Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli rozumiem, że grzejesz tylko w taryfie nocnej? Czy w dzień w duże mrozy nie ma potrzeby włączania pompy? I jeszcze jedna kwestia - co z urządzeniami "prądożernymi" typu pralka, żelazko, kuchenka elektryczna - chyba nie czekasz z gotowaniem do nocy? Sporo ostatnio czytam o ogrzewaniu właśnie prądem, ale wg moich obliczeń zastosowanie taryfy G12 wcale nie jest takie super opłacalne.

Oszczędzam w ten sposób rocznie około 1500zł. Dużo? Mało? Jak kto uważa. Oprócz PC jedynie pralka i zmywarka zazwyczaj poszczane są w drugiej taryfie, reszta jak leci.

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W zeszłym sezonie miałem G11 i za ogrzewanie i cwu płaciłem 1700zl,w tym wychodzi narazie ze w 1000zl się zmieszcze.

Jak najbardziej rozumiem, że w taryfie nocnej grzanie wyjdzie taniej. A czy porównywałeś ile wynoszą rachunki za pozostałe odbiorniki w taryfie G11 vs G12. Bo rozumiesz o co mi chodzi - żeby się nie okazało, żę przechodząc na G12 zapłacę 500zł mniej za grzanie, ale 600zł więcej za kuchnię indukcyjną, odkurzacz, kosiarkę itp.

to kominek rekreacyjny, sorry ale jak nie wypali z prądem, to nie chcę zostać wyłącznie z opcją kominka, do którego trzeba co chwilę drewno ładowac

Jak ci nie wypali z prądem (w co nie wierzę), to sobie dołożysz do tego domku jakąś tanią PC (choćby w postaci klimy) i rachunki będą niższe niż z pelletu. A nadal palcem nie tykasz. Nie rozumiem zupełnie twojej miłości do pelletu.

Jak najbardziej rozumiem, że w taryfie nocnej grzanie wyjdzie taniej. A czy porównywałeś ile wynoszą rachunki za pozostałe odbiorniki w taryfie G11 vs G12. Bo rozumiesz o co mi chodzi - żeby się nie okazało, żę przechodząc na G12 zapłacę 500zł mniej za grzanie, ale 600zł więcej za kuchnię indukcyjną, odkurzacz, kosiarkę itp.

No i tu się zdziwisz. Po odjęciu zużycia przez PC reszta prądu jest nadal tańsza ( w moim wypadku) o około 20%.

No i tu się zdziwisz. Po odjęciu zużycia przez PC reszta prądu jest nadal tańsza ( w moim wypadku) o około 20%.

Ja niczego nie zakładam, jedynie mogę teoretyzować - dlatego pytam użytkowników jak Wam wychodzi przejście z G11 na G12. Klikałem niedawno w jakiś kalkulator opłacalności G11/G12 - podpowiedzcie mi ile kWh miesięcznie podać za pompę.

Gość Arturo72

Od czasu do czasu włączamy tylko zmywarkę w taniej,pranie duże robi się w sobotę a reszta normalnie:

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.

Od czasu do czasu włączamy tylko zmywarkę w taniej,pranie duże robi się w sobotę a reszta normalnie:

No właśnie istotne jest kto ile prądu "bytowego" używa w jakiej taryfie - tutaj każdy musi sobie indywidualnie obliczyć. Dzięki za wartość miesięczną kWh dla pompy ciepła - spróbuję sobie policzyć w wolnej chwili.

1. pojedź do kogoś mieszkającego w nowym (czytaj: dobrze ocieplonym) domu z pełną podłogówką i stań na tej podłodze. Poczujesz lekki chłód (no chyba, że będziesz miała zmarzniętą stopę :rolleyes:), a w domu spokojnie 22 C.

2. zrób tą wodną podłogówkę po całości w grubej wylewce (7-10 cm)

3. kup Reda albo Lechma 350 i grzej tą podłogówkę (sprytne ustawienie temp. zadanych w domu np. obniżenie podczas nieobecności w domu) pozwoli Ci ograniczyć załączenia kotła do 2-3 razy na dobę - a tym samym zużycie pelletu i zapalarki

Jak już się upierasz przy pelecie....

Pomocy! Buduję dom i nie wiem czy piecyk kostrzewa mini bio luxury bedzie dobry?

105m2

ściany z bloczków z betonu komórkowego 24cm + styropian 20cm

strop ocieplony wełną 35cm

Okna trójszybowe u 0.8

Rekuperacja

płyta fundamentowa 20cm styroian + 5 cm styropianu na płycie

Czy ten piecyk 10kw da radę? Będzie też ogrzewana cwu.

dzięki!!!

Gość Arturo72
Pomocy! Buduję dom i nie wiem czy piecyk kostrzewa mini bio luxury bedzie dobry?

105m2

ściany z bloczków z betonu komórkowego 24cm + styropian 20cm

strop ocieplony wełną 35cm

Okna trójszybowe u 0.8

Rekuperacja

płyta fundamentowa 20cm styroian + 5 cm styropianu na płycie

Czy ten piecyk 10kw da radę? Będzie też ogrzewana cwu.

dzięki!!!

Masakra,to chyba jakieś prowokacje ostatnio :)

Gość Arturo72
Widzisz Arturo lobby peletowe lepiej potrafi wyprać mózgi inwestorów. I później pompiarze muszą ich w pocie czoła reformować. Przykro mi bardzo. :)

A czemu od razu pompiarze ?

Dom praktycznie jak mój,obciążenie cieplne ok.3kW,zuzycie energii na ogrzewanie 105m2*40=4200kWh*0,29zl=1200zl prądem.

Na ch.. syf ?