Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Pytała o kocioł na pelet a nie o kocioł elektryczny czy o pompę ciepła - te tematy zostawiam dla innych których na tym forum nie brakuje.

jn

Dzień dobry!

stoję przed wyborem doboru ogrzewania do mojego przyszłego domu - pow. 86 mkw.,

Zatem droga otwarta a do takiego domu paliwo stałe to bardzo zły wybór i Ty powinieneś to wiedzieć.

pelet nie są takie syfiaste, ale fakt, prąd dużo czystszy, trzeba tylko jeszcze doliczyć koszt ogrzania wody. Przyznam szczerze, że boję się tego prądu - niby z twoich wyliczeń wychodzi, że będzie ok, a co jeśli finalnie dom będzie potrzebował więcej energii do ogrzania?

różnicę w koszcie inwestycji przeznacz na wentylację z odzyskiem ciepła (o ile do tej pory nie było w planach), likwidację mostków cieplnych i izolację :). i zrób OZC

Skoro nie produkują kotłów na paliwo stałe do Twojego domu to może poczekaj z 10-15 lat, może wymyślą;).

A tak na poważnie.

Zapomnij o pellecie. Po co masz budować kotłownię na opał, komin, kupować 2x za duży kocioł, niepotrzebną armaturę, droga robocizna itd.

Czy to jest warte kłopotu, czyszczenia kotła, dorzucania opału za oszczędność 300-400 zł rocznie? Nie uwierzę:rolleyes:.

Weź bufor z grzałką elektryczną. Niby ok. 300zł rocznie drożej, ale inwestycja dużo niższa w system ogrzewania. Z różnicy w cenie systemu, zapłacisz za grzanie prądem przez ok. 20 lat!

W Twoim wypadku, globalnie drożej wyjdzie pellet. Drożej i upierdliwie.

Nawet pompa ciepła, prawdopodobnie nie ma ekonomicznej racji bytu w takim domu.

Rób bufor z grzałką i ogrzewanie podłogowe. Możesz dołożyć po 5 cm izolacji w podłogę i dach.

jn

Zatem droga otwarta a do takiego domu paliwo stałe to bardzo zły wybór i Ty powinieneś to wiedzieć.

Zacytuj cały wpis poniżej były pytania o pelet i pisałem o urzadzeniach na pelet. Temat wątku to chyba : Wybór kotła na pelet do małego domu prośba o pomoc.

No chyba że się mylę może to chodziło o wybór taryfy do domu ? A jesli tak to przepraszam że się w wątek wtrąciłem. Chcesz pisać o pompach i ogrzewaniu elektrycznym to pisz nic mi do tego ale jeśli ktoś pyta o sprawy które mogę wyjaśnić i przybliżyć to to robię.

czuje się niejako wywołana do odpowiedzi - tak, szukam pieca na pellet, ja rozumiem, że ogrzewanie elektryczne może się wydawać najwygodniejsze, ale z tym że tanie, to może być więcej teorii niż praktyki - bufor, pompy ciepła, grzejniki akumulacyjne, rozprowadzenie - to też kosztuje, a jak się okaże, że ogrzewanie w eksploatacji jednak za drogo, bo wyliczenia to jedno, a praktyka drugie, to już gotową chałupę przerabiać pod kocioł to bez sensu. Obsługa pieca /kotła automatycznego na pellet nie jest dla mnie problemem, boję się tylko tej mocy.

Ogrzewanie podłogowe po całości domu nie wchodzi w grę, mówiłam już czemu (drewniana podłoga, z której nie zrezygnuję). Rozumiem, że mniejszego pieca z obsługą ogrzewania wody nie znajdę? To jak zamontuje ten za duży, to dużo piec na tym straci? I moje wydatki na ogrzewanie?

Powtarzam, elektryka mnie przeraża, bo lubię mieć bardzo ciepło w domu i kapać się w gorącej wodzie (w wannie!)

Gość Arturo72

Ogrzewanie podłogowe po całości domu nie wchodzi w grę, mówiłam już czemu (drewniana podłoga, z której nie zrezygnuję).

Wodna podłogówka w niczym nie przeszkadza drewnianej podłodze.

