Zielony Inwestor 19.02.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jak powinna być zaplanowana wentylacja grawitacyjna w przedsionku 5m2, w którym są tylko drzwi wejściowe zewnętrzne, drzwi do domu i drzwi do garażu?Czyli skąd powinno napływać powietrze i którędy być usuwane? Zakładam szczelność drzwi zewnętrznych. (nie jestem zainteresowany WM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jak powinna być zaplanowana wentylacja grawitacyjna w przedsionku 5m2, w którym są tylko drzwi wejściowe zewnętrzne, drzwi do domu i drzwi do garażu? Czyli skąd powinno napływać powietrze i którędy być usuwane? Zakładam szczelność drzwi zewnętrznych. (nie jestem zainteresowany WM) Napływa z pomieszczeń mieszkalnych do wentylacji przedsionka. Drzwi pomiędzy przedsionkiem, a częścią mieszkalną muszą mieć wentylację,poprzez podcięcie lub otwory wentylacyjne w tych drzwiach Jeśli tego nie będzie to podczas zamykania drzwi zarówno wejściowych lub do garażu nastąpi gwałtowny wzrost ciśnienia będzie się objawiał uderzeniem"fali powietrza" w zamknięte drzwi i powodował ruch tych drzwi bardzo głośny i słyszalny w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.02.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jak powinna być zaplanowana wentylacja grawitacyjna w przedsionku 5m2, w którym są tylko drzwi wejściowe zewnętrzne, drzwi do domu i drzwi do garażu? Ja sobie zafundowałem w wiatrołapie szczelnie zamykany (na zimę) anemostat. Gdy zaczyna się cieplejsza pora roku - otwieram go, co powoduje lepsze usuwanie nieprzyjemnych "zapaszków" (buty, mokre ubrania, i t.p.). Ten anemostat działa bardziej jak nawiewnik a nie jak kratka wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 20.02.2015 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Czyli kanał wentylacyjny jest jak najbardziej potrzebny? W moim projekcie nie ma przewidzianego kanału dla przedsionka, chociaż mam zespół kominowo/wentylacyjny właśnie pomiędzy przedsionkiem a kotłownią, choć dodanie dodatkowego przewodu trochę skomplikuje mi układ na poddaszu Trochę mnie martwią dwie sprawy: - przejście "zapachów" z garażu do domu - wilgoci wnoszonej do przedsionka, i jak wspomniał JTD suszenia butów i ubrań a trzaskające drzwi to faktycznie mogą denerwować (zwłaszcza nocą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.02.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Czyli kanał wentylacyjny jest jak najbardziej potrzebny? Mnie chyba nie do końca zrozumiałeś. Przecież napisałem, że nie trzeba! Otwór przez ścianę (z anemostatem wewnątrz i kratką na zewnątrz) to nie komin wentylacyjny A przecież do przewietrzania mojego wiatrołapu - wystarcza Trochę mnie martwią dwie sprawy: - przejście "zapachów" z garażu do domu - wilgoci wnoszonej do przedsionka, i jak wspomniał JTD suszenia butów i ubrań a trzaskające drzwi to faktycznie mogą denerwować (zwłaszcza nocą) 1. między kuchnią a garażem mam tylko jedne, tanie (ale przeze mnie doszczelnione), metalowe drzwi z CASTO i... ZERO penetracji garażowych zapachów do kuchni (w garażu mam sporą kratkę wentylacyjną). Garaż nie ogrzewany. 2. w tymże wiatrołapie mam kilka pętli "podłogówki". W chłodnych porach roku zapewnia to szybkie parowanie/suszenie butów i ubrań. Latem - same schną, bo wiatrołap jest napowietrzany wspomnianym ściennym nawietrzakiem "anemostat/kratka". 3. Żadnego "trzaskania" drzwi nie obserwuję, więc to chyba nie u wszystkich występuje Edytowane 20 Lutego 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 22.02.2015 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Mnie chyba nie do końca zrozumiałeś. Przecież napisałem, że nie trzeba! Otwór przez ścianę (z anemostatem wewnątrz i kratką na zewnątrz) to nie komin wentylacyjny A przecież do przewietrzania mojego wiatrołapu - wystarcza Trochę mnie pocieszyłeś, że nie ma problemu z przewietrzaniem wiatrołapu bez komina wentylacyjnego. Chciałbym jednak zrozumieć, którędy powietrze dostarczone z otworu przez ściane jest odbierane? Czy uchodzi ono w stronę domu przez nieszczelności w drzwiach do części mieszkalnej, a tam do komina wentylacyjnego np. w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.02.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Chciałbym jednak zrozumieć, którędy powietrze dostarczone z otworu przez ściane jest odbierane? Czy uchodzi ono w stronę domu przez nieszczelności w drzwiach do części mieszkalnej, a tam do komina wentylacyjnego np. w łazience? Nie rób z tego tematu pracy doktorskiej Powierzchnia/kubatura przedsionka czy wiatrołapu jest na tyle mała, że ta mała ilość powietrza nie stanowi problemu (sama sobie znajdzie drogę). Wymiana powietrza następuje też przy każdym otwarciu drzwi - czy to zewnętrznych, czy wewnętrznych. Najważniejsza wg mnie jest ta "podłogówka" (w chłodnych porach roku), bo gdy jej nie będzie, to wilgoć i "zapaszki" - gwarantowane! Ważna też jest szczelność anemostatu/kratki, bo w srogą zimę każda najmniejsza nawet nieszczelność nawiewu poskutkuje wyziębieniem tego małego pomieszczenia. Aby ten nawiewnik był naprawdę szczelny, to musiałem go własnoręcznie przerobić (w handlu prawdziwie szczelnych - niestety, nie ma ). P.S. Ten nawiewnik umieściłem pod sufitem wiatrołapu od wschodniej strony (jeszcze lepiej by było od północnej, ale u mnie się nie dało). Byle nie od południa! Zapewnia to lepszą wymianę powietrza latem (chłodniejsze powietrze z zewnątrz chętniej wchodzi poprzez nawiewnik do nagrzanego wiatrołapu). Edytowane 22 Lutego 2015 przez Konto usunięte_12* uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts