chmielik83 04.11.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Jeżeli Twój tryb życia jest bardzo aktywny i wiesz, że nie będziesz miał zbyt dużo czasu, by gotowac sobie każdego dnia- wówczas warto zainwestowac w taki sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 04.11.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 dla mnie to jedzenie jest sztuczne i rakotwórcze i unikam korzystania z mikrofali jak tylko moge! Ciężko się na temat kancerogenności wypowiadać bo różne badania różnie mówią. Poza tym to chyba bardziej chodzi o lęk ludzi przed tymi falami bo sam znam osoby, które za nic w świecie nie kupią mikrofalówki bo to śmierć a jednocześnie smażą na aluminiowych patelniach a ciasto pieką w silikonowych formach Brak konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tonek1 17.11.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 my mamy zelmera mikrofalówkę, ale szczerze powiem, że podgrzewam w niej jedynie mięso dla psa. Może to kwestia gustu, ale dla mnie jedzenie podgrzane w mikrofali nie ma smaku, ewentualnie zupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian88 20.11.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 myśle,ze miktofalowka to przydatne urzadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaki112 21.06.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Skoro juz terz zastanawiasz sie nad piekarnikiem i do tego indukcja to myśle ze nie potrzebna będzie Ci jeszcze mikrofalówka. ma ona swoje plusy w postaci bardzo szybkiego odgrzeania posiłku ale jak dla mnie w piekarniku jest smaczniej, zdrowiej i oszczędniej bo mikrofalówka to straszny energożerca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.06.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 ... i oszczędniej bo mikrofalówka to straszny energożerca. Jest wręcz odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad.agaskar 21.06.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 mam mikrofalówkę, ale myślę, że byłbym w stanie się bez niej obejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 21.06.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Nie nie kupować bez mikrofali można zyc... Zdrowiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aramir 22.07.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 E tam. Jeśli nie masz dużo czasu na gotowanie to naprawdę warto sobie mikrofalówkę sprawić. Jest szybciej i chyba taniej niż w piekarniku. Tych bredni o rakotwórczości to nawet nie ma co komentować (fizyka...) ale ew. jeśli chodzi o smak to faktycznie jakoś tak lepiej mi smakują rzeczy z piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcixM 25.07.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Moim zdaniem mikrofalówka zawsze się przydaje nawet dla tych co mają czas na wszystko. Poza tym gadanie, że mikrofalówka to jedzenie niezdrowe itp. itd. to najpierw radzę zapoznać się z tematem jak działa mikrofalówka a potem takie rzeczy piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.07.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Wiesz, do potrawy wchodzą mikrofale, które tam mogą zostać i później zrobić spustoszenie w organizmie człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.07.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Nie nie kupować bez mikrofali można zyc... Zdrowiej Nie bredź . PS. lepiej wyrzuć komórkę bo głowy do mikrofali nie wkładasz a słuchawkę przy uchu trzymasz wiele minut dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdisek 25.07.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 mikrofala to bardzo pożyteczna rzecz, często korzystamy z niej, zwłaszcza jak dzieciaki chcą mleka do kakao czy coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 27.07.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Sama kiedyś sporo korzystałam z mikrofali, ale od dłuższego czasu nie mam i jakoś nie czuje potrzeby jej posiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinoman00 27.07.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Szczerze powiedziawszy, to nie wyobrażam sobie życia bez mikrofalówki. Nie tak dawno pozbyliśmy się jej przy wymianie lodówki, bo stara, zażółcona wyglądała średnio przy nowej chłodziarce, no i się zaczęło - jak szybko podgrzać, jak roztopić ser na chipsach... Skończyło się na tym, że kupiliśmy nową, aby współgrała z lodówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 27.07.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) Mikrofalówka jak powszechnie wiadomo nie jest do końca zdrowa, ponadto (moim zdaniem) podgrzane jedzenie traci walory smakowe i jest jakby bardziej wysuszone. Tyle sie nasłuchałam, że jedzenie z mikrofali jest bardzo niezdrowe, że zdecydoiwałam się nie kupowac. dla mnie to jedzenie jest sztuczne i rakotwórcze i unikam korzystania z mikrofali jak tylko moge! jak dla mnie w piekarniku jest smaczniej, zdrowiej i oszczędniej bo mikrofalówka to straszny energożerca. Wiesz, do potrawy wchodzą mikrofale, które tam mogą zostać i później zrobić spustoszenie w organizmie człowieka Każda forma obróbki termicznej ma swoje wady i zalety, ale w przypadku kuchenek mikrofalowych to właśnie zalety są ich najmocniejszą stroną. Większość witamin jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur oraz rozpuszczanie w wodzie. Witamina C niemal w całości jest niszczona w temperaturze 70 st. C. Podczas długotrwałego gotowania/pieczenia dochodzi również do silnej destrukcji wszelkich odmian witaminy B oraz A i D. Witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach podczas smażenia. Kuchenki mikrofalowe podgrzewają jedzenie bardzo szybko i nie osiągają wysokich temperatur. Szybkie 2-minutowe gotowanie w mikrofalówce wg wielu badań zostawia nawet o kilkadziesiąt procent więcej witamin niż gotowanie w wodzie, smażenie i pieczenie. Nawet gotowanie na parze często wypada słabiej. Więcej tutaj: http://dietacwiczeniaodchudzanie.epicentrumzdrowia.pl/blog-dieta-cwiczenia-odchudzanie/3-blog/wpisy/168-straty-witamin http://bonavita.pl/witamina-c-nie-tylko-wysoka-temperatura-moze-powodowac-jej-straty https://www.sciencebasedmedicine.org/microwaves-and-nutrition/ http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition Mikrofale nie przekształcają jedzenia w inne związki, które powstają przy obróbce cieplnej w wysokich temperaturach. Jako przykład można podać akrylamid, który powstaje podczas podgrzewania jedzenia w temp. powyżej 120 st. C (smażenia i pieczenia) w wyniku reakcji chemicznej aminokwasów i cukrów. Działanie akrylamidu coraz częściej wiązane jest z rozwojem raka, m.in. piersi u kobiet oraz uszkodzeniami układu nerwowego. Kuchenka mikrofalowa po 2 minutach pracy podgrzewa jedzenie do ok. 50-60 st. C, a po 6 minutach do ok. 75-90, więc akrylamid nie powstaje. Więcej tutaj: http://stressfree.pl/akrylamid-trucizna-w-jedzeniu/ http://www.eufic.org/article/pl/6/32/artid/What-happens-when-we-cook-food-understanding-acrylamide-formation/ http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet#q1 Kolejną szkodliwą substancją jest akroleina, która powstaje podczas smażenia i pieczenia w bardzo wysokich temperaturach, już od 130 st. C w górę. Proces ten jest zależny od temperatury dymienia tłuszczów na których smażymy. Za każdym razem gdy z tłuszczu na patelni zaczyna unosić się dym, powstaje toksyczna akroleina. Więcej tutaj: http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Jesli-smazyc-to-na-czym,wid,16106622,wiadomosc.html http://www.cavemandoctor.com/2012/05/27/checking-your-oil-the-definitive-guide-to-cooking-with-fat/ https://www.fredhutch.org/en/news/releases/2013/01/eating-deep-fried-foods-associated-with-risk-of-prostate-cancer.html Żeby nie było idealnie: promieniowanie mikrofalowe sięga maksymalnie na 2 do 2,5 cm w głąb gotowanych produktów. Grubsze porcje, np. mięsa wymagają dłuższej obróbki termicznej aż wprawiona w drganie woda przekaże swoją energię do wnętrza produktu. To często sprawia, że jedzenie na zewnątrz jest gorące a w środku zimne. Uważa się, że zbyt niska temperatura i krótki proces gotowania w mikrofali są zbyt łagodne dla wielu pasożytów, salmonelli i drobnoustrojów szkodliwych dla człowieka, więc należy brać to pod uwagę i korzystać z mikrofali z głową. Duże kawałki mięsa warto rozdrobnić, a to co można, przynajmniej raz zamieszać bądź odwrócić. Istotną kwestią jest też stosowanie odpowiednich naczyń w mikrofalówce. Najlepsze są szklane i ceramiczne, ew. te z tworzyw oznaczonych symbolem "microwave safe". Zwykłe plastikowe mogą wytrącać do jedzenia cząsteczki chemiczne szkodliwe dla zdrowia. Więcej tutaj: http://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/be-aware/cancer-myths-and-controversies/microwaves-and-plastic-containers/?region=on http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwaving-food-in-plastic-dangerous-or-not Odpowiadając na pytanie: czy kupować mikrofalówkę - zdecydowanie TAK. I warto wydać na nią więcej pieniędzy, żeby była porządnie skonstruowana i szczelnie zabezpieczona przed wydostawaniem się mikrofal na zewnątrz. Tanie w tym przypadku nie zawsze oznacza dobre. Edytowane 2 Marca 2017 przez Sniper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbur 28.07.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 może kuchenka mikrofalowa nie jest jakimś niezbędnym urządzeniem, ale z pewnością się przydaje i ułatwia wiele czynności. My mamy i używamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkoziol11 29.07.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 My nie mamy, ale przy dziecku czasem by się przydała. Żona nie chce bo to niezdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 29.07.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 My nie mamy, ale przy dziecku czasem by się przydała. Żona nie chce bo to niezdrowe. To podsuń żonie linki, które tu wrzuciłem, bo prawdopodobnie opiera swoją wiedzę na podstawie badań rosyjskich naukowców z lat 70-tych ubiegłego wieku. Ich mikrofalówki były tak mocne, że skutecznie zabijały wszystko, dlatego wprowadzono zakaz ich używania w ZSRR. Przy okazji - w mikrofalówce nie wolno podgrzewać mleka matki - zabija bakterie które są w nim zawarte i niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asit 03.08.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 może i bym się bez mikrofali obszedł, ale dość często się przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.