Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować mikrofalówkę?

Bracianka

Recommended Posts

Pytanie do tych, którzy już mieszkają - czy wg Was jest sens kupować mikrofalówkę, skoro będziemy mieć indukcję i piekarnik?

Widziałam tempo podgrzewania na indukcji, dla mnie bomba. Aktualnie używamy mikrofali w wynajmowanym mieszkaniu, ale tylko dlatego, że często się mijamy, niedługo ja będę siedzieć w domu. Czy nie lepiej dołożyć do piekarnika, a mikrofalówkę olać?

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie: Czy nie lepiej dołożyć do piekarnika, a mikrofalówkę olać?

Wszystko zależy od stylu życia, napiszę tak u nas jest stara tzn dobra, korzysta się z niej częściej niż z piekarnika, indukcję też mam ale to nie jest mikrofalówka tylko kuchnia i nie jest zamienna , nie da się podgrzać herbaty, mleka czy potrawy w kubku czy na talerzu.

Możecie w ramach kompromisu kupić piekarnik z mikrofalą - taki kombajn, ale jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Pozdrawiam

Zawsze możecie przewidzieć miejsce na mikrofalówkę, a dokupić ją później jak uznacie, że jest potrzebna.

A u mnie odwrotnie, jest bardzo często używana, mimo że jest indukcja i piekarnik.

Jak chce coś szybko podgrzać na talerzu szklance czy kubku to jest nie zastąpiona.

Nie wyobrażam sobie przekładac/ przelewać najpierw do metalowego naczynia a później znów na talerz/kubek, powstaje tylko sterta naczyń do mycia.

Poza tym w mikrofali podgrzewasz tyle ile aktualnie potrzebujesz.

No właśnie u nas jest używana obecnie stosunkowo często, ale to nie kwestia upodobań, tylko lenistwo. Zup w talerzach i czegokolwiek w kubkach nie podgrzewam, raczej chodzi o drugie dania, ale w sumie nie wiem czy jest sens kupować mikrofalę tylko po to, żeby raz na jakiś czas drugie danie podgrzać. A obecnie piekarniki elektryczne nagrzewają się szybko i na upartego też można sobie coś odgrzać.

Dokładnie pytanie musisz sobie zadać a nie nam. Ja osobiście używam mikrofalówki nawet często ale z drugiej strony przeżyłbym bez niej. Czyli jeżeli zdarza ci się nie mieć czasu na pewne czynności to polecam, ponieważ zaoszczędzony czas może być duży a jak wiadomo teraz czas to pieniądz.

A ja wam powiem jaki ja numer odwalam z mikrofalówką :D

Rano robię na indukcji cały dzbanek herbaty i przez cały dzień kiedy mam ochotę, mogę sobie filiżankę odgrzać w mikrofali.

Mikrofali używamy często. A to coś rozmrozić, a to odgrzać, a to popcorn itd. U nas musi być, ale to sprawa indywidualna.

Możemy oczywiście rozpętać rozmowę innego typu - że kuchenka jest bardzo szkodliwa zarówno niszcząc potrawy, jak i je napromieniowuje przez co stają się rakotwórcze...................tylko po co?

masz coś na poparcie Twej tezy iż potrawy po użyciu w mikrofali są rakotwórcze???

u nas mikrofala jest nieodzowna, najszybsze medium do podgrzania, mamy model i z termoobiegiem, piekarnikiem ale rzadko akurat z tego korzystamy

Ja akurat dla popcornu mikrofalówki na pewno nie kupię - od kiedy pierwszy raz zrobiłam popcorn na oleju z masłem. Bez porównania lepszy i bez porównania mniej odpadów, nigdy mi się nie przypalił - popcorn dla mnie jest akurat argumentem przeciw. A herbata, no cóż, u mnie musi być świeża, jedyne w czym mogę iść na ustępstwo, to zrobienie bardzo mocnej esencji i zalewanie jej wrzątkiem, ale do tego w ogóle mi mikrofalówka nie potrzebna.

W sumie to wychodzi na to, że jakoś szczególnie nie jest nam potrzebna, tak jak wyżej napisano, niby używamy, ale spokojnie przeżyjemy bez. Chyba po prostu zostawimy miejsce ewentualnie i na razie to miejsce będzie półką.

Dokładnie wszystko zależy od tego czy masz mało czy duzo czasu na przygotowanie posiłku, mikrofala jest bardzo przydatna w szybkich i łatwych potrawach czy w choćby podgrzewaniu jedzenia ale spora wada jest to, że takie urządzenia przy częstym użytkowaniu szybko się psują i zużywają bardzo dużo energii. Natomiast piekarnik jest narzędziem pracy wszystkich miłośników gotowania, wada: jedzenie znacznie dłlużej sie podgrzewa niż w mikrofali.

Moim wyborem byłoby doinwestowanie w lepszy piekarnik :)