Gość Arturo72 03.03.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 W jaki sposób wylicza się tą wartość? Jeśli mój projekt ma EP około 68 kWh/m2*rok, to zakładając 125m2 powierzchni użytkowej mam 8500 kWh na rok. Czyli potrzebuję pieca około 9kW? Tak? Nie,to jest całkowicie inna wartość. Oblicza się ją biorąc pod uwagę największe straty energii dobowej podczas najniższej temperatury. To co podałeś jest to zapotrzebowanie na ciepło czyli zużycie energii na ogrzewanie dla sezonu grzewczego. Dla Twojego domu będzie to ok.4-4,5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.03.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Dla Twojego domu będzie to ok.4-4,5kW. Aha rozumiem, dzięki. Czy ta wartość będzie w projekcie i czy w projekcie będzie również dobrany do niej piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Przy 1 kW drugą taryfę po co ? W dzień sobie nagrzejemy a światło to tak przy okazji (niech sie świeci a co tam i tak jest tanio wiec na swiecenie mogę sobie pozwolić) a w nocy nie będziemy grzać ( w trochę niższych temperaturach lepiej się śpi). Pozartowaliśmy, czasem trzeba, a na powaznie im mniejsze straty tym wiekszy problem z wyborem odpowiedniego sytemu grzewczego, bo nie kazdy chce kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Ja nie żartuję - piszę poważnie. Przy takim zapotrzebowaniu na energię to zysków bytowych będziesz miał wiecej. Wiec po co kable ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Aha rozumiem, dzięki. Czy ta wartość będzie w projekcie i czy w projekcie będzie również dobrany do niej piec? Ja nie pamiętam czy miałem w projekcie ale i tak mi by to nic nie dało bo z projektu gotowego mało co zostało Robiłem sobie OZC przed budową i po adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Dom obliczen przyjmuje sie ok 3,5 W/m2 tak mówi rozporządzenie. Czasem tych zysków bedzie duzo wiecej czasem mniej, ale zeby uzbierac 3 kW ciągle??Nie przesadzajmy, człowiek ma ok 100W, tv w zaleznosci od typu od 50-200W (srednio) oswietlenie 200-300W przy ledach mniej. To wszystko nie grzeje przez 24 godz z wyjatkiem ludzi ale i oni nie są czały czas w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Ja nie żartuję - piszę poważnie. Przy takim zapotrzebowaniu na energię to zysków bytowych będziesz miał wiecej. Wiec po co kable ? Głupoty gadasz,1kW*24h=24kWh a z zysków bytowych tyle nie będzie nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 ale nie rozmawiamy o 3 kilo tylko 0,5-1 kilo. Wiemy już że do 3 kilo schodzą piecyki - które nie potrzebują pracować ciągle mogą nagrzać dom wygasić się i czekac aż znowu będą potrzebne ( a tak dokładnie małe piecyki wodne schodzą do 2,5 kilo przy zachowanu wysokiej sprawności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 ale nie rozmawiamy o 3 kilo tylko 0,5-1 kilo. Wiemy już że do 3 kilo schodzą piecyki - które nie potrzebują pracować ciągle mogą nagrzać dom wygasić się i czekac aż znowu będą potrzebne ( a tak dokładnie małe piecyki wodne schodzą do 2,5 kilo przy zachowanu wysokiej sprawności) Juz sie pogubiłem, chodzi o zyski bytowe czy o zródło ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 oczywiście ze gadam głupoty. Ale chciałem żebyście się zastanowili nad tym co piszecie, bo wprowadzacie wiele osób w błąd pisząc trochę nizrozumiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 ale nie rozmawiamy o 3 kilo tylko 0,5-1 kilo. Wiemy już że do 3 kilo schodzą piecyki - które nie potrzebują pracować ciągle mogą nagrzać dom wygasić się i czekac aż znowu będą potrzebne ( a tak dokładnie małe piecyki wodne schodzą do 2,5 kilo przy zachowanu wysokiej sprawności) Jakieś zalety w stosunku do bezobslugowego ogrzewania mogące przechylić szale ? Wady potrafię wymienić a