Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak policzyć zapotrzebowanie na ciepło ?

pawelurb

Recommended Posts

Chodzi mi o porównanie węgiel / gaz ponieważ będą robić sieć gazową zastanawiam się nad tym czy się opłaci , prosiłbym o podanie jakiegoś wzoru wg. którego mogę to porównać , dane aktualne są takie

Zużycie eo-groszku 3 tony rocznie wraz z grzaniem ciepłej wody

Wartość opałowa węgla 25 MJ / kg

Sprawność cieplna kotła 82 %

Jak mając te dane policzyć zużycie dla gazu ziemnego ?

Z góry dziękuje za jakiś wzór , bo znając ilość węgla jaką spalam , wartość opałową gazu i sprawność kotła gazowego powinno się uzyskać dokładny wynik .

Kocioł eko to może sprawność ma taką w laboratorium. Zakładam, że przy dobrze dobranej mocy i wszystkich zmiennych 60-70. Kondensacyjny kocioł gazowy jadący na niskiej temperaturze ma ponoć 110% . 3 t eko-grochu ma w sobie ok 20500kw podzielone przez 160 dni okresu grzewczego ok 130kw na dobę,--- podzielić na 24h ok 5,5 kw/h -- sprawność 82% -4,5kw/h - Wg mnie taką mocą można ogrzać 100-130 m2 nieocieplonego 100 letniego domu (mieszkanie wiecej) lub 150 w górę ocieplonego. Jeśli masz dom mniejszy to nie wyciągasz 82% sprawności lub mylę się w obliczeniach. 4,5kw/h energii powinno wystarczy na 40-65 m2 domu nieocieplonego poniżej -20stC (dla mieszkania 55-80m2) , ocieplonego co najmniej 1,5 razy więcej.

Chodzi mi o porównanie węgiel / gaz ponieważ będą robić sieć gazową zastanawiam się nad tym czy się opłaci , prosiłbym o podanie jakiegoś wzoru wg. którego mogę to porównać , dane aktualne są takie

Zużycie eo-groszku 3 tony rocznie wraz z grzaniem ciepłej wody

Wartość opałowa węgla 25 MJ / kg

Sprawność cieplna kotła 82 %

.

25MJ = 6,94kWh x 0,82 = 5,7kWh - tyle otrzymujesz z 1kg węgla (choć osobiście bardzo wątpię w taką sprawność;))

5,7kWh x 3000kg = 17100kWh/rok

17100kWh x 0,24zł (średnia cena kWh z gazu) = 4100zł czyli tyle powinieneś zapłacić za gaz, ale wg mnie zapłacisz około 3500zł rocznie, bo sprawność kotła na eko to bliżej 70%, więc i Twoje zapotrzebowanie automatycznie spada.

Kocioł eko to może sprawność ma taką w laboratorium. Zakładam, że przy dobrze dobranej mocy i wszystkich zmiennych 60-70. Kondensacyjny kocioł gazowy jadący na niskiej temperaturze ma ponoć 110% . 3 t eko-grochu ma w sobie ok 20500kw podzielone przez 160 dni okresu grzewczego ok 130kw na dobę,--- podzielić na 24h ok 5,5 kw/h -- sprawność 82% -4,5kw/h - Wg mnie taką mocą można ogrzać 100-130 m2 nieocieplonego 100 letniego domu (mieszkanie wiecej) lub 150 w górę ocieplonego. Jeśli masz dom mniejszy to nie wyciągasz 82% sprawności lub mylę się w obliczeniach. 4,5kw/h energii powinno wystarczy na 40-65 m2 domu nieocieplonego poniżej -20stC (dla mieszkania 55-80m2) , ocieplonego co najmniej 1,5 razy więcej.

Wg mnie sprawność dobrze dobranego kotła na eko to 70-80% więc można założyć 70% [badania na 30% mocy znamionowej wykazały 70%].

Co do kotła gazowego to jego sprawność liczy się inaczej niż ekogroszkowego więc założyłbym nie 110 a 90% i to porównywał.

Z praktyki wiem, że użytkownicy którzy zamienili gazowe na ekogroszek mają o 50% niższe rachunki [w kamienicy we Wrocławiu].

Suspenser ok 70% to ma osoba której kocioł spala eko-groch dokumentnie do białego pyłku bez pozostałości kalafiorów, niedopałów lub kosmicznym spalaniu i codziennym opróżnianiu pojemnika na popiół.. O kotle kondensacyjnym napisałem ponoć. Dobrze dobrany eko-groszkowiec na pewno da lepszy wynik finansowy niż kocioł gazowy jednak są przypadki że coś nie jest na rzeczy. w tym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie wielu skarży się na to co pisałem powyżej i pewnie 80% niezadowolonych z ilości spalania marzyłoby aby ich kociołek wykorzystywał te 70% wartości opałowej ekogrochu. A już przegięciem jest 100kg na dobę dla niesporego nowego ocieplonego domku w temperaturach dodatnich.

Suspenser ok 70% to ma osoba której kocioł spala eko-groch dokumentnie do białego pyłku bez pozostałości kalafiorów, niedopałów lub kosmicznym spalaniu i codziennym opróżnianiu pojemnika na popiół.. O kotle kondensacyjnym napisałem ponoć. Dobrze dobrany eko-groszkowiec na pewno da lepszy wynik finansowy niż kocioł gazowy jednak są przypadki że coś nie jest na rzeczy. w tym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie wielu skarży się na to co pisałem powyżej i pewnie 80% niezadowolonych z ilości spalania marzyłoby aby ich kociołek wykorzystywał te 70% wartości opałowej ekogrochu. A już przegięciem jest 100kg na dobę dla niesporego nowego ocieplonego domku w temperaturach dodatnich.

Nie koniecznie bo spalając Ruska do spieków żużlowych osiągam 80% podobnie jak przy Wesołej spalanej na "popiół jak z papierosa" więc to nie ma znaczenia.

Co innego niedopały - tu straty mogą być spore, no i oczywiście najgorsze czyli znaczny nadmiar powietrza przy złym ustawieniu, ale zawsze można kupić kocioł z odpowiednim sterownikiem lub dokupić odpowiedni sterownik, dobrze go ustawić lub zapłacić komuś kto się na tym zna i używać polecanego węgla a wtedy sprawność będzie powyżej 70% .