Liwko 19.02.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Czyli rozumiem, że grzejesz tylko w taryfie nocnej? Czy w dzień w duże mrozy nie ma potrzeby włączania pompy? I jeszcze jedna kwestia - co z urządzeniami "prądożernymi" typu pralka, żelazko, kuchenka elektryczna - chyba nie czekasz z gotowaniem do nocy? Sporo ostatnio czytam o ogrzewaniu właśnie prądem, ale wg moich obliczeń zastosowanie taryfy G12 wcale nie jest takie super opłacalne. Oszczędzam w ten sposób rocznie około 1500zł. Dużo? Mało? Jak kto uważa. Oprócz PC jedynie pralka i zmywarka zazwyczaj poszczane są w drugiej taryfie, reszta jak leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 A po co G12, jak do bufora bardziej odpowiednia jest G12W, jest ona dostepna w PGE i Tauronie, w Enei i Enerdze, RWE również G12W u mnie kosztuje 0,33 gr (najtańsza opcja) więc jak porównam koszt ogrzewania prądem i peletem to juz róznica znaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 W zeszłym sezonie miałem G11 i za ogrzewanie i cwu płaciłem 1700zl,w tym wychodzi narazie ze w 1000zl się zmieszcze. Jak najbardziej rozumiem, że w taryfie nocnej grzanie wyjdzie taniej. A czy porównywałeś ile wynoszą rachunki za pozostałe odbiorniki w taryfie G11 vs G12. Bo rozumiesz o co mi chodzi - żeby się nie okazało, żę przechodząc na G12 zapłacę 500zł mniej za grzanie, ale 600zł więcej za kuchnię indukcyjną, odkurzacz, kosiarkę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 to kominek rekreacyjny, sorry ale jak nie wypali z prądem, to nie chcę zostać wyłącznie z opcją kominka, do którego trzeba co chwilę drewno ładowac Jak ci nie wypali z prądem (w co nie wierzę), to sobie dołożysz do tego domku jakąś tanią PC (choćby w postaci klimy) i rachunki będą niższe niż z pelletu. A nadal palcem nie tykasz. Nie rozumiem zupełnie twojej miłości do pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jak najbardziej rozumiem, że w taryfie nocnej grzanie wyjdzie taniej. A czy porównywałeś ile wynoszą rachunki za pozostałe odbiorniki w taryfie G11 vs G12. Bo rozumiesz o co mi chodzi - żeby się nie okazało, żę przechodząc na G12 zapłacę 500zł mniej za grzanie, ale 600zł więcej za kuchnię indukcyjną, odkurzacz, kosiarkę itp. No i tu się zdziwisz. Po odjęciu zużycia przez PC reszta prądu jest nadal tańsza ( w moim wypadku) o około 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 No i tu się zdziwisz. Po odjęciu zużycia przez PC reszta prądu jest nadal tańsza ( w moim wypadku) o około 20%. Ja niczego nie zakładam, jedynie mogę teoretyzować - dlatego pytam użytkowników jak Wam wychodzi przejście z G11 na G12. Klikałem niedawno w jakiś kalkulator opłacalności G11/G12 - podpowiedzcie mi ile kWh miesięcznie podać za pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jak najbardziej rozumiem, że w taryfie nocnej grzanie wyjdzie taniej. A czy porównywałeś ile wynoszą rachunki za pozostałe odbiorniki w taryfie G11 vs G12. Bo rozumiesz o co mi chodzi - żeby się nie okazało, żę przechodząc na G12 zapłacę 500zł mniej za grzanie, ale 600zł więcej za kuchnię indukcyjną, odkurzacz, kosiarkę itp. Od czasu do czasu włączamy tylko zmywarkę w taniej,pranie duże robi się w sobotę a reszta normalnie:I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W: -zużycie prądu w całym domu-731kWh z czego: -w taniej taryfie 561kWh -w drogiej taryfie 170kWh z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka: -prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh -prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Od czasu do czasu włączamy tylko zmywarkę w taniej,pranie duże robi się w sobotę a reszta normalnie: No właśnie istotne jest kto ile prądu "bytowego" używa w jakiej taryfie - tutaj każdy musi sobie indywidualnie obliczyć. Dzięki za wartość miesięczną kWh dla pompy ciepła - spróbuję sobie policzyć w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 No właśnie istotne jest kto ile prądu "bytowego" używa w jakiej taryfie - tutaj każdy musi sobie indywidualnie obliczyć. Powiem ci, że w G12W trzeba by się było baaaardzo starać żeby przepłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Powiem ci, że w G12W trzeba by się było baaaardzo starać żeby przepłacić. Możliwe, taryfy weekendowej jeszcze nie analizowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 A jeszcze tak dodam w temacie.Skoro pellet wychodzi około 22gr/kWh, a porównywalna w inwestycji pompa ciepła pędzona nawet na grzejnikach w G11 wychodzi podobnie, to gdzie tu sens zabawy z pelletem? Możesz Lidka wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 G12W u mnie kosztuje 0,33 gr (najtańsza opcja) więc jak porównam koszt ogrzewania prądem i peletem to juz róznica znaczna Jezeli sprzedawcą bedzie Doun to koszt 1 kWh w II taryfie to ok 23 gr. i wtedy róznicy miedzy peletem a pradem nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Arturo muszę Ci trochę przyznać racje jeździłem wczoraj trochę w okolicach Gliwic i Zabrza i syf straszny takie zadymienie i że aż zatyka u mnie się takiego syfu i smrodków nie spotyka chociaż też ludzie ogrzewają węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.02.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 1. pojedź do kogoś mieszkającego w nowym (czytaj: dobrze ocieplonym) domu z pełną podłogówką i stań na tej podłodze. Poczujesz lekki chłód (no chyba, że będziesz miała zmarzniętą stopę ), a w domu spokojnie 22 C. 2. zrób tą wodną podłogówkę po całości w grubej wylewce (7-10 cm) 3. kup Reda albo Lechma 350 i grzej tą podłogówkę (sprytne ustawienie temp. zadanych w domu np. obniżenie podczas nieobecności w domu) pozwoli Ci ograniczyć załączenia kotła do 2-3 razy na dobę - a tym samym zużycie pelletu i zapalarki Jak już się upierasz przy pelecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silno 19.02.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Pomocy! Buduję dom i nie wiem czy piecyk kostrzewa mini bio luxury bedzie dobry? 105m2ściany z bloczków z betonu komórkowego 24cm + styropian 20cmstrop ocieplony wełną 35cmOkna trójszybowe u 0.8Rekuperacjapłyta fundamentowa 20cm styroian + 5 cm styropianu na płycie Czy ten piecyk 10kw da radę? Będzie też ogrzewana cwu. dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 nie. Tylko pc / bufor z grzałkami / kocioł elektryczny nic innego się w twoim domu nie sprawdzi a co do taryf i operatorów to za chwile "koledzy" Ci wytłumaczą. A jeśli chodzi o pelet to "schodzę do podziemia" w związku z przeważającymi siłami wroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Pomocy! Buduję dom i nie wiem czy piecyk kostrzewa mini bio luxury bedzie dobry? 105m2 ściany z bloczków z betonu komórkowego 24cm + styropian 20cm strop ocieplony wełną 35cm Okna trójszybowe u 0.8 Rekuperacja płyta fundamentowa 20cm styroian + 5 cm styropianu na płycie Czy ten piecyk 10kw da radę? Będzie też ogrzewana cwu. dzięki!!! Masakra,to chyba jakieś prowokacje ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Widzisz Arturo lobby peletowe lepiej potrafi wyprać mózgi inwestorów. I później pompiarze muszą ich w pocie czoła reformować. Przykro mi bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Widzisz Arturo lobby peletowe lepiej potrafi wyprać mózgi inwestorów. I później pompiarze muszą ich w pocie czoła reformować. Przykro mi bardzo. A czemu od razu pompiarze ? Dom praktycznie jak mój,obciążenie cieplne ok.3kW,zuzycie energii na ogrzewanie 105m2*40=4200kWh*0,29zl=1200zl prądem. Na ch.. syf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 No bo chyba głownie o pompach piszesz i na pompy zachwalasz. Widzisz tyle pracy w to włożyłeś tyle wpisów 8.848.wszędzie Cie pełno w praktycznie każdym wątku a ludzie dalej jak te barany na rzeź pchają się w ten pelet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts