KRAB 19.02.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Witam, proszę o pomoc Jestem świeżo po montażu okien na ciepłych podkładach podparapetowych. O ile rozumiem korzyść z osłonięcia od wewnątrz pianki taśmą paroszczelną (ale nie za 4-cyfrową kwotę!), to zupełnie nie rozumiem jaki jest sens taśmy paroprzepuszczalnej od zewnątrz, jeśli zaraz to zakryjemy styropianem... Dlatego też nie zamawiałem tzw. warstwowego montażu - w przeciwieństwie do ciepłych parapetów, tutaj korzyść widzę. Ale kupiłem 3 rolki taśmy paroszczelnej Soudala do ciepłego montażu okien i zamierzam sam okleić okna od środka. Za 300zł zamiast 1200. Nie będzie to tak jakby było oklejone przez producenta (taśma wklejona w środek ościeżnicy) tylko "na wierzch", ale na pewno nie zaszkodzi a jak jeszcze trochę pomoże to już super. Pytanie - na co zwrócić uwagę? jak bardzo mogę wjechać z tą taśmą na okno, żeby jej nie było widać po tynkach? I najważniejsze pytanie - na pewno okleję boki i górę. A czy trzeba i jak okleić też łączenie okna z podkładem podparapetowym i/lub łączenie podkładu z murem? Jak to robię montażyści? Czy tylko 3 strony oklejają, dołu już nie przy ciepłych parapetach? pozdrawiam KRAB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.02.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) było i ni ma jak w ruskim cyrku Edytowane 19 Lutego 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.02.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Ale kupiłem 3 rolki taśmy paroszczelnej Soudala do ciepłego montażu okien i zamierzam sam okleić okna od środka. Za 300zł zamiast 1200. Pytanie - na co zwrócić uwagę? jak bardzo mogę wjechać z tą taśmą na okno, żeby jej nie było widać po tynkach? I najważniejsze pytanie - na pewno okleję boki i górę. A czy trzeba i jak okleić też łączenie okna z podkładem podparapetowym i/lub łączenie podkładu z murem? Jak to robię montażyści? Czy tylko 3 strony oklejają, dołu już nie przy ciepłych parapetach? Wartość odpowiedzi na zadane pytania = 900 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.02.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wartość odpowiedzi na zadane pytania = 900 zł.kurde, faktycznie, kasuję swój poprzedni post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.02.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wybaczcie, ale dawno się tak nie uśmiałem Nie gniewaj się KRAB. Jesteśmy Wykonawcami. I strajkujemy. Mam nadzieję że zrozumiesz nasze stanowisko. Lata doświadczeń, koszty błędów. To się składa na tą różnicę. Może ktoś się zlituje i jednak Ci pomoże. A jak jesteś ambitny, to sam znajdziesz w necie dziesiątki poradników. Szkoda że tylko teorię można z nich opanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.02.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Witam Wybaczcie, ale dawno się tak nie uśmiałem Nie gniewaj się KRAB. Jesteśmy Wykonawcami. I strajkujemy. Mam nadzieję że zrozumiesz nasze stanowisko. Lata doświadczeń, koszty błędów. To się składa na tą różnicę. Może ktoś się zlituje i jednak Ci pomoże. A jak jesteś ambitny, to sam znajdziesz w necie dziesiątki poradników. Szkoda że tylko teorię można z nich opanować. Może i tylko teorię ale na moje nie znajdzie nigdzie potwierdzenia na swoje autorskie rozwiązanie, jeżeli ktoś nie widzi sensu i nie rozumie konieczności wykonania uszczelnienia od strony zewnętrznej to ... o czym tu mówić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 20.02.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witam ...jeżeli ktoś nie widzi sensu i nie rozumie konieczności wykonania uszczelnienia od strony zewnętrznej to ... o czym tu mówić ? Pozdrawiam Eeeeetam - wszystko kwestią marketingu. Nie takie rzeczy "wmawiali" producenci Inwestorom. Najpierw trzeba zasiać strach i panikę, później wyciągnąć pomocną dłoń z gotowym rozwiązaniem. Mało takich przypadków było? Zobaczcie co teraz dzieje się z farmaceutyką. Zakwaszenie organizmu (znalezienie problemu na siłę), w reklamie podają stronę aby sprawdzić czy jest się zakwaszonym (99,9% ludzi wg nich jest) i można kupić cudowny specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieplymontaz 25.02.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Trochę przepłaciłeś za te taśmy..... Witam, proszę o pomoc Jestem świeżo po montażu okien na ciepłych podkładach podparapetowych. O ile rozumiem korzyść z osłonięcia od wewnątrz pianki taśmą paroszczelną (ale nie za 4-cyfrową kwotę!), to zupełnie nie rozumiem jaki jest sens taśmy paroprzepuszczalnej od zewnątrz, jeśli zaraz to zakryjemy styropianem... Dlatego też nie zamawiałem tzw. warstwowego montażu - w przeciwieństwie do ciepłych parapetów, tutaj korzyść widzę. Ale kupiłem 3 rolki taśmy paroszczelnej Soudala do ciepłego montażu okien i zamierzam sam okleić okna od środka. Za 300zł zamiast 1200. Nie będzie to tak jakby było oklejone przez producenta (taśma wklejona w środek ościeżnicy) tylko "na wierzch", ale na pewno nie zaszkodzi a jak jeszcze trochę pomoże to już super. Pytanie - na co zwrócić uwagę? jak bardzo mogę wjechać z tą taśmą na okno, żeby jej nie było widać po tynkach? I najważniejsze pytanie - na pewno okleję boki i górę. A czy trzeba i jak okleić też łączenie okna z podkładem podparapetowym i/lub łączenie podkładu z murem? Jak to robię montażyści? Czy tylko 3 strony oklejają, dołu już nie przy ciepłych parapetach? pozdrawiam KRAB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.02.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 oczywiście że przepłacił Przecież w dobie Ceny Czyniącej Cuda chińszczyznę można kupić w cenie papieru toaletowego.A kolega zajmujący się zapewne ciepłym montażem będzie robił go za friko bo jakże można klientowi powiedzieć realną cenę uwzględniającą wszystkie koszty uboczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 25.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 oczywiście że przepłacił Przecież w dobie Ceny Czyniącej Cuda chińszczyznę można kupić w cenie papieru toaletowego. A kolega zajmujący się zapewne ciepłym montażem będzie robił go za friko bo jakże można klientowi powiedzieć realną cenę uwzględniającą wszystkie koszty uboczne Nikt ważny Nie wiem jak u ciebie, ale moim montażystom warstwowy montaż schodzi 2 razy dłużej. Przy założeniu że koszty pracownika/montażysty stanowią 50% kosztów montażu, to automatycznie wychodzi że montaż warstwowy musi wychodzić minimum 50 % drożej od zwykłego montażu. I do tych 50% wiecej trzeba jeszcze doliczyć koszty folii okiennych, co daje w sumie w zaokrągleniu że montaż warstwowy kosztuje 2 razy tyle co zwykły. I nie wiem jak u innych, ale u nas firma na montażu warstwowym zarabia tylko 20% wiecej niż na zwykłym, a nie jak to się niektórym inwestorom wydaje , że firmy zarabiają 2 razy tyle co na zwykłym montażu. Jeśli moje wyliczenia są błędne to prosze o poprawienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.02.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 miałeś przykład myślenia inwestora. Kupił folie za 3 stówy zamiast robotę za 1200 i na dodatek bezczelnie prosi o poradę za friko - co i jak zrobić by było dobrzeIm się wydaje, że cena materiału równa się cenie montażu a pracownik zaiwania za friko bo kocha oczy Inwestora.Folie ? co najmniej 50% dłużej, MOWO -200% dłużej plus rusztowanie i przekładanie go z okna do okna - bo tu nie uświadczysz rusztowań wokół całej chałupy od początku wznoszenia ścian do położenia struktury jak choćby w Niemczech.ALe kto zabroni im tak myśleć?Szukają ceny i znajdują a później wklejają tu zdjęcia i chwalą się jak to im pięknie zamontowali okna a później włosy sobie wyrywają bo okazuje się że to co tak piękne wyglądało za g... pieniądze jest g... warte i do poprawyPrzestałem już dawno owijać w bawełnę i piszę to co myślę choć wiem, że moje słowa się nie podobają Ale mam to gdzieśPrawidłowo wykonany montaż z zastosowaniem markowych i dobrych materiałów musi kosztować czy to się komuś podoba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.02.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Dokladnie tak samo podliczylem juz kilka lat temu: montaz z foliami zabiera dwa razy wiecej roboczogodzin i to w przygotowane wczesniej otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.02.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Dokladnie tak samo podliczylem juz kilka lat temu: montaz z foliami zabiera dwa razy wiecej roboczogodzin i to w przygotowane wczesniej otwory.te czasy podałem dla przygotowanych otworów bo nawet jak się zapisze w umowie że Inwestor otwory musi przygotować do takiego montażu to najczęściej później słyszy się - Przepraszam, ale wie Pan, ściągać murarza by to zrobił, jakoś nie wypada i błagalny wzrok byśmy to sami zrobili i najlepiej bez dodatkowej kasy. Lub wykonane to jest tak, że oczopląsu można dostać i pól dnia zmarnowane na poprawianie tego co inni od razu powinni zrobić porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.02.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 I nie wiem jak u innych, ale u nas firma na montażu warstwowym zarabia tylko 20% wiecej niż na zwykłym Ja też nie wiem jak jest u innych, ale Pan się nie obrazi Panie Jarku albo zwykły jest u was zbyt drogi, albo warstwowy zbyt tani w stosunku do potencjalnych korzyści inwestora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 27.02.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Ja też nie wiem jak jest u innych, ale Pan się nie obrazi Panie Jarku albo zwykły jest u was zbyt drogi, albo warstwowy zbyt tani w stosunku do potencjalnych korzyści inwestora.. TEST, nie należę do osób które się obrażają. Wręcz przeciwnie. Lubię dyskusje. I lubię ludzi którzy mają odmienne - swoje zdanie - zdanie. A co do ceny montażu, to zgadza się. Montaż warstwowy jest u nas w trochę zaniżonych cenach. PS: Taki mały kawał na dobry początek dnia: Szef rozmawia z kandydatem do pracy. Szef: Jaka jest Pana największa wada ? Kandydat: Szczerość Szef: Moim zdaniem szczerość to zaleta, a nie wada. Kandydat: Gó...o mnie interesuje Pana zdanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts