Lidka123 19.02.2015 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wyliczenia zużycia prądu nie przekonują mnie po co robicie je na srawce0,29 skoro u mnie ona jest nierealna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Co do komfortu to tez rzecz względna wole raz na kilka dni wrzucić do pieca pelet który nijak nie brudzi i nie kombinować z tania taryfa i marznąc ale czekać aż będzie można odpalić grzanie po taniosci i uzależniać się od tego czy bufor skumuluje tyle ile trzeba czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Zobaczysz za 10 lat jak ci lepiej wyjdzie ten prąd i jak się będziesz głowili żeby się tego pozbyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Zobaczysz za 10 lat jak ci lepiej wyjdzie ten prąd i jak się będziesz głowili żeby się tego pozbyc W jakiej cenie był pellet 10 lat temu a w jakiej dzisiaj ? W jakiej cenie był prąd 10 lat temu a w jakiej dzisiaj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 W jakiej cenie był pellet 10 lat temu a w jakiej dzisiaj ? O to jest bardzo dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Zobaczysz za 10 lat jak ci lepiej wyjdzie ten prąd i jak się będziesz głowili żeby się tego pozbyc I tak ci jeszcze coś na koniec Lidka powiem. Wiesz co to fotovoltaika, OZC i prosument? Powiedzmy że ja i ty na prąd i ogrzewanie wydajemy rocznie 3000zł. Ja i ty zakładamy panele i ja płacę 0zł a ty nadal 1500zł Rozumiesz? Nie pchaj się w paliwa stałe i płynne, idź w czysty prąd lub PC (przy PC taniej wyjdą panele) I wcale nie musisz czekać na tanią taryfę. Idąc w PC ponosisz podobne koszta inwestycyjne co w pellet, a grzejąc w G11 i na grzejnikach płaciłabyś podobne rachunki. Jest tylko taka różnica, że przy PC palcem nie tykasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.02.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wyliczenia zużycia prądu nie przekonują mnie po co robicie je na srawce0,29 skoro u mnie ona jest nierealna? ludzie maja okolo 20, to ile u Ciebie przesyl kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 U mnie kosztuje 0.33 w g12w a g12 nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka123 19.02.2015 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 PC tyle co pelet? Sama pompa do cwu to około 8 tys do tego pompa na grzanie prądu i rozprowadzenue tez ile ciebie kosztowało założenie ogrzewania prądem ze twierdzisz ze wychodzi na to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 PC tyle co pelet? Sama pompa do cwu to około 8 tys do tego pompa na grzanie prądu i rozprowadzenue tez ile ciebie kosztowało założenie ogrzewania prądem ze twierdzisz ze wychodzi na to samo? Kocioł na pellet to około 10tyś. Pompa gruntowa polskiego producenta niewiele więcej. Komin to często koszt kolektora poziomego do PC. Reszta gratów podobna co przy pellecie. Albo powietrzna pompa w podobnych pieniadzach z nico niższą sprawnością. Da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 U mnie kosztuje 0.33 w g12w a g12 nie ma Ale ile u ciebie kosztuje przesył w G12W??? Nie cena samego prądu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wczytaj się w to co ktoś pisze a potem wyciągaj wnioski. Czy rozrozniasz zużycie energii na c.o a na cwu ? Jeśli nie to zacznij.Cwu nie jest ogrzewaniem. Sam mieszasz bo cenę podajeż za zużycie c.o.+cwu a kwh podajesz za samo zużycie c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) a tak z czystej ciekawości zapytam skąd cena kwh dla peletu 0,22 ? Bo mi jakoś tak wychodzi przeciętnie 0,15 -0,20 ? Edytowane 19 Lutego 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.02.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 U mnie kosztuje 0.33 w g12w a g12 nie ma to chyba w drogiej taryfie, niedawno patrzyłem na rachunek i było chyba 7 groszy netto w taniej, do tego prad za 10 groszy z duonu, czyli brutto wyszłoby jakies 21 groszy plus kilka złotych dodatkowej opłaty a na poczatku umowy sa nawet darmowe okresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micz10 19.02.