Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w mieszkaniu około 40m2

kosa006

Recommended Posts

Witam,

Od znajomej otrzymałem możliwość wynajmu mieszkania 40m2 za małe pieniądze bo około 300+opłaty bieżące (prąd, woda zimna). Lecz w mieszkaniu nie ma ogrzewania (właścicielka ogrzewała się elektrycznie co dawało jej rachunek 700 zł na miesiąc). Dogadałem się wstępnie z nią i jeśli chciałbym zrobić ogrzewanie to nie płaciłbym czynszu (około 300 zł) przez ponad pół roku. I zastanawiam się co zrobić aby ogrzać te mieszkanie. Wiem że mieszkanie znajduje się na poddaszu i nie jest ogrzewane z żadnej strony. Jaki byłby najtańszy w zrobieniu i w eksploatacji (niskie opłaty a ciepło w mieszkaniu) sposób ogrzania mieszkania?

Oczywiście zależy mi na ogrzewaniu i na ciepłej wodzie.

I jaka byłaby orientacyjna cena takiej instalacji?

Proszę o pomoc :))

Edytowane przez kosa006

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A gdybym zamontował w mieszkaniu piec kaflowy np. używany odkupił od kogoś takiego starego typu? A wode bym rozwiązał przepływowym ogrzewaczem wody?

Piec np. taki?

http://olx.pl/oferta/piec-kaflowy-CID628-ID45Gnw.html#9fea5bfb9f

A podgrzewacz taki?

http://nexterio.pl/136220,Podgrzewacz-elektryczny-przeplywowy-wody-DAFI-IP0X4-z-przylaczem-37-kW-230V-Dafi.html?qrtc_slt=slt_product&qrtc_tpl=tpl_product&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=135764&qrtc_pos=2

Edytowane przez kosa006

przy przepływowym podgrzewaniu nie wykorzystasz 2 taryfy, wiec lepiej zasobnik i szybki prysznic. przypuszczam ze kaflowy nie ma super sprawności, lepiej poszukaj taniego pradu np. duon, może się okazać ze sporo zaoszczędzisz a nawet jak ciut drozej niz węglem to jaka moze byc roznica na tak malym metrazu a teraz sobie noś węgiel żeby w sezonie zaoszczędzić 300zł a ile kosztuje kaflowy i ile dla zduna. chociaz 5cm izolacju duzo by dalo a 10 to juz robi sie fajnie

Nie mam pojęcia ile tam jest pomieszczeń ale przypuszczam że kuchnia, łazienka i pokój. Co za tym idzie jedna klima za 2000 zł mi nie wystarczy?

Mówiąc o zasobniku masz na myśli junkers na gaz (to jest dom na wsi więc nie ma gazu stałego) czy jak miałbym to rozwiązać?

Przepraszam że tak pytam ale moja wiedza jest w sumie zerowa.

Witam,

Oglądałem mieszkanie. Wygląda to tak że wchodzi się do budynku, jest klatka schodowa (musiałby być na niej jeden grzejnik) przy której jest pomieszczenie gospodarcze (w tym pomieszczeniu na spokojnie mógłby być piec CO). W mieszkaniu które jest na piętrze (poddaszu) jest jeden pokój które ma 2 okna dachowe (do tego pokoju potrzeba było dwa grzejniki), kuchnia (potrzebny jeden grzejnik), łazienka (potrzebny jeden grzejnik łazienkowy) i mały korytarz.

Czy może lepszy będzie kominek?

Zle się dogadaliśmy z właścicielką wcześniej i sprawa wygląda tak że właścicielka mogłaby wydać na remont 5 tyś zł. My jako że zajmiemy się organizacją remontu nie płacilibyśmy czynszu przez 6 miesięcy)

Czy za 5 tyś zł jest opcja zrobienia takiego C.O lub kominka?

Zależy mi żeby na klatce schodowej tez było ciepło :)

Jaka jest najlepsza opcja ogrzewania za 5tys zł :)

Edytowane przez kosa006

jak będziesz kupował same najtańsze rzeczy i ktoś bez firmy zrobi istalację to moze sie zmieścisz, tylko co to za ogrzewanie, oszczędność na takim metrażu znikoma o ile nie wyjdzie drożej. w ogole to sie interesowałeś w jakiej taryfie było grzane i przy jakich stawkach? ja bym tą kase wydał na docieplenie, jak wcześniej np. nie bylo wcale to mogła grzac w taryfie całodobowej i wyszło drogo ale jakbys wiedzial cos wiecej o pradzie i izolacji budynku to mozna szacowac zapotrzebowanie i ogolnie jakies wnioski wyciagnac

Tzn. ona mieszkała tam 10 lat temu i wtedy grzała. Powiedziała że ma 2 taryfy a potem przez 10 lat mieszkał ktoś tam w lato wiec nie grzał. Ogólnie grzane było takimi dwoma średnimi grzejnikami na prąd. A co masz na myśli jako izolacja. Wszystkie okna są drewniane, podłogi betonowe. Ale nie ogrzeje tego mieszkania jeśli na dole (na klatce schodowej nie będzie ciepło bo cało zimno będzie szło w górę...

no ja myslalem ze w gore idzie ciepło...

1m^3 styropianu kosztuje 180z ł, czyli na 1m^2 o grubości 10 cm wydasz 18zł, dodaj reszte to gora za metr 30zł, dodaj robotę i żeby się łatwo liczyło przyjmijmy metr 50zł

5000/50= 100m^2

a nawet 5cm by duzo dalo

możesz zaizolować ściany zewnętrzne, poddasze między krokwiami, a nawet strop od spodu jak jest betonowy