Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem co robię źle, ale wg strony http://www.cieplowlasciwie.pl wychodzi mi 8,6 kW, a rocznie 17 841kWh. Z drugiej strony pisze "Dom jest dobrze ocieplony. Za rozsądne pieniądze nic tu nie poprawisz."

"Ciepło własciwe" jest tylko szacunkiem i to zgrubnym jak widac na twoim przykładzie, niestety ten kalkulator tak ma.

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Ja poszukuję uniwersalnego kalkulatora, który mi pokaże prawdziwe dane, a nie pod kątem konkretnego systemu. Jeśli jest takowy to poproszę o namiary.

Masakra te Twoje wyliczenia,oderwane w ogóle od rzeczywistości.

Znajdź użytkownika kbab,w stopce ma bardzo realny kalkulator do obliczenia zapotrzebowania i obciążenia.

cieplowlasciwe to widzę badziew.

a widzisz bo ciepłowłaściwe to jest kalkulator weglarzy i innych ekogroszkowców, musisz wejść na kalkulator elektryków.

Nie ma takiego. Budynki sie powinno liczyć bez uwzgledniania systemu grzewczego inaczej mówiąc zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne jest niezalezne od systemu grzewczego. Dobieramy system grzewczy, liczymy jego sprawnosc podstawiamy koszt nosnika energii i obliczmu calkowity koszt ogrzewania.

Ja nie widzę to opcji dla elektryków, węglarzy, peletowców, kominkowców itp. Ty zartujesz a inni biorą to jako prawdę

Ja poszukuję uniwersalnego kalkulatora, który mi pokaże prawdziwe dane, a nie pod kątem konkretnego systemu. Jeśli jest takowy to poproszę o namiary.

Chcesz dokładnie to zinstaluj darmowego audytora ozc v. 6.5 pro demo.

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne.

Jezeli prawidłowo wpiszesz dane bedziesz miał dokładne dane odnosnie zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplnego

Nie ma takiego. Budynki sie powinno liczyć bez uwzgledniania systemu grzewczego inaczej mówiąc zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne jest niezalezne od systemu grzewczego. Dobieramy system grzewczy, liczymy jego sprawnosc podstawiamy koszt nosnika energii i obliczmu calkowity koszt ogrzewania.

Ja nie widzę to opcji dla elektryków, węglarzy, peletowców, kominkowców itp. Ty zartujesz a inni biorą to jako prawdę

Z tego co sie orientuję to peleciarze nie mają jeszcze kalkulatora ? No chyba że gdzieś jest ale nie jestem o tym poinformowany.

Nie mają, bo to naciągacze są i basta ;) Ani to oszczędne to jak ekogroszek ( ani tak czyste jak mówią ), ani tanie jak grzanie prądem, lub gazem.

Tylko nie wiadomo czemu ci głupi Europejczycy cały czas kupują kotły na pelet??!!!, ( pewnie się nie zorientowali na temat zalet grzania prądem )

Co więcej , nie umiejące liczyć rządy tych Państw dofinansowują w znacznym stopnie instalacje na pelet!!!!

nawet ci śmieszni Czesi ( głupi, przecież też mają węgiel!)

Tymczasem u nas... pseudo dotacje poszły na kolektory słoneczne, które w żadnym stopniu nie ograniczyły niskiej emisji...a teraz dostaniemy działe od KE 4 mld euro :)

Z tego co sie orientuję to peleciarze nie mają jeszcze kalkulatora ? No chyba że gdzieś jest ale nie jestem o tym poinformowany.

Nie ma kalkulatorów dla poszczegolnych rodzajów ogrzewania, nie powinienen o tym pisac bo mam podobno zakaz (zaryzykuję jednak gdyz i tak nie bedziesz moim klientem) a przynajmniej taki zakaz kol. CzarnyIwan mi szykuje, ale od tego jest audyt energetyczny w którego skład wchodzi ozc. Czyli na początek ozc a na ich podstawie obliczenia sprawnosci i kosztów nosników energii i systemu grzewczego. Nie ma czegos takiego jak kalkulatory dla poszczegolnych rodzajów systemów grzewczych. Są co prawda kalkulatory poszczegolnych producentów urzadzen grzewczych takich jak pompy ciepła ale zgodnie z zasadą "ze nie mozna byc sedzią we własnej sprawie" to wiarygodnosc tych programów doboru i zysków z z zastosowania jest co najmniej dyskusyjna.

No ale wyszło na tym kalkulatorze 8 z kawałkiem ?

A wam wychodzi 4.

I do tego tak jest napisane na stronie ciepło właściwe

Strona jest częścią serwisu Czyste Ogrzewanie, który promuje tanie, świadome i ekologiczne ogrzewanie pozornie staroświeckimi paliwami.

Elektrykom wychodzą małe wartości 0,5-1 3-4 ?

a Węglarzom - 8

Czyli kalkulatory są stronnicze ? No chyba ze pod konkretny kalkulator budynek się zmienia.

Gość Arturo72

A wam wychodzi 4.

Strona jest częścią serwisu Czyste Ogrzewanie, który promuje tanie, świadome i ekologiczne ogrzewanie pozornie staroświeckimi paliwami.

a Węglarzom - 8

Czyli kalkulatory są stronnicze ? No chyba ze pod konkretny kalkulator budynek się zmienia.

Najpierw trzeba wiedzieć co w ten kalkulator wklepać.

Samo zużycie energii na ogrzewanie domu 120m2 jakie wyszło kemot_p to bzdura i kretynstwo.

17000kWh w domu 120m2 to zapotrzebowanie 140kWh/m2/rok oznacza że jest to dom jedynie z otworami okiennymi bez okien z szybami czyli albo ten kalkulator jest do dupy albo ten kto używa tego kalkulatora jest dupy.

Nie wiem co robię źle, ale wg strony http://www.cieplowlasciwie.pl wychodzi mi 8,6 kW, a rocznie 17 841kWh. Z drugiej strony pisze "Dom jest dobrze ocieplony. Za rozsądne pieniądze nic tu nie poprawisz."
Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Czyli jednak stronniczy ?

lub bawiący się tym kalkulatorem nie jest zbytnio lotny we wklepywaniu danych bo sam pisał:

W jaki sposób wylicza się tą wartość? Jeśli mój projekt ma EP około 68 kWh/m2*rok, to zakładając 125m2 powierzchni użytkowej mam 8500 kWh na rok. Czyli potrzebuję pieca około 9kW? Tak?

czyli nie 17000kWh i 8,6kW tylko 8500kWh i ok.4-4,5kW

Edytowane przez Arturo72

A wam wychodzi 4.

a Węglarzom - 8

Kalkulatory nie są stronnicze a przynajmniej nie powinny byc, nikt nie wie oprócz ich twórców jakie algorytmy i wartosci fizyczne w nich zapisano.

Nie są wyrocznią, nawet wpisując poprawne dane nie mamy gwarancji otrzymania dokładnego wyniku, podalem wczesniej tryb postepowania aby uzyskac dokładne wyniki ale Ty z uporem maniaka traktujesz wyniki uzyskane za pomocą ciepławłasciwego jako ostateczne i niepodwazalne. Mozna i tak.

Na rynku jest conajmniej kilka czy kilkanascie profesjonalnych porogramów do obliczen ozc i czesciowo do audytu, ich twórcy pomimo konkurencji ze strony bezplatnych kalkulatorów nie narzekają, nie znam zadnego zawodowego audytora ktory by sie posługiwał bezpłatnymi kalkulatorami, jakos dziwnie wszyscy płacą i to wcale nie tak mało za programy komercyjne.

nie biore tego pod uwagę. Ale czesc użytkowników z niego korzysta wiec jesli algorytm jest zły to trzeba o tym napisać Ty jako specjalista od ozc chyba powinienes na to zwrócić uwage nie ?

Arturo też po m2 wie dokładnie jakie bedzie zapotrzebowanie i jakie zużycie energii w domu który tak naprawde istnieje tylko w planach budowy.

Gdybym miał czas i checi to moze bym sprawdził kilka przykładowych budynków, chociaz na podstawie prezentowanych wyników stwierdzam ze wyniki tych "obliczenia" mijają sie z dokładnymi obliczeniami wykonanymi programi profesjonalnymi. Sam diagram strat rózni sie od podobnych wyników obliczonych w ozc tak znacznie ze sprawia wrazenie uzycia całkem innych norm do obliczeń. Sposób wprowadzania przegród uniemozliwia dokładne wprowadzenie bardziej złozonych kształtów bryły budynku, brak mozliwosci dokładnej definicji przegród, brak katalogu mostków, itd. itp. długo by o tym pisac.

Cóz z tego ze napiszę co jest zle, czy to interesuje twórców tego kalkulatora?, nie, bo po co.