adlerw 19.02.2015 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 WitamJestem na etapie wniosku o PnB domu.Działka moja przylega do drogi - a wynika że zdawało mi się że przylega do drogi.Moja działka przylega do wydzielonej działk która jest planowaną drogą w MPZP. Działka ta została wydzielona przez osobę prywatną i na mocy ustawy o drogach została przejęta przez Gminę na drogę. Jednak w ewidencji gruntów nadal działka jest jako Rola. Po złożeniu wniosku o PnB dowiedziałem się że muszę uzyskać służebność na tę działkę mimo że jest własnością Gminy - bo drogą dopiero ma się stać (ale może to potrwać lata...). Aby uzyskać służebność muszę zapłacić za wycenę dizałki przez rzeczoznawcę, a później oczywiście opłaty związane z zawarciem umowy notarialnej i coroczne koszty za służebność do Gminy. Ponoć opłata roczna to ok. 500-1000zł. Prośba o pomoc:1)Czy Gmina ma prawo żądać opłaty za służebność (ponoć mają taką uchwałę że wszelkie służebnośći są płatne)- skoro działka w MPZP jest jako droga publiczna?2)Czy jest sposób aby uniknąć służebności od Gminy (skoro ich działka według MPZP jest planowaną drogą publiczną)? 3)W jaki sposób "przycisnąć" Gminę żeby jak najszybciej przekształcili tę działkę Rolną w drogę (zgodnie z MPZP)? Bo tak prawdę mówiąc Gmina nie ma w tym interesu aby kiedykolwiek przekształcać to w drogę i budować tam drogę (skoro mają kasę ode mnie i innych za służebność)4)Czy jest możliwe przekształcenie tej działki rolnej w drogę przez Gminę - bez wykonania projektu drogi i wykonania drogi (prac bud)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts