Lidka123 19.02.2015 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 i po co te złośliwości? Komin i tak będę miała, wiec dorzucenie drugiego wkładu dla pieca na stanowi dla mnie problemu. Ten 18 kw kocioł to niby na co ma mi się przydać? tak samo kable grzewcze... jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to nie pisz, zamiast się wyzłośliwiać. Przyjmij do wiadomosci, że ogrzewanie podłogowe kablowe elektryczne mnie nie interesuje - masz pomysł na inne, to napisz, ale z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Piszesz,że nie będziesz miała kominka a wentylacja będzie mechaniczna to gdzie sens wyrzucać ok.5tys.zl na komin ? Kable to następne 5tys.zl,kocioł ok.10tys.zl i się uzbieralo 20tys.zl a dodać do tego drozsza inst.mieszana i kotlownie wyjdzie znacznie wiecej. Ale ok,nie moja kasa. ??? w pierwszym swoim poście zaznaczyłam, że będę miała kominek (rekreacyjny, na drewno, w salonie), nigdzie nie napisałam o wentylacji, że będzie mechaniczna, planuje grawitację, kotłownia i tak u mnie będzie, bo nie mam dostępu do wodociągu i sama muszę czerpać, więc pojemnik na wodę muszę mieć. o co ci chodzi z tymi kablami??? Po co mi one??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Ok,pomyliłem wątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Poza tym twoje wyliczenia są trochę z kosmosu - bierzesz pod uwagę tylko koszt instalacji, a co z późniejszą eksploatacją? prąd moze wzrosnąć, a jak tak sie stanie, to nei zamierzam skuwać wszystkeigo tylko dlatego, ze sie najarałam teoretycznie tanią elektryką. Ja się liczę, że na instalacje ogrzewania wydam około 30 tys. zł i nie zależy mi na specjalnym obniżeniu kosztów w tym zakresie. Wolę zyskać komfort psychiczny, że mam wybór w dostarczaniu paliwa (stąd chcę ogrzewanie wodne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 a skoro wodne, to czekam na konstruktywne propozycje, jak je u mnie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Poza tym twoje wyliczenia są trochę z kosmosu - bierzesz pod uwagę tylko koszt instalacji, a co z późniejszą eksploatacją? prąd moze wzrosnąć, a jak tak sie stanie, to nei zamierzam skuwać wszystkeigo tylko dlatego, ze sie najarałam teoretycznie tanią elektryką. Ja się liczę, że na instalacje ogrzewania wydam około 30 tys. zł i nie zależy mi na specjalnym obniżeniu kosztów w tym zakresie. Wolę zyskać komfort psychiczny, że mam wybór w dostarczaniu paliwa (stąd chcę ogrzewanie wodne) Koszt 1kWh z pelletu to 0,22 zl a z pompy ciepła 0,10 zl. Które medium jest tańsze w eksploatacji ? O jakim skuwaniu piszesz w przypadku wodnej podlogowki ? Jak prąd pójdzie do góry to pellet nie ? Edytowane 19 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 nie che pompy ciepła, powiedz mi, jaki jest koszt instalacji pompy ciepła, aby uzyskać 0,10 zł? nie chcę uzależnienia od prądu wyłącznie. O skuwaniu piszę w przypadku takim, jakbym miała kable kłaść, nie ogrzewanie wodne. Powtarzam po raz kolejny, dopuszczam ogrzewanie wodne elektryczne, tylko pytanie o sposób instalacji (co zastosować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 kocioł elektryczny lub tak jak koledzy piszą bufor z grzałkami. Do tego możesz poźniej zainstalować pelet do instalacji z pc też. Najmniejszy nakład kosztów to kocioł elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 kocioł elektryczny lub tak jak koledzy piszą bufor z grzałkami. Do tego możesz poźniej zainstalować pelet do instalacji z pc też. Najmniejszy nakład kosztów to kocioł elektryczny. dziękuję rozumiem, że przy zastosowaniu kotła elektrycznego koszty prądu będą dużo wyższe niż bufora z grzałkami? Czy sam bufor obsłuży zarówno ogrzewanie domu jak i wody? jaki jest koszt bufora i czy można go póxniej podłczyć do kotla na pelet? Czy pc jest niezbedne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 dziękuję rozumiem, że przy zastosowaniu kotła elektrycznego koszty prądu będą dużo wyższe niż bufora z grzałkami? Czy sam bufor obsłuży zarówno ogrzewanie domu jak i wody? jaki jest koszt bufora i czy można go póxniej podłczyć do kotla na pelet? Czy pc jest niezbedne? Ile bedzie drozej w przypadku kotła elektrycznego w stosunku do bufora uzaleznione jest od stopnia wykorzystania II taryfy, bufor nam gwarantuje 100%, kocioł juz nie. Sam bufor obsłuzy ogrzewanie i cwu pod warunkiem ze bufor bedzie z wezownica przepływowa cwu oraz bedzie miał odpowiednią pojemnosc. Koszt uzalezniony od pojemnosci bufora , 600-800l to koszt z montazem ok 9500 zł brutto, 1000l ok 10000 zł brutto. Mozna podłączyc do kotła na pellet (tyle ze bez sensu, skoro koszt 1 kWh w II taryfie (dystybutor + Duon) jest mniejszy od 1 kWh z pelletu), PC nie jest niezbedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 i tak i nie ? Bufor to po to by korzystać z grzania w systemie dwu taryfowym - kocioł pracuje wtedy kiedy go potrzebujesz. Mając instalację wodną mozna wszystko.Nie nie muszisz montować pc ale możesz sobie zamontować do cwu jeśli będziesz wykorzystywała dużo wody a chyba tak bo było coś wspomniane o wannie pełnej gorącej wody. Ogólnie to nie jestem fanem grzania prądem wiec zbyt wiele na ten temat Ci nie napiszę czasem stosuje ogrzewanie elektryczne jako takie ogrzewanie dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 ja też fanką prądu nie jestem. Czy taryfaG12 jest dostępna wszędzie? Bo jak wchodzę na kalkulator URE to mi pokazuje, że u mnie nie ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Koszt 1kWh z pelletu to 0,22 zl a z pompy ciepła 0,10 zl. Które medium jest tańsze w eksploatacji ? Czyli rozumiem, że grzejesz tylko w taryfie nocnej? Czy w dzień w duże mrozy nie ma potrzeby włączania pompy? I jeszcze jedna kwestia - co z urządzeniami "prądożernymi" typu pralka, żelazko, kuchenka elektryczna - chyba nie czekasz z gotowaniem do nocy? Sporo ostatnio czytam o ogrzewaniu właśnie prądem, ale wg moich obliczeń zastosowanie taryfy G12 wcale nie jest takie super opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 chyba jednak ten kocioł na pelet kupię... zaryzykuję 10 kw Kostrzewa Compact Bio, a jak bedzie za duży to domontuję bufor, to chyba najlepsze wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 ??? w pierwszym swoim poście zaznaczyłam, że będę miała kominek (rekreacyjny, na drewno, w salonie), nigdzie nie napisałam o wentylacji, że będzie mechaniczna, planuje grawitację, kotłownia i tak u mnie będzie, bo nie mam dostępu do wodociągu i sama muszę czerpać, więc pojemnik na wodę muszę mieć. A pomyślałaś już o mocy kominka? Co ja bym zrobił na twoim miejscu. Jeżeli nie chcesz podłogówki w salonie to ok, przy kominku zamkniesz grzejniki i nie przegrzejesz tak szybko chałupy. Z podłogówką tak się nie da. Ale ja bym zrobił w tym salonie albo ścienne, albo przynajmniej przewymiarował tak grzejniki żeby móc zasilać tą samą temperaturą co resztę domu. W pozostałej części zrobiłbym podłogówkę, jes po prostu zdecydowanie bardziej komfortowa. W zależności od ilości zuzywanej CWU wybrałbym albo pompę ciepła albo zwyczajny prąd w drugiej taryfie. Pompa ciepła wyjdzie tyle samo co system na pellet, więc nie widzę kompletnie sensu pakowania tego czegoś do tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 nie che pompy ciepła, powiedz mi, jaki jest koszt instalacji pompy ciepła, aby uzyskać 0,10 zł? nie chcę uzależnienia od prądu wyłącznie. No przecież będziesz miała kominek więc w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Czyli rozumiem, że grzejesz tylko w taryfie nocnej? Czy w dzień w duże mrozy nie ma potrzeby włączania pompy? I jeszcze jedna kwestia - co z urządzeniami "prądożernymi" typu pralka, żelazko, kuchenka elektryczna - chyba nie czekasz z gotowaniem do nocy? Sporo ostatnio czytam o ogrzewaniu właśnie prądem, ale wg moich obliczeń zastosowanie taryfy G12 wcale nie jest takie super opłacalne. Grzeje 100% w taniej taryfie,mam G12W czyli dochodzą do tego weekendy. Temperatura w domu bez ogrzewania w dzień o godz. 17 spada o ok.0,5 st.C z 23 na 22,5,do godz.22 jeszcze się lekko podnosi z zysków bytowych. Poza tym normalne życie,czyli gotowanie,pranie w dzień. W zeszłym sezonie miałem G11 i za ogrzewanie i cwu płaciłem 1700zl,w tym wychodzi narazie ze w 1000zl się zmieszcze. Edytowane 19 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 system na pelet wyjdzie taniej ni pompa, poza tym chyba u mnie nie ma taryfy G12 więc sprawa się komplikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 ja też fanką prądu nie jestem. Czy taryfaG12 jest dostępna wszędzie? Bo jak wchodzę na kalkulator URE to mi pokazuje, że u mnie nie ma takiej opcji. A po co G12, jak do bufora bardziej odpowiednia jest G12W, jest ona dostepna w PGE i Tauronie, w Enei i Enerdze, RWE również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 No przecież będziesz miała kominek więc w czym problem? to kominek rekreacyjny, sorry ale jak nie wypali z prądem, to nie chcę zostać wyłącznie z opcją kominka, do którego trzeba co chwilę drewno ładowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts