Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel z prądem sąsiada na mojej działce

Piotr Wawa

Recommended Posts

Witam,

planuję niedługo rozpoczęcie budowy, niestety mam taki problem, że w miejscu w którym planuję zlokalizować dom na wysokości około 4metrów wisi kabel prądowy od słupa do sąsiada. Czy mogę jakoś zmusić sąsiada do zakopania/przeniesienia tego kabla (tak są podłączone inne domy na ulicy)? Tak w ogóle jakim prawem ZE w taki sposób podłączyło sąsiada? To jest powszechna praktyka?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Możesz zgłosić do ZE możesz porozmawiać z sąsiadem. Jest to forma ograniczenia korzystania z Twojej nieruchomości - z którą się nie godzisz.

Zapewne nawet jeszcze nie pytałeś sąsiada co ma zamiar z tym zrobić?

Możesz zająć się tym sam, niestety będziesz miał w sąsiedztwie wroga i narazisz się na karę jeśli Ci to udowodnią.

Proponuję rozmowę z sąsiadem, i pismo do ZE.

Nikt nie wie co da rozmowa z sąsiadem i w twoim przypadku nic dobrego ona nie wniesie.

Słup i "kabelek" nie jest sąsiada, o czym będziesz z nim rozmawiał?

Instalacja do licznika jest ZE.

Nie wypowiem się co do przyszłej lokalizacji twojego domu, bo to na razie sfera marzeń.

Urzędnicy, zachowane odległości od mediów, centymetry do granicy działki czasami brutalnie sprowadzają na ziemię.

Jeszcze nie rozmawiałem, planuję to zrobić w weekend, chciałem jednak przed rozmową wiedzieć jak wygląda moja sytuacja :). Polska to jednak dziki kraj

Nie do końca "dziki" bardziej bym się skłaniał stwierdzić "dziwny" nawet w Twoim przypadku brak jest komunikatywności z osobami które będą znaczyły w Twoim przyszłym życiu dość wiele, przecież to będą Twoi sąsiedzi!?

Ja na moich zawszę mogę liczyć - przypilnują domu, uśmiechną się gdy mam zły nastrój, porozmawiają o byle czym, powiedzą "dzień dobry" a przede wszystkim tak jak ja na nich oni mogą liczyć na mnie.

Każdy problem, może i nawet taki jak Twój rozpatrzymy, zastanowimy się i robimy.

Tak czy inaczej ten kabel jakoś musi zasilać jego dom, który był budowany w czasie gdy może nawet nie byłeś właścicielem działki - uzgodnienia tego typu w tym pozwolenia ustala się z właścicielem działki przez którą taki kabel przechodzi. Czy go wkopie sam czy zrobi to energetyka musi mieć jakąś trasę może, ale nie musi przebiegać przez Twoją działkę.Sam też będziesz robił takie przyłącze niekonieczne do ZE ale do gazu, czy kanalizacji lub wody ...a wtedy okaże się ze rurociąg jest sąsiada i co wtedy?

Trzeba się zastanowić

Pozdrawiam życząc słusznych decyzji.

Jeszcze nie rozmawiałem, planuję to zrobić w weekend, chciałem jednak przed rozmową wiedzieć jak wygląda moja sytuacja :). Polska to jednak dziki kraj

Pytanie zasadnicze kupiłeś działkę z kablem czy bez?

Jeśli z kablem to na Twój koszt będzie przenoszenie.

Jeśli kupiłeś bez kabla i nie nie wyraziłeś zgody pisemnie to jest szansa że robiąc sobie wroga z sąsiada i walcząc z energetyką uda się nie łatwo przenieść kabel nie na Twój koszt.

pozdrawiam

Paweł.

Nie do końca "dziki" bardziej bym się skłaniał stwierdzić "dziwny" nawet w Twoim przypadku brak jest komunikatywności z osobami które będą znaczyły w Twoim przyszłym życiu dość wiele, przecież to będą Twoi sąsiedzi!?

Ja na moich zawszę mogę liczyć - przypilnują domu, uśmiechną się gdy mam zły nastrój, porozmawiają o byle czym, powiedzą "dzień dobry" a przede wszystkim tak jak ja na nich oni mogą liczyć na mnie.

Każdy problem, może i nawet taki jak Twój rozpatrzymy, zastanowimy się i robimy.

Tak czy inaczej ten kabel jakoś musi zasilać jego dom, który był budowany w czasie gdy może nawet nie byłeś właścicielem działki - uzgodnienia tego typu w tym pozwolenia ustala się z właścicielem działki przez którą taki kabel przechodzi. Czy go wkopie sam czy zrobi to energetyka musi mieć jakąś trasę może, ale nie musi przebiegać przez Twoją działkę.Sam też będziesz robił takie przyłącze niekonieczne do ZE ale do gazu, czy kanalizacji lub wody ...a wtedy okaże się ze rurociąg jest sąsiada i co wtedy?

Trzeba się zastanowić

Pozdrawiam życząc słusznych decyzji.

Popieram w całej rozciągłości.

pozdrawiam

Paweł.

Słup i "kabelek" nie jest sąsiada, o czym będziesz z nim rozmawiał?

Instalacja do licznika jest ZE.

Co ty wypisujesz? słup i kabelek nie jest osoby która dokonuje podłączenia? a czyj....?

Ludzie płacą za słupy na odcinkach 100 i 200 m kwoty o których niektórym się nie śniło. Pamiętaj, że dom już stoi, odbiór był może dwa , trzy lata temu, być może inwestor własnymi środkami musiał wykonać i słupy i instalację nie tylko tą co jest przedmiotem sporu.

Działkę kupił 8 lat temu mój ojciec, ja ją niejako otrzymałem. Stąd jeszcze nawet nie miałem okazji porozmawiać z sąsiadami. Co z tego, że działka została kupiona z kablem, chyba ZE lub sąsiad musi mieć jakieś pismo/zgodę na pociągnięcie kabla przez nieswoją działkę, trochę nie rozumiem co to zmienia z punktu widzenia prawa czy zmienił się w między czasie właściciel czy nie. Co ciekawe dom sąsiada, a właściwie zamieszkały budynek gospodarczy stoi dosłownie 40cm od granicy działki, oczywiście mi to nie przeszkadza, ale zastanawia mnie jakim cudem ten budynek w ogole stoi w tym miejscu i na dodatek podłączony jeszcze tym nieszczęsnym kablem :(

Wiem co mówię, do licznika instalacja nie jest odbiorcy.

A licznik sąsiada pewnie na słupie u Piotra?

A skąd możesz to wiedzieć?

" ustalenie właściciela słupów elektroenergetycznych

ZE cały czas twierdzi że słupy i linia przebiegająca nie są jego własnością. W umowie sąsiada z ZE jest taki punkt:"Granicę majątkową urządzeń elektroenergetycznych ustala się na zaciskach prądowych przyłącza napowietrznego w miejscu połączenia z przewodami linii zasilającej przy izolatorach na słupie od strony dostawcy"

Czyli to oznacza iż ZE nie jest właścicielem słupów i linii przebiegającej przez moją działkę.

Z życia wzięte :(Dziwna mina? takie są ustalenia

...Zastanawia mnie jakim cudem ten budynek w ogóle stoi w tym miejscu i na dodatek podłączony jeszcze tym nieszczęsnym kablem :(

Tego się właśnie dowiesz od sąsiada, jeśli ma wymagane dokumenty wszystko będzie jasne, jeśli nie, albo dojdzie z Tobą do ugody, albo będziesz miał wroga.

Wszystko do przyłącza energetycznego, czyli do licznika jest własnością zakładu energetycznego. Na drzwiczkach przyłącza zakład ma założone własne kłódki. Użytkownik ma możliwość otwarcia tylko drzwiczek z licznikiem. Nawet jeżeli linia, słup było wybudowane na nasz koszt. Edytowane przez robkin

Witam,

planuję niedługo rozpoczęcie budowy, niestety mam taki problem, że w miejscu w którym planuję zlokalizować dom na wysokości około 4metrów wisi kabel prądowy od słupa do sąsiada. Czy mogę jakoś zmusić sąsiada do zakopania/przeniesienia tego kabla (tak są podłączone inne domy na ulicy)? Tak w ogóle jakim prawem ZE w taki sposób podłączyło sąsiada? To jest powszechna praktyka?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Po pierwsze żeby nie robić zamętu, kupiłeś działkę to kabel już "wisiał"?, czy jesteś właścicielem i bez twojej zgody tak został podłączony kabel?.

W momencie zakupu działki kabel już wisiał, tak jak pisałem wcześniej nie ja ją kupowałem, teraz przeszła w moje ręce. Co więcej na mapie sytuacyjnej do celów projektowych widzę, że jest zaznaczony strzałką od słupa ten kabel, także na samowolę mi to nie wygląda. No nic pozostaje mi chyba podjechać w weekend porozmawiać z sąsiadem, i potem zobaczyć jak się sprawy mają w ZE.

Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem! Działkę dostał od ojca. Ojciec kupił działkę 8 lat temu, pewnie z tym wiszącym kablem.

Dawniej słupy były stawiane gdzie popadnie, tak działo się mniej więcej do roku 1985, potem podobno zaczęto uzgadniać z właścicielami lokalizacje słupów... Ja bym działała w tej kolejności:

1. Sprawdź w księdze wieczystej, czy działka jest obciążona służebnością. Jeżeli brak wpisu, to jeszcze o niczym to nie świadczy, dlatego

2. skieruj pismo do elektrowni o wskazanie podstawy prawnej, która upoważnia ZE do zajmowania twojej nieruchomości. W zależności co odpiszą, będziesz działał dalej. Można poprosić o usunięcie/przesunięcie słupa. Na odpowiedź trzeba będzie poczekać z miesiąc, pismo wyślij listem poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru albo złóż osobiście i weź potwierdzenie wpływu.

Sąsiada bym na razie w to nie mieszała, niech się ZE wypowie.

Jeżeli ojciec żyje, to można go zapytać o słup. Można też próbować dotrzeć do poprzednich właścicieli. Jeżeli jest to wykonalne.

W momencie zakupu działki kabel już wisiał, ......

Co więcej na mapie sytuacyjnej do celów projektowych widzę, że jest zaznaczony strzałką od słupa ten kabel, .............

To wszystko wyjaśnia - na zasadzie widziały gały co brały - niestety.

Zostaje tylko dogadanie się najpierw z ZE, a następnie jak zakład będzie już skory do przebudowy linii to z właścicielem posesji (jakoś ten kabel trzeba będzie poprowadzić przez obie działki) . Koszta i czas: szybciej na własny koszt, na koszt ZE to trochę potrwa, muszą uwzględnić w budżecie.