z zaletami ciężej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) nie rozmawiamy o zaletach piecyka tylko o zapotrzebowaniu na ciepło i mocy minimalnej urzadzenia. Obsługowość i bezobsługowość i koszty narazie pomińmy.Arturo twój 9 kilowy T-cap do twojego domu jest mocno przewymiarowany ? Ile czasu na dobę pracuje na samo ogrzewanie ? Edytowane 3 Marca 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Arturo twój 9 kilowy T-cap do twojego domu jest mocno przewymiarowany ? Ile czasu na dobę pracuje na samo ogrzewanie ? W największe mrozy 6-7h/dobe na ogrzewanie. Jest z inwenterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 oczywiście ze gadam głupoty. Ale chciałem żebyście się zastanowili nad tym co piszecie, bo wprowadzacie wiele osób w błąd pisząc trochę nizrozumiale Napisałem ze szacunkowe projektowe obciązenie tego budynku moze wynosic ok 3 kW, zas straty przez wiekszosc okresu grzewczego to zakres 0,5-1,0 kW. Co w tym jest niezrozumiałe? Jezeli chodzi od dobór mocy zródła grzewczego to moc minimalna powinna byc własnie taka czyli 0,5-1 kW. Nie wprowadzam nikogo w bład ale moze ja sie mylę. Popraw mnie jezeli mozesz, nikt nie jest nieomylny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 03.03.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 ale nie rozmawiamy o 3 kilo tylko 0,5-1 kilo. Wiemy już że do 3 kilo schodzą piecyki - które nie potrzebują pracować ciągle mogą nagrzać dom wygasić się i czekac aż znowu będą potrzebne ( a tak dokładnie małe piecyki wodne schodzą do 2,5 kilo przy zachowanu wysokiej sprawności) Oczywistym jest że w domku o TAKIM zapotrzebowaniu na energię nie mają sensu żadne kotły czy PC. Chyba że po termomodernizacji został jakiś kocioł gazowy o niskiej modulacji to ok. Jeśli natomiast to nowy dom to tylko i wyłącznie czysty prąd. Może być OP wodnym dla spokojności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 W największe mrozy 6-7h/dobe na ogrzewanie. Jest z inwenterem. wiem ze jest inwerterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.03.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Napisałem ze szacunkowe projektowe obciązenie tego budynku moze wynosic ok 3 kW, zas straty przez wiekszosc okresu grzewczego to zakres 0,5-1,0 kW. Co w tym jest niezrozumiałe? Jezeli chodzi od dobór mocy zródła grzewczego to moc minimalna powinna byc własnie taka czyli 0,5-1 kW. Nie wprowadzam nikogo w bład ale moze ja sie mylę. Popraw mnie jezeli mozesz, nikt nie jest nieomylny. Czy konieczne jest całodobowe pokrywanie strat ciepła w budynku ? Arturo nie pokrywa strat całą dobę wiec myśle że jego t-cap pracuje z trochę wiekszą mocą niż minimalne wymagania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.03.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Ja nie pamiętam czy miałem w projekcie ale i tak mi by to nic nie dało bo z projektu gotowego mało co zostało Robiłem sobie OZC przed budową i po adaptacji. Skoro wg Ciebie zapotrzebowanie mojego domu to 4-4,5kW to wynika z tego, że paliwo stałe raczej odpada. Mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Skoro wg Ciebie zapotrzebowanie mojego domu to 4-4,5kW to wynika z tego, że paliwo stałe raczej odpada. Mam racje? Caly czas i każdemu powtarzam,że paliwo stałe nie nadaje się do nowych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.03.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Aha rozumiem, dzięki. Czy ta wartość będzie w projekcie i czy w projekcie będzie również dobrany do niej piec? Nie wiem co robię źle, ale wg strony http://www.cieplowlasciwie.pl wychodzi mi 8,6 kW, a rocznie 17 841kWh. Z drugiej strony pisze "Dom jest dobrze ocieplony. Za rozsądne pieniądze nic tu nie poprawisz." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts