Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w mieszkaniu około 40m2

kosa006

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak sie dowie jak to wyglada to zawału dostanie ;p

bufor 3 tys.

kocioł 1,5-2

pompy 1,1

sterowniki 500 bedzie wypas z wyłączaniem jak bedzie ciepło

jeszcze potrzeba zbiornika wzbiorczego z 50 litrów

r zawory trojdrogowe 350

bojler 500

grzejnik, rury kształtki

jakies 9 tys plus robota, pewnie skonczy sie na zwyklym małym kociołku i tradycyjnie....

Mario1969/1 - nie ale myślałem że jeśli tam będzie zimno to w mieszkaniu też? Czy nie?

Nie no jest po prostu źle Cię zrozumiałem.

Kurcze Panowie! Ja już mam mętlik masakryczny. Właścicielka chce C.O...nic nie mogę z tym zrobić.

To co da się co wymyslić do 8 tyś z robotą czy nie?

A kominek nie wchodzi w grę?

Edytowane przez kosa006

Panowie darujmy sobie spekulacje z węglem. To najgłupszy pomysł z możliwych, właścicielka chce bo nie zna argumentów za innym ogrzewaniem. Za 8k Można grzać atmosferę nad domem właśnie kominem i kotłem - jak właścicielka nie rozumie pompy ciepła a Wy jej chcecie bufor zaproponować!

Moim prywatnym zdaniem, robienie czegoś "znajomej" mija się z celem wiemy że i tak wyjdzie więcej niż 8k PLN! I kto będzie dopłacał? Zmieści się w cenie będzie źle bo szefowa nie tak sobie to wyobrażała może chce bruzdy w ścianach a nie rurki na zewnątrz może będzie chciała w miedzi?. Nikt z nas nie podjął by się takiej roboty samemu czy szukając firmy. Kosa poszukaj mieszkania do wynajęcia u kogoś ale nie u znajomej to najgorsza możliwa forma wynajmu.

Panowie darujmy sobie spekulacje z węglem. To najgłupszy pomysł z możliwych, właścicielka chce bo nie zna argumentów za innym ogrzewaniem. Za 8k Można grzać atmosferę nad domem właśnie kominem i kotłem - jak właścicielka nie rozumie pompy ciepła a Wy jej chcecie bufor zaproponować!

Zmieści się w cenie będzie źle.

trzeba do niej zadzwonić :D

jak bedzie za tanio to sobie zaloży sterownik pogodowy do zaworu trojdrogowego :)

To wiec Wy jesteście za ogrzewaniem elektrycznym?

Moglibyście podać mi przykłady urządzeń którymi mógłbym się sukcesywnie ogrzewać?

I jaki miałby być układ tych urządzeń?

I jakiego usługodawcę prądu wybrać i jaką umowę (taryfę)

Opiszcie mi to jakoś namówię właścicielkę.

Chcę te mieszkanie z powody tego że opłaty są bardzo małe...a na tym mi zależy bo nie zarabiam zbyt dużo.

Odpowiem Tobie na przykładzie moich sąsiadów powyżej, W jaki sposób na strychu o wysokości 5m gdzie większość dachówki ma 50lat z dziurami przez które widać niebo przy -15 jest 3stC. Sąsiad nie chce docieplić podłogi na strychu wiec go ogrzewa. Na 50m spala 2,5 tony węgla a powinien połowę z tego.

A ja mam jedno pytanie. Czy właścicielka ma jeszcze rachunki za prąd z tamtego okresu? Jeżeli nie ma to może chociaż można je jakoś odzyskać z archiwum energetyki? Będziemy mieli czarno na białym jakie było zużycie kWh w okresie grzewczym!

Inaczej szkoda sobie strzępić języka. (dlatego też nie odpiszę do tej pory na priva)

To wiec Wy jesteście za ogrzewaniem elektrycznym?

Moglibyście podać mi przykłady urządzeń którymi mógłbym się sukcesywnie ogrzewać?

I jaki miałby być układ tych urządzeń?

I jakiego usługodawcę prądu wybrać i jaką umowę (taryfę)

Opiszcie mi to jakoś namówię właścicielkę.

Chcę te mieszkanie z powody tego że opłaty są bardzo małe...a na tym mi zależy bo nie zarabiam zbyt dużo.

w 15 poscie masz linki a prad zobacz z duonu

a jaki wypas z klimy, jeszcze zlote klamki :D

Zadzwonić to ja mogę do Ciebie i dogadać się bo dysponuję własną kasą i +/-1000 PLN jest OK. Ale powiedz mi zrobisz mi ogrzewanie za 8k PLN, tak żeby mi było ciepło nie znając żadnych szczegółów? Równie dobrze można iść z stronę izolacji załadować reku i grzać farelką - na to starczyło by 8k PLN.

Ale na CO węglowe panowie kocioł 6kW zagotuje instalację moment, chcecie chłopakowi i jego dziewczynie serwować latanie do kotła co 5h, tak wiem stałopalność a kto go nauczy w tym palić byle od góry? Same problemy w dalszym etapie ogrzewania

Jutro zadzwonię i spróbuję się dowiedzieć. Liwko prosiłbym Cię o odpisanie z takimi na razie orientacyjnymi danymi. Bardzo bym prosił o dopasowanie jakiegoś sprzętu abym wiedział co przedstawić właścicielce. Dziękuję że mi odpowiadacie. Już macie mnie dość pewnie :D

Ja bym poszedł w to

http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-4-o-0113&order=p&string=piec+akumulacyjny

Ale najpierw zebrałbym więcej informacji.