tomek_2 21.06.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 -jak w temacie, lepszy cem I czy cem II (i dlaczego)? Mowil mi ktos, ze cem II jest plastyczniejszy, a jak z kolei ma sie sprawa wytrzymalosci zaprawy wapiennej z dodanym cem II? Czy warto dolozyc pare groszy i kupic jednak cem I? Poprosze o rade. Dziekitomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 22.06.2004 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Ponawiam moje pytanie - ktory cement bedzie lepszy do zaprawy wap-cem. do tynkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 25.06.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Nie jestem fachowcem. Jestem na etapie tynkowania,kupiłem cement I dlaczego? z tego co wiem II jest z dodatkiem popiołu a w wewnątrz budynku nie chcę mieć popiołu. A cena między I a II jest niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 25.06.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Nie jestem fachowcem. Jestem na etapie tynkowania,kupiłem cement I dlaczego? z tego co wiem II jest z dodatkiem popiołu a w wewnątrz budynku nie chcę mieć popiołu. A cena między I a II jest niewielka. I z tych samych względów zrobiłem tak samo. Żadna oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asm 29.06.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Dokladnie - tylko cement I, no bo po co popiol w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winjarek 29.06.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 To może lepiej zrobić tynki gipsowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asm 29.06.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 wlasnie jestem na etapie wyboru wapienne czy gipsowe, i generalnie panuje opinia ze gipsowe sa lepsze ale do bloku a jak sie buduje dla siebie to tylko wapienne (i nie jest to tylko opinia fachowcow od wapiennych - oczywiscie ci od gipsowych strasza popiolami itd , a ci od wapiennych tym ze sciana przez gips nie oddycha i tak w kolko chociaz producenci gipsu twierdza ze widzieli ze oddycha ) to ja juz nic nie wiem i poczekam az ktos cos madrego napisze w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.06.2004 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Jesli chodzi o cement, to w koncu mam pol na pol - jedynka z dwojka (jedynka zostala mi z nadbudowy a dokupilem reszte dwojki). Jesli chodzi o precyzje wykonania, to na razie nie chce zapeszac ale piony i poziomy sa we wszystkich plaszczyznach na dotychczas otynkowanych scianach (chociaz w niektorych miejscach warstwa tynku siega 6 cm!!! - tu "hold"oddaje poprzedniej ekipie paprokow-murarzy, za dokladnosc ich roboty; do lepienia obor to moze sie oni nadaja, ale na pewno nie do budowy domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryq 29.06.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Dokladnie - tylko cement I, no bo po co popiol w domu. CEM II - Cement Portlandzki Miesznay Jest produkowany z dodatkiem żużla piecowego i popiołów lotnych. Nie umniejsz mu to w niczym i do tynków gdzie jak wiadomo nie potrzebne sa duze wytrzymałości na sciskanie jest jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Baranina 30.06.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Hello.No i nistety nie maja Pansto racji. Otoz jest dokladnie na odwrot. Dzisiejsza polityka marketingowa koncernow cementowych dazy do maksymalnego obnizenia kosztow produkcji cementow. Dlatego rozpatruje sie mozliwosci stosowania do cementu roznych dodatkow i to w roznych ilosciach. W warunkach krajowych sa to najczesciej - popiol lotny krzemionkowy, zuzel wielkopiecowy oraz kamien wapienny. Najdrozszym polproduktem w cemencie jest klinkier portlandzki, ktory wypala sie w cementowniach w piecach obrotowych, pochlaniajac przy tym ogromne ilosci energii. Ograniczajac udzial klinkieru w masie cementu na rzecz dodatkow, obnizamy tym samym koszt jego wytworzenia. Ponadto immobilizujemy w cemencie, jak by nie bylo uciazliwy odpad - jakim jest popiol lotny dla elektrowni oraz zuzel wielkopiecowy dla hut. Ale to nie wszystko. Okazuje sie bowiem, ze cementy z dodatkai CEM II/CEM III, charakteryzuja sie szeregiem korzystniejszych wlasciwosci niz cementy CEM I!!!Mieszanki i zaprawy wykonane na CEM II/CEM III sa lepiej urabialne. Z reguly wolniej wiaza i twardnieja, co przy tynkach ma szczegolne znaczenie. Dodatek mineralny wplywa na zmiane mikrostruktury stwardnialego zaczynu cementowego - zmniejsza sie ilosc porow kapilarnych (tych zdolnych do transportu roztworow), a wzrasta ilosc porow zelowych, zamknietych dla roztworow. Dlatego betony i zaprawy wykonane w oparciu o cementy z dodatkami sa szczelniejsze i przez to bardziej trwale (przy zachowaniu warunkow poprawnego zaprojektowania, wbudowania i pielegnacji mieszanki betonowej i stwardnialego betonu). Na skutek wiazania znacznych ilosci Ca(OH)2 wyraznie ograniczaja rowniez tendecje do formowania sie wykwitow weglanowych. A osiagane wytrzymalosci po 28 dniach sa praktycznie takie same jak dla CEM I, a w dluzszych okresach twardnienia, np.: po 1 roku srednio o 20% wyzsze!!!Dlatego coraz wiekszy jest udzial cementow "mieszanych" i sukcesywnie bedzie wzrastal, wypierajac z runku cementy CEM I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts