Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin koncetryczny

Recommended Posts

Witam wszystkich,

W chwili obecnej mam zrobiony stan 0 budynku i niedługo zaczynam dalszą budowę. Czytając na o systemach grzewczych najprawdopodobniej zdecyduje się na piec kondensacyjny Immergas victrix 12kW i myślałem, żeby połączyć go z kominem koncentrycznym tej samej firmy. W moim przypadku byłby to komin pionowy ok 6 m wysokości 60/100 ( przyjście przez strop żelbet oraz dach nachylenie 40 st.) W prawdzie w projekcie mam komin murowany, ale przy braku wentylacji grawitacyjnej nie widzę potrzeby jego budowy. Mam pytanie czy ktoś z was montował taki komin i jak w praktyce wygląda przejście przez strop ? jak je wykonać ?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Przewód spalinowy kotla kondensacyjnego możesz poprowadzić kanałem wentylacyjnym.

Policz, czy nie będzie taniej niż firmowym kominem koncentrycznym.

Najtaniej, jak napisal dembi przez ścianę jeśli warunki zostaną spełnione.

Jeśli masz wydzielone pomieszczenie na kotłownię konieczny będzie kanał wentylacyjny.

mam wydzieloną kotłownie i w projekcie jest kanał nawiewu" Z" obwód 16 cm - rozumiem że o to chodziło w stwierdzeniu - "konieczny będzie kanał wentylacyjny" ? Sam komin koncentryczny to ok 1800 brutto( firmowa Kwasówka) + odchodzi koszt postawienia komina przez ekipę więc ogólnie wydaje mi się, że koszty nie są tragiczne. Oczywiście przy poziomym wyprowadzeniu wyszło by z 600 pln, ale tak jak odpisałem koledze DEMBI w moim przypadku raczej nie realne.

Procz nawiewu musisz jeszcze posiadać 'wywiew', czyli nic innego jak kanał wentylacyjny pod sufitem.

Wentylacja potrzebna jest nie dla zapewnienia dopływu powietrza do kotła, tylko ze względów bezpieczeństawa, np. rozszczelnienie instalacji gazowej.

Policz zatem czy nie bardziej opłacalne będzie postawienie 2 kanałów wentylacyjnych /w zasadzie z czegokolwiek, byle niepalne/, gdzie do jednego z nich wprowadzisz sam przewód spalinowy kotła. Nie potrzebny jest wówczas komin koncentryczny z kwasówki. Producet kotła z pewnością ma również same przewody spalinowe do umieszczenia w szachcie. Nie myl z kominem koncentrycznym do umieszczenia w szachcie.

Jeden kanał wentylacyjny bedzie wykorzystany zgodnie z nazwą i przepisami, a drugim można poprowadzić przewód spalinowy od kotła kondensacyjnego.

Przestrzenią pomiędzy ścianką kanału, a poprowadzonym środkiem przewodem spalinowym, doprowadzisz powietrze do kotła. To nic innego jak rura /przewód spalinowy kotła/, w rurze /ścianki szachtu/. Może wyjść taniej niż dwuścienny komin stalowy + kanał wentylacylny.

@Brwinow, Łukasz80 razem

Kondensacja zachodzi w samym kotle stąd temperatura spalin na wyjściu kotła osiaga max 60 - 65 st. C. Przy pracy z mocą minimalną i wodą z temp. powrotu 30 st., temperatura spalin może spaść poniżej 40 st./ w zależnosci od modelu kotła/.

Powietrze można doprowadzić oddzielnym przewodem łącząc w jedną całość z przewodem spalinowym na wyjściu z kotła.

Dłuższy, wspólny przewod spalinowo - powietrzny, ma tą zaletę, że powietrze zanim dotrze do komory spalania zostanie bardziej ogrzane 'omiatajac' ciepły przewód spalinowy. Te kilka stopni przełoży się na minimalny, ale zawsze zysk na sprawności.

Stąd też w niewielkiej części kondensat wykrapla się w przewodzie spalinowym, spływa do kotła i dalej do kanalizacji.

Uwaga. Producenci niektorych kominów systemowych proponują wykraplacze kondensatu. Nie sa one potrzebne w przypadku kotłow kondensacyjnych.

ok już rozumiem. Dopytam jeszcze czy ten kanał nawiewiu w ścianie prowadzcy do kotłowni jest wogóle koniczny przy piecu kondensacyjnym ?

pozdrawiam

PS.

Początkowo nie załapałem o co Ci chodzi.

Kocioł kondensacyjny sam z siebie nie wymaga nawiewu.

Wentylacji nawiewno-wywiewnej wymagają przepisy dot. kotłowni gazowych :(. Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń wyposażonych w wentylację grawitacyjną, pod warunkiem, że w drzwiach wejściowych do pomieszczenia kotłowni znajduje się otwór o

powierzchni czynnej nie mniejszej niż 200 cm2. Z reguły wycina się kilka otworow w dolnej części drzwi /jak do łazienki/, tyle, że większe lub drzwi maja na dole podcięcie.