Gość Arturo72 26.02.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Mój kolega też ma ekogroszek i był z niego bardzo zadowolony, dopóki nie wszedł do mojej kotłowni bez butów Nie sądził że do kotłowni można wejść w samych skarpetkach. Ale nie którym to nie przeszkadza że pomieszczenie kilka m2 jest zarezerwowane tylko dla kotła bo syf. U mnie kominiarz odbierający wentylację kazał się zaprowadzić do kotłowni to zaprowadziłem go do pralnio-suszarni a on,że chce do kotłowni to mu powiedziałem,ze właśnie w niej jest a innej nie ma to był w szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.02.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 U mnie kominiarz odbierający wentylację kazał się zaprowadzić do kotłowni to zaprowadziłem go do pralnio-suszarni a on,że chce do kotłowni to mu powiedziałem,ze właśnie w niej jest a innej nie ma to był w szoku Panowie, ale co wy w dwóch powyższych postach udowadniacie? Że w kotłowni na ekogroszek jest pył, a w kotłowni na prąd i gaz nie ma? Przecież to oczywiste i każdy kto się na dany system decyduje to rozumie. Ameryki w powyższych postach nie odkryliście... Mieszkałem kilka lat w domu ogrzewanym paliwem stałym, potem kilka w domu ogrzewanym gazem, teraz w bloku, który nie wiem czym jest ogrzewany. I wiem jak wygląda kotłownia w każdym z tych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Tylko tyle,że jest syf,co wiadome ale może ważniejsze to,że paliwo stałe to nie tylko kocioł ale i też kotłownia i ze dom jak się o tym pomyśli przed może być tańszy w budowie właśnie o koszt kotłowni. Czyli suma sumarum system na paliwo stałe jest bardzo drogim systemem grzewczym z czego ludziska nie zdają sobie sprawy. Gdybym ja chciał mieć paliwo stałe to dom musiałby być większy o co najmniej 10m2 pow . zabudowy także koszt budowy byłby znacznie większy. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.02.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 No i chodzi o komfort. Po co się babrać czymś skoro nie trzeba..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.02.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Gdybym ja chciał mieć paliwo stałe to dom musiałby być większy o co najmniej 10m2 pow . zabudowy także koszt budowy byłby znacznie większy. Z tymi 10m kw to bez przesady, 6 spokojnie wystarczy. Każdy ma indywidualne podejście do budowy. Ja planuję ogrzewanie na gaz, ale nie zamykając sobie drogi na przyszłość dołożę do komina dodatkowy kanał i wybiorę projekt z większą kotłownią, żeby w razie czego w przyszłości móc zmienić ogrzewanie na paliwo stałe bez konieczności przeróbek. A kotłownia tak czy inaczej zawsze się przyda - jeśli nie na piec na ekogorszek, to jako skład na narzędzia. Przy wydatku 300-400 tyś na dom, koszt kilku tysięcy na dodatkowe 4m kw kotłowni nie robi już żadnej różnicy. No i chodzi o komfort. Po co się babrać czymś skoro nie trzeba..? Tu się zgadzam. Są obsługowe i bezobsługowe systemu grzewcze. Ktoś wychowany w bloku, kto miał wszystko podane na tacy (remonty, odśnieżanie) może się "bać" dodatkowej pracy przy ogrzewaniu. Mi to niestraszne. Edytowane 26 Lutego 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.03.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Mam pytanie - jaki kocioł na pellet wybrać? Podjęłaś już jakąś decyzję? Jeśli tak, to podziel się nią z innymi Forumowiczami. Jak widać po ilości komentarzy temat jest interesujący, a Twój wybór może pomóc innym osobom stojącym przed podobnym dylematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Podjęłaś już jakąś decyzję? Jeśli tak, to podziel się nią z innymi Forumowiczami. Jak widać po ilości komentarzy temat jest interesujący, a Twój wybór może pomóc innym osobom stojącym przed podobnym dylematem. Bardzo mądre postępowanie inwestora,trzeba brać wszystko po uwagę: Planowane ogrzewanie - w pierwszej wersji chciałam ogrzewać kotłem na pelet - cały czas tę opcję rozważam, ale po fali krytyki na forum, ze mam za mały dom na takie ogrzewanie i sugestii, że powinnam iść w prąd, postanowiłam zapytać tutaj o pompę ciepła, a w szczegolności - koszty takiego rozwiązania. Rozważam pompę woda-powietrze, najlepiej wewnętrzna. Czy rachunki nie będą zbyt duże w stosunku do peletu? Co warto kupić i co muszę do tego jeszcze dokupić i ile to kosztuje. Ze swojej strony dodam,że rachunki będą o wiele niższe niż przy pellecie. Edytowane 2 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 02.03.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Witaj nie warto kupować kotła z dużym zapasem mocy, koledzy mają rację. Zerknij też tu na compact pelletsa od [moderowano], dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie. Tylko ten model kotła jest tylko na pellet - w zależności od modelu palnika albo trocinowy albo mix[moderowano] No i pamietaj że są teraz dofinansowania w NFOŚ na kotły peletowe Edytowane 3 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 02.03.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Witaj nie warto kupować kotła z dużym zapasem mocy, koledzy mają rację. Zerknij też tu na compact pelletsa od [...], dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie. Tylko ten model kotła jest tylko na pellet - w zależności od modelu palnika albo trocinowy albo mix [moderowano] No i pamietaj że są teraz dofinansowania w NFOŚ na kotły peletowe To chyba jakiś żart. Kocioł o mocy 8-20 kW do domku 86m2 . Komedia. Idealny dla Ciebie. Nieprzewymiarowany. Sam sobie taki zamontuj . Oby jak najmniej takich doradców-marketingowców. Edytowane 3 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witaj nie warto kupować kotła z dużym zapasem mocy, koledzy mają rację. Zerknij też tu na compact pelletsa od Cichewicza, dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie. Przecież w tym domu przy największych mrozach będzie potrzeba ok.3kW mocy grzewczej to o jakim ideale piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 02.03.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Witaj nie warto kupować kotła z dużym zapasem mocy, koledzy mają rację. Zerknij też tu na compact pelletsa od [...], dolny zakres mocy to 8 kW czyli te 8-10 kW będzie idealnie dla ciebie. Tylko ten model kotła jest tylko na pellet - w zależności od modelu palnika albo trocinowy albo mix [moderowano] No i pamietaj że są teraz dofinansowania w NFOŚ na kotły peletowe aleś pojechał po bandzie, chyba na szkoleniach się spało albo kaca leczyło, a twój pracodawca powinien poszukać kogoś innego na twoje miejsce Edytowane 3 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 03.03.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Jak 3 kW to tylko kominek z płaszczem wodnym na pellet zostaje, tylko one mają tak niską modulację mocy. Wiem bo takowy użytkuję sam i da się zejść do 3 kW a ma mocy 6,7 kW znamionowej. Kocioł każdy będzie zamęczony, nawet jak zejdzie tak nisko z mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 03.03.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Jak 3 kW to tylko kominek z płaszczem wodnym na pellet zostaje, tylko one mają tak niską modulację mocy. Wiem bo takowy użytkuję sam i da się zejść do 3 kW a ma mocy 6,7 kW znamionowej. Kocioł każdy będzie zamęczony, nawet jak zejdzie tak nisko z mocą. W przypadku 3 kW, 15 kg worek peletu starczał w styczniu na 2-3 dni palenia - z autopsji na pelecie Olimpu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Jak 3 kW to tylko kominek z płaszczem wodnym na pellet zostaje, tylko one mają tak niską modulację mocy. Wiem bo takowy użytkuję sam i da się zejść do 3 kW a ma mocy 6,7 kW znamionowej. Kocioł każdy będzie zamęczony, nawet jak zejdzie tak nisko z mocą Tak ale te 3 kW to moc maksymalna strat czyli projektowe obciazenie cieplne budynku, nam jest potrzebne zródło o mocy minimalnej ok 0,5 kW do 1 kW gdyz taka moc bedzie potrzebna przez wiekszosc okresu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) znaczydo bufora trzeba zmontować taka zwykła grzałkę turystyczną i będzie ok cały czas w domu cieplutko. Szkoda że zakazali żarówek bo wtedy to masz jasno i ciepło w domu bez ogrzewania. Luksus Edytowane 3 Marca 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 No tak, tylko po co w nocy swiecic gdy sie śpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 w ciagu nocy nie musisz swiecic taki budynek bedzie miał niewielkie straty wiec nawet jesli w ciagu tych paru godzin nie bedzie ogrzewania to nic sie nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Ale w nocy są na ogól najnizsze temperatury wiec i tak trzeba grzac, tym berdziej ze mamy w nocy II taryfę, grzac w dzien jednoczesnie swiecąc to calkiem bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.03.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Przecież w tym domu przy największych mrozach będzie potrzeba ok.3kW mocy grzewczej to o jakim ideale piszesz ? W jaki sposób wylicza się tą wartość? Jeśli mój projekt ma EP około 68 kWh/m2*rok, to zakładając 125m2 powierzchni użytkowej mam 8500 kWh na rok. Czyli potrzebuję pieca około 9kW? Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Przy 1 kW drugą taryfę po co ? W dzień sobie nagrzejemy a światło to tak przy okazji (niech sie świeci a co tam i tak jest tanio wiec na swiecenie mogę sobie pozwolić) a w nocy nie będziemy grzać ( w trochę niższych temperaturach lepiej się śpi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts