazem, teraz w bloku, który nie wiem czym jest ogrzewany. I wiem jak wygląda kotłownia w każdym z tych rozwiązań.

Gość Arturo72

Tylko tyle,że jest syf,co wiadome ale może ważniejsze to,że paliwo stałe to nie tylko kocioł ale i też kotłownia i ze dom jak się o tym pomyśli przed może być tańszy w budowie właśnie o koszt kotłowni.

Czyli suma sumarum system na paliwo stałe jest bardzo drogim systemem grzewczym z czego ludziska nie zdają sobie sprawy.

Gdybym ja chciał mieć paliwo stałe to dom musiałby być większy o co najmniej 10m2 pow . zabudowy także koszt budowy byłby znacznie większy.

Edytowane przez Arturo72

Gdybym ja chciał mieć paliwo stałe to dom musiałby być większy o co najmniej 10m2 pow . zabudowy także koszt budowy byłby znacznie większy.

Z tymi 10m kw to bez przesady, 6 spokojnie wystarczy. Każdy ma indywidualne podejście do budowy. Ja planuję ogrzewanie na gaz, ale nie zamykając sobie drogi na przyszłość dołożę do komina dodatkowy kanał i wybiorę projekt z większą kotłownią, żeby w razie czego w przyszłości móc zmienić ogrzewanie na paliwo stałe bez konieczności przeróbek. A kotłownia tak czy inaczej zawsze się przyda - jeśli nie na piec na ekogorszek, to jako skład na narzędzia. Przy wydatku 300-400 tyś na dom, koszt kilku tysięcy na dodatkowe 4m kw kotłowni nie robi już żadnej różnicy.

No i chodzi o komfort. Po co się babrać czymś skoro nie trzeba..?

Tu się zgadzam. Są obsługowe i bezobsługowe systemu grzewcze. Ktoś wychowany w bloku, kto miał wszystko podane na tacy (remonty, odśnieżanie) może się "bać" dodatkowej pracy przy ogrzewaniu. Mi to niestraszne.

Edytowane przez kemot_p

Mam pytanie - jaki kocioł na pellet wybrać?

Podjęłaś już jakąś decyzję? Jeśli tak, to podziel się nią z innymi Forumowiczami. Jak widać po ilości komentarzy temat jest interesujący, a Twój wybór może pomóc innym osobom stojącym przed podobnym dylematem.

Gość Arturo72
Podjęłaś już jakąś decyzję? Jeśli tak, to podziel się nią z innymi Forumowiczami. Jak widać po ilości komentarzy temat jest interesujący, a Twój wybór może pomóc innym osobom stojącym przed podobnym dylematem.

Bardzo mądre postępowanie inwestora,trzeba brać wszystko po uwagę:

Planowane ogrzewanie - w pierwszej wersji chciałam ogrzewać kotłem na pelet - cały czas tę opcję rozważam, ale po fali krytyki na forum, ze mam za mały dom na takie ogrzewanie i sugestii, że powinnam iść w prąd, postanowiłam zapytać tutaj o pompę ciepła, a w szczegolności - koszty takiego rozwiązania.

Rozważam pompę woda-powietrze, najlepiej wewnętrzna. Czy rachunki nie będą zbyt duże w stosunku do peletu? Co warto kupić i co muszę do tego jeszcze dokupić i ile to kosztuje.

Ze swojej strony dodam,że rachunki będą o wiele niższe niż przy pellecie.

Edytowane przez Arturo72

Witaj

nie warto kupować kotła z dużym zapasem mocy, koledzy mają rację.

Zerknij też tu na compact pelletsa od [moderowano], dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie. Tylko ten model kotła jest tylko na pellet - w zależności od modelu palnika albo trocinowy albo mix

[moderowano]

No i pamietaj że są teraz dofinansowania w NFOŚ na kotły peletowe

Edytowane przez joliska

Witaj

Zerknij też tu na compact pelletsa od [...], dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie. Tylko ten model kotła jest tylko na pellet - w zależności od modelu palnika albo trocinowy albo mix

[moderowano]

To chyba jakiś żart. Kocioł o mocy 8-20 kW do domku 86m2 :bash: . Komedia. Idealny dla Ciebie. Nieprzewymiarowany. Sam sobie taki zamontuj :D.

Oby jak najmniej takich doradców-marketingowców.

Edytowane przez joliska

Gość Arturo72
Witaj

Zerknij też tu na compact pelletsa od Cichewicza, dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie.

Przecież w tym domu przy największych mrozach będzie potrzeba ok.3kW mocy grzewczej to o jakim ideale piszesz ?

Witaj

Zerknij też tu na compact pelletsa od [...], dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie. Tylko ten model kotła jest tylko na pellet - w zależności od modelu palnika albo trocinowy albo mix

[moderowano]

aleś pojechał po bandzie, chyba na szkoleniach się spało albo kaca leczyło, a twój pracodawca powinien poszukać kogoś innego na twoje miejsce

Edytowane przez joliska

Jak 3 kW to tylko kominek z płaszczem wodnym na pellet zostaje, tylko one mają tak niską modulację mocy. Wiem bo takowy użytkuję sam i da się zejść do 3 kW a ma mocy 6,7 kW znamionowej. Kocioł każdy będzie zamęczony, nawet jak zejdzie tak nisko z mocą.

W przypadku 3 kW, 15 kg worek peletu starczał w styczniu na 2-3 dni palenia - z autopsji na pelecie Olimpu

Jak 3 kW to tylko kominek z płaszczem wodnym na pellet zostaje, tylko one mają tak niską modulację mocy. Wiem bo takowy użytkuję sam i da się zejść do 3 kW a ma mocy 6,7 kW znamionowej. Kocioł każdy będzie zamęczony, nawet jak zejdzie tak nisko z mocą

Tak ale te 3 kW to moc maksymalna strat czyli projektowe obciazenie cieplne budynku, nam jest potrzebne zródło o mocy minimalnej ok 0,5 kW do 1 kW gdyz taka moc bedzie potrzebna przez wiekszosc okresu grzewczego.

Przecież w tym domu przy największych mrozach będzie potrzeba ok.3kW mocy grzewczej to o jakim ideale piszesz ?

W jaki sposób wylicza się tą wartość? Jeśli mój projekt ma EP około 68 kWh/m2*rok, to zakładając 125m2 powierzchni użytkowej mam 8500 kWh na rok. Czyli potrzebuję pieca około 9kW? Tak?