Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie do nowo budowanego domku ok 85 m2

kamil.szymczak

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do remontu domu, z dobudówką piętra. Całość ok 85m2, 3 pokoje kuchnia i łazienka. Obecnie jest ogrzewanie piecem na paliwo stałe, muszę niestety z niego zrezygnować gdyż kotłownia byłaby za duża na nowy dom (przerobiony budynek gospodarczy) i komin źle ustawiony. Na modernizację chcę przeznaczyć do 15 tys MAKS, najlepiej do 10tys zł. Dom ten obecnie będzie zamieszkiwany przez osoby starsze, w wieku 65lat, a docelowo będzie to dom całoroczny ale weekendowy. Myślę po między 2 rozwiązaniami, gaz płynny a pompa ciepła. Przez te 2 rozwiązania przemawia brak obsługi, możliwość sterowania zdalnego. Chodzi mi o bezobsługowość, dziadkowie są coraz starsi i chodzenie "do pieca" bywa dla nich uciążliwe…metraż jest mały, ok 85 metrów, jedna łazienka i toaleta. Po całości chcę pociągnąć podłogówkę. Dziadkowie nie są za bardzo ciepłolubni… wystarczy im 18-19 stopni…miedzy 9-21, z czego w sypialniach w dzień ogrzewanie wgl bedzie wylączone gdyż nie bedą użytkowane. Chciałbym aby zbiornik 2700litrów starczył na cały rok na CO+CWU. Szczerze to najbardziej rozpatruję opcję z gazem, na dobrą sprawę jakiś dwufunkcyjny kondensat by wystarczył. Co o tym myślicie?

Domyślam się, czasem można znaleźć nawet Panasonica za 14 tys a tutaj jeszcze instalacja+CWU itp, może w 20 bym się zmieścil…ale ja na całą inwestycję chce przeznaczyć 100tys, na to by wychodziło, że cena ogrzewania to 1/5 ceny inwestycji która by się zwróciła nie wiadomo po ilu latach….

Ja mam na elewacji polozony 25cm grubosci styropian i nie uwazam by to bylo za duzo. Welny daj conajmniej 30 cm w dwoch warstwach, jesli masz oczywiscie na tyle miejsca? Zainwestuj w szare styro, jesli nie to chociaz kup bialy z frezem. 15 cm szarego na sciany to w dzisiejszych czasach minimum.

Dom masz maly wiec duzo pieniedzy na ocieplenie nie wydasz.

Dom jak na razie jest w trakcie projektu tj. stoi już i jest użytkowane jako pomieszczenie gospodarcze a do tego bedzie dobudówka z boku i piętro, posadzki nie są wylane są zwykłe deski, stare budownictwo. O jakich oknach pomyśleć, duzo ich nie będzie, raptem 3 + balkonowe, z dachowych zrezygnować? opłaca się w tak małym domu rekuperator?

Dobrze ocieplic dom zawsze sie oplaca. Po wprowadzeniu sie nie bedzisz mial szansy na poprawienie ocieplenia.

Musisz dom odizolowac od gruntu i wylac posadzke tam gdzie jej nie ma. Nie bawilbym sie w okna dachowe- dla mnie same minusy. W zimie straty ciepla, w lecie przegrzewaja pomieszczenia. Jesli masz tylko trzy okna to warto byloby pomuslec o trzyszybowkach Uw 0.5 profil 82 mm.

Myślałem o Panasie lub Daikinie ale to wyjdzie z 25tys łącznie jak nie więcej. Wariant LPG wyjdzie do 15 tys, Oszczędność 10 tys a i tak chce wykorzystać funkcję chłodzenia co przy LPG jest niemożliwe i wiąże się z dodatkowymi kosztami klimatyzatora co wyjdzie na jedno jak pompa ciepła, moze z 2-3 tys taniej. Pompa ciepła jej koszty roczne to ok 1300-1500 za CO+CWU do 2 tys z chłodzeniem. LPG to ok 2500 miesięcznie za CWU+CO dodatkowo za chłodzenie…to są oczywiście bardzo orietacyjne koszta.

Takie rozwiązanie odpada, bufor jest za duży i jest to nie opłacalne, bo musiałbym kupić aż 3 klimatyzatory z czego jeden do salonu z kuchnią - 50mkw.Bufor ok 3-4 tys, klima ok ok 7 tys, to już jest 10tys, ja chcę wykorzystać w sypialni klimakonwektory i to się mija z celem, bo one będą takto tylko do ogrzewania użytkowane a zdecydowałem się na nie aby mieć z jednego urządzenia i chłodzenie i grzanie.