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Przepraszam, że się wcinam ale jak zwykle dyskusja nie pomaga pytającemu i innym użytkownikom forum. Nie rozumiem dlaczego jak ktoś chce przekonać do swoich racji to zaczynają się jakieś niejasne insynuacje. Ludzie piszą ile energii na rok potrzebują, że chce grzać peletem. Chcesz wyprowadzić z błędu - wstaw prostą tabelkę - pelet kosztuje tyle a tyle, prąd tyle a tyle, PC tyle a tyle. Co w tym trudnego? Chyba się da? BordowskiG - nie widzę w taryfach duronu prądu za 10 gr. Widzę za to za "0" Szkoda, że tylko do końca roku... Wychodzi mi też, że w taryfie G12 będę płacił na start min. 350 PLN więcej patrząc na obecne zużycie prądu, do tego dojedzie jeszcze gotowanie na prądzie (teraz mam gaz), utrzymanie głębinówki, utrzymanie ogrodu, jakieś oświetlenie dodatkowe. Odejść może pranie przełożone na nocną taryfę. Zmywania nie liczę bo teraz nie mam zmywarki. Liwko - poproszę na priv ofertę PC P-W w cenie podobnej do drogiego Red Compacta Czytając te posty "elektryków" cały czas próbuję się przekonać, że też może warto wejść w elektrykę. Ale jak biorę jakikolwiek kalkulator to zauroczenie znika. Mimo, że na forum próbujecie przekonać, że prądem wychodzi taniej i to nawet bez PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Czytając te posty "elektryków" cały czas próbuję się przekonać, że też może warto wejść w elektrykę. Ale jak biorę jakikolwiek kalkulator to zauroczenie znika. Mimo, że na forum próbujecie przekonać, że prądem wychodzi taniej i to nawet bez PC. Sam kalkulator nie wystarczy, trzeba jeszcze wiedziec co liczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Liwko - poproszę na priv ofertę PC P-W w cenie podobnej do drogiego Red Compacta Czy ten kocioł to kompletny system CO? Ile za komin i skład opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Tabelki niestety niewiele wnoszą bo zależy na czyje zlecenie są robione i jakie się ceny do porównania przyjmuje. Pelet się przyjmuje 1000 zł/tona a moi klienci w wiekszości kupują po 700 a ostatnio jakiś kupował bardzo fajny pelet po 580 zł/tona. Prąd też ceny baaaardzo zróżnicowanie z tego co widzę. Wiec każdy temat wymaga rzetelnego podejścia i to nie doradców ale inwestora to on musi sobie sprawdzić w jakiej cenie może kupić prąd a w jakiej gaz czy pelet czy też np węgiel. I niestety sam musi podjąć decyzję na forum powinniśmy niektóre kwestie wyjaśnić a nie wywierać naciski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Tabelki niestety niewiele wnoszą bo zależy na czyje zlecenie są robione i jakie się ceny do porównania przyjmuje. Pelet się przyjmuje 1000 zł/tona a moi klienci w wiekszości kupują po 700 a ostatnio jakiś kupował bardzo fajny pelet po 580 zł/tona. Prąd też ceny baaaardzo zróżnicowanie z tego co widzę. Wiec każdy temat wymaga rzetelnego podejścia i to nie doradców ale inwestora to on musi sobie sprawdzić w jakiej cenie może kupić prąd a w jakiej gaz czy pelet czy też np węgiel. I niestety sam musi podjąć decyzję na forum powinniśmy niektóre kwestie wyjaśnić a nie wywierać naciski. A dlaczego "doradca" nie nie moze sprawdzic jaki jest koszt pradu i gazu na dowolnym terenie, te informacje nie są tajne a są ogolnie dostępne. Na ogół to inwestor ma kłopoty z okresleniem prawidłowej ceny pradu lub gazu, oczywistym jest ze to inwestor podejmuje ostateczną decyzję, ale do tej decyzji musie miec dokładne dane, których uzyskanie wymaga czasem dorady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jakoś tak to jest z doradcami zwłaszcza tymi bezpłatnymi że często gęsto wpuszczają człowieka w przysłowiowe maliny. Często słyszę od różnych ludzi że w czasie budowy "znajomy" nam doradzał i tak się wpakowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts