DrKubus 19.02.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Witam serdecznie, przeglądam właśnie projekt dachu i mam wątpliwości co do konstrukcji, czy ktoś mógłby ją ocenić, chodzi mi przede wszystkim o:- czy rozmiar belek nie jest za duży?- czy rozstaw krokwi nie jest za gęsty?- czy tylko jedna płatew (nadciąg 1.2) biegnąca tylko z jednej strony, jest wystarczającym wzmocnieniem?- gdzie powinny być zamontowane (na jakiej wysokości) te krótkie płatwie, po 3 na ścianie szczytowej?- czy jeśli usunę część okien dachowych, mogę zlikwidować te przerwy w krokwiach?- czy mogę usunąć te krótkie jętki na górze, albo podnieść je o 15 cm, żeby głową nie zaczepiać? Domek z poddaszem użytkowym o powierzchni zabudowy 100m2, w woj. wielkopolskim, schowany między innymi domami w dość ciasnej zabudowie, krycie - pełne deskowanie, papa, blachodachówka lub dachówka ceramiczna. Rzut więźby:http://samobudowa.pl/foto/dach1.jpgPrzekrój poprzeczny:http://samobudowa.pl/foto/dach2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 19.02.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Oczywiście na forum dostaniesz odpowiedź. Jednak o takich zamianach może zadecydować tylko konstruktor. Czy to projekt gotowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 19.02.2015 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Projekt jest indywidualny, niestety z konstruktorem mam utrudniony kontakt (tylko mailowy), ale zeby zwrocic sie do niego o poprawki, chcialem wiedziec czy jest co poprawiac. Podobno konstruktor robił dach pod ten projekt, ale mam pewne obawy czy nie jest przedobrzony... patrząc po okolicznych budowach, krokwie są zdecydowanie cieńsze a i rozstaw mam wrażenie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 19.02.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Witam serdecznie, przeglądam właśnie projekt dachu i mam wątpliwości co do konstrukcji, czy ktoś mógłby ją ocenić, chodzi mi przede wszystkim o: - czy rozmiar belek nie jest za duży? - czy rozstaw krokwi nie jest za gęsty? - czy tylko jedna płatew (nadciąg 1.2) biegnąca tylko z jednej strony, jest wystarczającym wzmocnieniem? - gdzie powinny być zamontowane (na jakiej wysokości) te krótkie płatwie, po 3 na ścianie szczytowej? - czy jeśli usunę część okien dachowych, mogę zlikwidować te przerwy w krokwiach? - czy mogę usunąć te krótkie jętki na górze, albo podnieść je o 15 cm, żeby głową nie zaczepiać? Domek z poddaszem użytkowym o powierzchni zabudowy 100m2, w woj. wielkopolskim, schowany między innymi domami w dość ciasnej zabudowie, krycie - pełne deskowanie, papa, blachodachówka lub dachówka ceramiczna. Rzut więźby: http://samobudowa.pl/foto/dach1.jpg Przekrój poprzeczny: http://samobudowa.pl/foto/dach2.jpg Ok. To po mojemu odpowiem na twoje pytania: Rozstaw jak i przekroje są dobrane pod najcięższy typ pokrycia: dachówka cementowa. U mnie są krokwie 18x8 ale i inny układ statyczny. Pewnie gdybyś powiedział, że będzie tam blachodachówka to można pokusić się o odchudzenie więźby. Tylko pytanie czy warto to robić. Po pierwsze zdecyduj się na wariant pokrycia dachowego. W mojej ocenie jeżeli chcesz dachówkę to nie ma co zmieniać. Jeżeli blachodachówka to można pomyśleć. Pamiętaj o tym, że jak za 15 lat zardzewieje ta blachodachówka to nie będziesz miał wyboru tylko blacha, gont bitumiczny. Prawdziwa dachówka odpada. 1 nadciąg wystaeczy Te płatwie są po aby oprzeć krokiew poza ścianą szczytową. Konstruktor powinien dać jeszcze przekrój z dokładny usytuowaniem lub uściślić zapis. Jeżeli usuniesz okno to wymian może być zlikwidowany. Nie możesz usunąć tych krótkich jętek o zgodę na przesunięcie zapytaj projektanta. Masz projekt indywidualny wal śmiało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.02.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Masz projekt, który ktoś kompetentny policzył biorąc za to odpowiedzialność. Ty oglądasz inne domy i uważasz, że masz coś nie tak. Dobrze, że piszesz, że Ci się wydaje no bo tylko Ci się tak wydaje. Masz wszystko jak najbardziej OK. Tak jak wspomniał szanowny przedmówca jak nie ma okien to wymiany do likwidacji. W żadnym wypadku nie odchudzaj więźby bo już do końca będziesz skazany na lekkie pokrycia a pozorna oszczędność to niecałe 1.000,- . Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Projekt wg mnie to jest przykład rokowkowego podejścia do życia.Nadziubdziane tych wymiarów, opisów do przesady, im więcej tym gorzej nie lepiej.Pierwszy kardynalny błąd wg mnie to różny rozstaw krokwi! #8x22 to wg mnie też przesada i to nawet pod dachówkę w tym regionie.Pal sześć wymiar krokwi, ale rokokowy rozstaw to jest imo nie halo.karnie powinien być jeden moduł dobrany. Po za tym niezgodne z normą rysunkową.Nie wiem skąd, ale to już jest jawne kraszenie, niczym pisanki ! jeśli podpisał że murłata ma 14x14 to na grzyba jeszcze kolejny wymiar.Ten czas powinien poświęcić na dokładne dopracowanie szczegółów. Tak samo jak łączenie na amerykańskie psy.Element ten nie spełnia warunków jakie powinien mieć pręt ściskany, po obu stronach przegub = 2x długość wyboczeniowa k. http://www.arkitekt-raadgivning.dk/FOTOS-rokoko/Riddersal_stor.jpg w sztuce / architekturze rokoko wygląda pięknie, ale nie w rys technicznym. Edytowane 21 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts