Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Taryfa G12 jest dobra dla tych, co w domu tylko nocują, żywią się na mieście. Jeśli sporo gotujesz, czy pieczesz, a mąż dodatkowo lubi majsterkować to rzeczywiście każda taryfa oprócz G11 może nie być opłacalna. Musisz sobie policzyć. Ja Ci nic nie doradzę, bo sam jestem w podobnej sytuacji. Ja się skłaniam ku ogrzewaniu gaz+kominek

Głupoty piszesz,u nas jest normalne życie. Czyli praca i szkoła,gotujemy i jemy obiady w domu,s

stosunek taryf bytowego podawalem,gaz jest droższy niż prąd biorąc pod uwagę eksploatację/inwestycje.

Edytowane przez Arturo72

Ja mam gaz ziemny przy działce ale zdecydowałem się na grzanie prądem bo był tańszy od gazu.

Może trzeba policzyć dokładnie ?

Każdy liczy tak jak zużywa. Jeden ma włączony telewizor od 8 do 22, inny wyłącza za każdym razem jak idzie "do kibelka". Stosunek zużycia prądu w nocnej /dziennej taryfie u każdego wyjdzie inny. Jak w liceum mieszkaliśmy z rodzicami w 4 osoby to rodzice testowali nocna taryfę i w ogóle się nie kalkulowało. Oprócz domowych sprzętów tato używał szlifierki, spawarki i krajzegi od czasu do czasu i po 3-4 miesiacach wróciliśmy do G11.

P.S. Mając piec na gaz nie będę musiał czekać do 22 żeby go włączyć.

Edytowane przez kemot_p

Gość Arturo72

P.S. Mając piec na gaz nie będę musiał czekać do 22 żeby go włączyć.

U mnie o tym decyduje sterownik a nie godziny także mylisz się w tym zakresie.

Jesli temp.w domu spadnie pon.22st.C ogrzewanie włączy się w tej chwili niezaleznie od godziny,taka sytuacja jeszcze nie wystąpiła.

A przy okazji jaki zakładasz koszt inwestycji w gaz ziemny ?

Edytowane przez Arturo72

Jesli temp.w domu spadnie pon.22st.C ogrzewanie włączy się w tej chwili niezaleznie od godziny,taka sytuacja jeszcze nie wystąpiła.

Nie chodzi mi o to, że musisz czekać żeby włączyć pompę, bo sama się nie włączy, tylko, że trzeba czekać na tańszy prąd.

Ja wolałbym żeby piec się włączał jak temperatura spada poniżej 23-24, ale zależy co kto woli. W tym roku nie było mrozów, ciekawe, czy podczas prawdziwej zimy nie będzie trzeba grzać np. od 16.

Jeśli chodzi o koszt to jeszcze nie założyłem ile mogę wydać na instalację c.o. Dopiero kupiłem działkę, a wydam tyle ile będzie trzeba.

Ja broń Boże nie neguję sensu grzania pompami ciepła, tylko w moim indywidualnym przypadku ta opcja nie wypali (choćby dlatego, że nie chcę mieć wszędzie podłogówki).

bez sensu dyskusja, przecież 1 kWh z pompy ciepła w drogiej taryfie to coś około ceny 1 kWh z gazu czy pelletu. a pracuje większość czasu w taniej taryfie, czyli dwa razy taniej niż gaz czy pellet (albo i jeszcze taniej). co do opłacalności taryfy G12 - wystarczy zużyć 30-35% w drugiej taryfie, żeby się opłacało. pralka czy zmywarka w nocy, rekuperator i lodówka przez cały dzień to już spora oszczędność. oświetlenie dzisiaj to coraz częściej LED, czyli nie ma większego znaczenia, podobnie jak TV czy laptop, które zresztą też wpadają w tanią taryfę. u mnie dojdzie jeszcze podlewanie ogrodu nad ranem (a tak roślinki lubią najbardziej). G12W to już w ogóle bajka. teraz chyba u mnie przesył w G12 W jest tańszy, może zmienię taryfę po przeprowadzce. codziennie 10 godzin taniego prądu + cały weekend, kiedy najwięcej w tygodniu zużywa się energii.

EDIT: a tych największych mrozów w roku to jest statystycznie kilkanaście godzin. czasem więcej, czasem w ogóle, więc to także kiepski argument

Edytowane przez imrahil

Gość Arturo72
tylko wtedy policzą cie z innej taryfy, niezła opcja nie ma co.

A jaki widzisz w tym problem ?

W zeszłym roku miałem G11 i 1700zł za cały rok za c.o+cwu.

Ile to jest kg pelletu ?

bez sensu dyskusja, przecież 1 kWh z pompy ciepła w drogiej taryfie to coś około ceny 1 kWh z gazu czy pelletu. a pracuje większość czasu w taniej taryfie, czyli dwa razy taniej niż gaz czy pellet (albo i jeszcze taniej).

Niektórzy nie jarzą tego.

Nie chodzi mi o to, że musisz czekać żeby włączyć pompę, bo sama się nie włączy, tylko, że trzeba czekać na tańszy prąd.

Ponownie głupoty gadasz.Sama się włączy jak temp.w domu spadnie pon.22st.C o kazdej porze dnia,tak jest ustawiony sterownik pokojowy.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Ja wolałbym żeby piec się włączał jak temperatura spada poniżej 23-24, ale zależy co kto woli.

Mówisz o temperaturze przy podłogówce czy przy grzejnikach ?

Sądzę,że przy grzejnikach bo przy podłogowce przy takiej temperaturze pot by ci spływał strumieniami z każdego zakątka ciała :)

23st.C jest jeszcze ok,ale nie wyobrażam sobie 24st.C przy podłogówce.

W mieszkaniu przy grzejnikach miałem i 25st.C i było ok.

Artek nie pierdziel o włączeniu ogrzewania wg. potrzeb bo już o tym pisałeś jak to wygląda i próbujesz znowu czarować jak mnie zabrakło na kilka dni.

Nie każdy chce stać ze stoperem kiedy nadchodzi tania taryfa, i nie trolluj kolejnego wątku, tym razem pelletowego.

Nie każdy musi mieć pompę i nie każdy dostaje ją za free jak Ty.

Gość Arturo72
Artek nie pierdziel o włączeniu ogrzewania wg. potrzeb bo już o tym pisałeś jak to wygląda i próbujesz znowu czarować jak mnie zabrakło na kilka dni.

O i t... ch... się pojawił:

Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie:

-od 22-23 grzeje cwu

-od 23.10-6 grzeje c.o

-od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu.

O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4.

Temp zasilania ustawiona na max.36st C.

Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7.

Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh.

Ok.godz.19-20 czuć wyraźnie że ogrzewanie nie chodzi.

Za kilka dni zmniejsze krzywą bo zona sapie że za gorąco i będzie max.35st.C.

do Arturo - błagam zakończ przekonywanie wszystkich, żeby założyć pompę, ja nie chcę pompy, nie każdy musi być zwolennikiem tego sposobu ogrzewania i już, co napisałeś to napisałeś, kogo przekonałeś to twoje, kogo nie - to nie, ja rozumiem, że z pompą 1kwh może wyjść w dobrej cenie (w taniej taryfie), ale nie dla każdego pompa się nadaje, założenie kosztuje i to sporo, rozumiem, że można taniej, ale jak mam wybór wybrać ekstra sprzęt w pelecie i średniaka pompę to wolę pelet, nie w każdych warunkach pompa zadziała odpowiednio (u jednego super, u innego nie bardzo) i już.. Założyłam wątek w kwestii peletu i o to się pytam, nie potrzebuję przekonywania do pompy, tylko rady w kwestii peletu

Gość Arturo72
do Arturo - błagam zakończ przekonywanie wszystkich, żeby założyć pompę, ja nie chcę pompy,

No,zwłaszcza,że:

i o dziwo chciałem ogrzewać prądem i uważam to za bardzo dobre rozwiązanie na tani system grzewczy.

Czy Wam te pompy ktoś wbija młotem do głowy ?

Nie macie własnego rozumu i kalkulatora ?