Powtarzam, elektryka mnie przeraża, bo lubię mieć bardzo ciepło w domu i kapać się w gorącej wodzie (w wannie!)

Grzeję pompą ciepła i zużyłem w zeszłym sezonie na c.o 1900kWh a na cwu 1400kWh,gdybym grzał prądem zużyłbym odpowiednio 5700kWh i 4200kWh czyli ok.10000kWh co daje rocznie ok.3000zł a gdybym grzał pelletem zapłacilbym rocznie 2200zł w domu 118m2 czyli o prawie 30m2 większym.

Lubie ciepło w domu i w łazience mamy tylko wannę.

Co to jest Jula?

http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/

Ogrzewanie podłogowe po całości domu nie wchodzi w grę, mówiłam już czemu (drewniana podłoga, z której nie zrezygnuję).

podloga w takim domu ma ze 24 stopnie, pod deskami ile moze byc? ze 30? taka temp ma zaszkodzic?

chyba myslisz ze jak cos stałopalnego to prawie za darmo, węgiel 18gr za kWh, kondensat 23gr, prąd 20-30 zalezy od kogo się kupuje i ile za dystrybucje, pelet jest chyba drozszy od wegla, zapalarka peletu tez troche pradu wezmie jak czesto bedzie sie zalaczac. a do wody mozesz kupic pompe ciepla z zasobnikiem. jula to pompa ciepła powietrze woda tania marketowa o niepewnych parametrach ale do tego potrzeba podłogówki

Mocy bać się nie musisz musisz tylko wiedzieć jaka jest moc minimalna urządzenia i z jaką sprawnością będzie pracować przy tej mocy minimalnej

piecyki mcz dla małach mocy maja 2,5-10 kW i sprawność jest najwyższa przy pracy z mocą minimalną MCZ ego 11 Hydro sprawność dla mocy minimalnej 96% dla maksymalnej 91,5%

dla dużych mocy 3- 18 sprawność jak wyżej ( dane techniczne piecyka musa Hydro 22) sprawnosć dla mocy minimalnej 95% dla maksymalnej 92,5%

poszukałam w swoim projekcie domu i tam jest napisanie, ze zapotrzebowanie na energię cieplną (ogrzewanie domu i wody) ma wynieść 7744 kwh/m2 na rok. Opcja ogrzewania elektrycznego mnie powoli zachęca, ale:

chciałabym zamontować ogrzewanie wodne (na części podłogowe i grzejniki), tak aby w razie wyższych niż szacowane rachunków móc zamienić elektrykę na pellet. Jak zrobić taką instalację?

Gość Arturo72

chciałabym zamontować ogrzewanie wodne (na części podłogowe i grzejniki), tak aby w razie wyższych niż szacowane rachunków móc zamienić elektrykę na pellet. Jak zrobić taką instalację?

Taka instalacja jest bezsensowna,nie dość,że droższa w wykonaniu od podlogowki,oszpecajaca pomieszczenie to jeszcze nie komfortowa w użytkowaniu.

Taka instalacja jest bezsensowna,nie dość,że droższa w wykonaniu od podlogowki,oszpecajaca pomieszczenie to jeszcze nie komfortowa w użytkowaniu.[/quote

nieważne, że droższa, nie che podłogówki po całości i tyle tym temacie. Nie interesuje mnie ogrzewanie kablami, chce mieć alternatywę, czy to tak trudno zrozumieć? Nie przeszkadza mi wygląd grzejnika w pokoju, z tym brakiem komfortu w użytkowaniu ogrzewania wodnego też bym polemizowała - co przez to rozumiesz?

Gość Arturo72
z tym brakiem komfortu w użytkowaniu ogrzewania wodnego też bym polemizowała - co przez to rozumiesz?

Zimna podłoga,nie rownomierna temp.w pomieszczeniu,inna 50cm od grzejnika inna 3m od grzejnika.

Gość Arturo72
to też mi nie przeszkadza

Czyli wracamy do punktu wyjścia.

Rób kotłownie z kominem,kup 18kW kocioł na pellet,zrób instalację mieszaną i do tego doloz kable grzewcze a i solary przy okazji.

Rzadko spotykany typ inwestora ;)

Edytowane przez Arturo72