Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana sposobu korzystania z gruntu na zabudowany

prezes413

Recommended Posts

W umowie kredytowej zapisany mam taki obowiazek: "dostarczenie kopii wniosku zlozonego z sadzie o zmiane sposobu korzystania z gruntu na zabudowany w terminie do ... wraz z dokumentem potwierdzajacym wniesienie oplaty skarbowej".

Chcialem zapytac co dokladnie musze zrobic? Gdzie taki wniosek zlozyc - w sadzie (jakim) czy starostwie powiatowym? Jakie dokumenty sa do tego potrzebne? Ile czasu taka sprawa trwa?

W umowie kredytowej zapisany mam taki obowiazek: "dostarczenie kopii wniosku zlozonego z sadzie o zmiane sposobu korzystania z gruntu na zabudowany w terminie do ... wraz z dokumentem potwierdzajacym wniesienie oplaty skarbowej".

Chcialem zapytac co dokladnie musze zrobic? Gdzie taki wniosek zlozyc - w sadzie (jakim) czy starostwie powiatowym? Jakie dokumenty sa do tego potrzebne? Ile czasu taka sprawa trwa?

Właśnie jestem na tym etapie z tym że wczoraj zaniosłem wniosek do sądu ;)

Składasz wniosek w sądzie razem z wypisem z rejestru gruntów (bez tego nie przyjmą wniosku).

Wniosek o wypis z rejestru gruntów składasz w gminie z prośbą o ujawnienie nieruchomości ( koszt 70zł)

Po ok miesiącu dostajesz wypis z rejestru.

Biegniesz z nim do sądu razem z wypisanym wnioskiem (musisz mieć ksero wypisanego wniosku tak aby podstęplowali tobie na nim że go przyjęli) i składasz razem opłatą uiszczoną w kasie sądu w kwocie 60zł.

Po tym wszystkim idziesz do banku i pokazujesz podstęplowane przez sąd ksero wniosku o ujawnienie nieruchomości.

To tyle ;)

Bym zapomniał... Na koniec Cieszysz się, że masz już te wszystkie formalności za sobą ;)

• 1 month później...