Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna przedsionka

Recommended Posts

Jak powinna być zaplanowana wentylacja grawitacyjna w przedsionku 5m2, w którym są tylko drzwi wejściowe zewnętrzne, drzwi do domu i drzwi do garażu?

Czyli skąd powinno napływać powietrze i którędy być usuwane? Zakładam szczelność drzwi zewnętrznych. (nie jestem zainteresowany WM)

Jak powinna być zaplanowana wentylacja grawitacyjna w przedsionku 5m2, w którym są tylko drzwi wejściowe zewnętrzne, drzwi do domu i drzwi do garażu?

Czyli skąd powinno napływać powietrze i którędy być usuwane? Zakładam szczelność drzwi zewnętrznych. (nie jestem zainteresowany WM)

Napływa z pomieszczeń mieszkalnych do wentylacji przedsionka. Drzwi pomiędzy przedsionkiem, a częścią mieszkalną muszą mieć wentylację,poprzez podcięcie lub otwory wentylacyjne w tych drzwiach

Jeśli tego nie będzie to podczas zamykania drzwi zarówno wejściowych lub do garażu nastąpi gwałtowny wzrost ciśnienia będzie się objawiał uderzeniem"fali powietrza" w zamknięte drzwi i powodował ruch tych drzwi bardzo głośny i słyszalny w całym domu.

Gość Konto usunięte_12*

Ja sobie zafundowałem w wiatrołapie szczelnie zamykany (na zimę) anemostat. Gdy zaczyna się cieplejsza pora roku - otwieram go, co powoduje lepsze usuwanie nieprzyjemnych "zapaszków" (buty, mokre ubrania, i t.p.).

Ten anemostat działa bardziej jak nawiewnik a nie jak kratka wentylacyjna.

Czyli kanał wentylacyjny jest jak najbardziej potrzebny? W moim projekcie nie ma przewidzianego kanału dla przedsionka, chociaż mam zespół kominowo/wentylacyjny właśnie pomiędzy przedsionkiem a kotłownią, choć dodanie dodatkowego przewodu trochę skomplikuje mi układ na poddaszu :(

Trochę mnie martwią dwie sprawy:

- przejście "zapachów" z garażu do domu

- wilgoci wnoszonej do przedsionka, i jak wspomniał JTD suszenia butów i ubrań

a trzaskające drzwi to faktycznie mogą denerwować (zwłaszcza nocą)

Gość Konto usunięte_12*
Czyli kanał wentylacyjny jest jak najbardziej potrzebny?

Mnie chyba nie do końca zrozumiałeś. Przecież napisałem, że nie trzeba! Otwór przez ścianę (z anemostatem wewnątrz i kratką na zewnątrz) to nie komin wentylacyjny :no:

A przecież do przewietrzania mojego wiatrołapu - wystarcza :yes:

Trochę mnie martwią dwie sprawy:

- przejście "zapachów" z garażu do domu

- wilgoci wnoszonej do przedsionka, i jak wspomniał JTD suszenia butów i ubrań

a trzaskające drzwi to faktycznie mogą denerwować (zwłaszcza nocą)

1. między kuchnią a garażem mam tylko jedne, tanie (ale przeze mnie doszczelnione), metalowe drzwi z CASTO i... ZERO penetracji garażowych zapachów do kuchni (w garażu mam sporą kratkę wentylacyjną). Garaż nie ogrzewany.

2. w tymże wiatrołapie mam kilka pętli "podłogówki". W chłodnych porach roku zapewnia to szybkie parowanie/suszenie butów i ubrań. Latem - same schną, bo wiatrołap jest napowietrzany wspomnianym ściennym nawietrzakiem "anemostat/kratka".

3. Żadnego "trzaskania" drzwi nie obserwuję, więc to chyba nie u wszystkich występuje :D

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Mnie chyba nie do końca zrozumiałeś. Przecież napisałem, że nie trzeba! Otwór przez ścianę (z anemostatem wewnątrz i kratką na zewnątrz) to nie komin wentylacyjny :no:

A przecież do przewietrzania mojego wiatrołapu - wystarcza :yes:

Trochę mnie pocieszyłeś, że nie ma problemu z przewietrzaniem wiatrołapu bez komina wentylacyjnego. Chciałbym jednak zrozumieć, którędy powietrze dostarczone z otworu przez ściane jest odbierane? Czy uchodzi ono w stronę domu przez nieszczelności w drzwiach do części mieszkalnej, a tam do komina wentylacyjnego np. w łazience?

Gość Konto usunięte_12*
Chciałbym jednak zrozumieć, którędy powietrze dostarczone z otworu przez ściane jest odbierane? Czy uchodzi ono w stronę domu przez nieszczelności w drzwiach do części mieszkalnej, a tam do komina wentylacyjnego np. w łazience?

Nie rób z tego tematu pracy doktorskiej :D

Powierzchnia/kubatura przedsionka czy wiatrołapu jest na tyle mała, że ta mała ilość powietrza nie stanowi problemu (sama sobie znajdzie drogę).

Wymiana powietrza następuje też przy każdym otwarciu drzwi - czy to zewnętrznych, czy wewnętrznych. Najważniejsza wg mnie jest ta "podłogówka" (w chłodnych porach roku), bo gdy jej nie będzie, to wilgoć

i "zapaszki" - gwarantowane! :sick:

Ważna też jest szczelność anemostatu/kratki, bo w srogą zimę każda najmniejsza nawet nieszczelność nawiewu poskutkuje wyziębieniem tego małego pomieszczenia.

Aby ten nawiewnik był naprawdę szczelny, to musiałem go własnoręcznie przerobić (w handlu prawdziwie szczelnych - niestety, nie ma :no:).

P.S. Ten nawiewnik umieściłem pod sufitem wiatrołapu od wschodniej strony (jeszcze lepiej by było od północnej, ale u mnie się nie dało). Byle nie od południa!

Zapewnia to lepszą wymianę powietrza latem (chłodniejsze powietrze z zewnątrz chętniej wchodzi poprzez nawiewnik do nagrzanego wiatrołapu).

Edytowane przez Konto usunięte_12*
uzupełnienie