marcinbbb 20.02.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Może i masz rację dla faceta worek 25kg to moment, jednak pamiętaj że Twój kocioł w lato spali jakieś 3kg ekogroszku na ogrzanie cwu, więc zasobnik starczy na cały miesiąc. Więc raz w miesiącu będziesz podnosiła worki i czyściła kocioł. A z tych 100 PLN zaoszczędzonych na grzałce kupisz 0,5t ekogrochu na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Daga, naprawdę Cię podziwiam. Moja żonka to nawet nie ma pojęcia jak obsługiwać zawór trójdrogowy, a Ty sama rozbierasz i uszczelniasz retortę. Szacun dla Ciebie. Jak kobieta musi to lepiej od faceta sobie poradzi, choćby miała pomocy na forum szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 20.02.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Worek groszku, który kupuję 25kg- 24zł. Kupuję ten groszek co poprzedni właściciel domu, gdyż jak mówił, z tańszymi miał problemy ze zrywającym się klinem, większym spalaniem, spiekami itp. Koszt grzania wody latem to ok 150zł. Myślę, że nawet gdybym miała zapłacić za grzanie grzałką więcej o max 100zł to jest do przyjęcia. Przez większość czasu sama muszę obsługiwać piec, podnieść 25kg worek i wsypać do podajnika to nie jest takie łatwe dla mnie:no:. Poza tym czyszczenie pieca też nie jest moim ulubionym zajęciem. Naprawdę marzy mi się kilku miesięczny urlop od tego:yes:Nie jestem typem marudy, potrafię się dostosować, ale wolę ten czas obsługi pieca latem poświęcić np na prace w ogrodzie Za tą kasę, nawet taniej, możesz mieć fajny ekogroszek w workach po 20 kg zobacz na http://www.karena.pl Jak jest Was dwoje, a w większości jesteś sama, to 100 kg powinno Ci wystarczyć na co najmniej 30 dni, kwestia ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Do zasobnika wsypię max 100kg, a miesiecznie muszę wsypać 6. Mam tez mały ten pojemnik na popiół, to tak po dwóch workach muszę wysypać, a ile przy tym wysypywaniu się nakurzy:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Za tą kasę, nawet taniej, możesz mieć fajny ekogroszek w workach po 20 kg zobacz na http://www.karena.pl Jak jest Was dwoje, a w większości jesteś sama, to 100 kg powinno Ci wystarczyć na co najmniej 30 dni, kwestia ustawień. Ustawienia mam podane przez człowieka z serwisu Defro, może są nie takie? Ale ja już się cieszę na myśl o tej grzałce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.02.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ustawienia zależą tylko i wyłącznie od węgla, jeśli po 2 workach spalonych masz pełny popielnik to znaczy że wywalasz węgiel do kosza w popielniku powinien być popiołek jak z drewna a taki popiołek to spalenie 250 kg węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 20.02.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ustawienia mam podane przez człowieka z serwisu Defro, może są nie takie? Ale ja już się cieszę na myśl o tej grzałce;) Skoro posiadasz kocioł o mocy 20 kW, to pewnie masz ustawienia do pracy z taka mocą. Jaki masz stosunek praca:przerwa (nie obraź się za ten stosunek ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Tak właśnie pomyślałam, mam mały zbiornik na wodę 120 l, dwie osoby , jednej przez pół roku nie ma, zmywarka i pralka pobiera zimną, więc chyba nie powinno wyjść dużo drożej niż grzanie wody groszkiem. Latem zasypywałam ok 6 worków miesięcznie, a przecież piec także pobiera prąd. Chyba się zdecyduję na grzałkę jak się robi instalacje to można zrobić taki myk. zainstalowac pompe ciepła cwu i z niej brać wode do pralki, zmywartki itp. oczywiście zawór termostatyczny zeby ubran nie zniszczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 100zł to333kWh prądu przy 30 gr za 1kWh, czyli 11kWh na dobę, do podgrzania 100 litrów wody o 40 stopni potrzeba 4,64 kWh, czyli za 100zł niezbyt taniego prądu w 2 taryfie masz codziennie ponad 200 litrów wody o temperaturze 50 stopni (parzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 100zł to333kWh prądu przy 30 gr za 1kWh, czyli 11kWh na dobę, do podgrzania 100 litrów wody o 40 stopni potrzeba 4,64 kWh, czyli za 100zł niezbyt taniego prądu w 2 taryfie masz codziennie ponad 200 litrów wody o temperaturze 50 stopni (parzy) Trochę jestem "ciemna" w tych kWh, to oznacza, że się opłaci czy nie? Potrzebuję ciepłej wody tylko do kąpieli:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Skoro posiadasz kocioł o mocy 20 kW, to pewnie masz ustawienia do pracy z taka mocą. Jaki masz stosunek praca:przerwa (nie obraź się za ten stosunek ) ? Teraz mam w ustawieniach 14 s podawanie, przerwa w podawaniu 1min15s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Byłam na ostatniej dziś wizycie w kotłowni, piec śmiga, grzejniki i woda gorąca:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Trochę jestem "ciemna" w tych kWh, to oznacza, że się opłaci czy nie? Potrzebuję ciepłej wody tylko do kąpieli:yes: 200 litrów parzącej wody nie wystarczy? trzeba się kąpać we dwoje wtedy bedzie mniej miejsca na wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) No tak:), ale za te 100zł to mam wodę na jeden dzień? Jedna kąpiel w miesiącu to trochę mało chyba?;)Tak sobie wyliczyłam, że groszek latem to ok 150 zł, grzałkę załozyłabym, gdyby koszt ogrzania nią wody wyniósłby nie więcej niż 250zł. Jeżeli ma to kosztować drożej to wolę być jak ja to mówię kopciuchem w kotłowni:) Edytowane 20 Lutego 2015 przez daga78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 chyba pora sie wyspac, codziennie 200 litrów, tylko pare postow wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga78 20.02.2015 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dziekuję, teraz rozumiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Ja tam koleżankę podziwiam, jakoś nie wyobrażam sobie swojej drugiej połówki jak retortę czyści i jeszcze uszczelnia, szacuneczek Ja także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Tak właśnie pomyślałam, mam mały zbiornik na wodę 120 l, dwie osoby , jednej przez pół roku nie ma, zmywarka i pralka pobiera zimną, więc chyba nie powinno wyjść dużo drożej niż grzanie wody groszkiem. Latem zasypywałam ok 6 worków miesięcznie, a przecież piec także pobiera prąd. Chyba się zdecyduję na grzałkę Kiedyś to u siebie sprawdzałem i o ile dobrze pamiętam wychodziło o 30% drożej prądem niż ekogroszkiem - także mam zbiornik 120 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 22.02.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 By było w miarę tanio i ekonomicznie do grzałki najlepiej założyć zegar sterujący i elektroniczny termostat który będzie w stanie cały czas utrzymywać zadaną temp. Termostat montowany na grzałce ma sporą bezwładność i generalnie słabo nadaje się do ekonomicznego sterowania grzałką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.02.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) No tak:), ale za te 100zł to mam wodę na jeden dzień? Jedna kąpiel w miesiącu to trochę mało chyba?;)Tak sobie wyliczyłam, że groszek latem to ok 150 zł, grzałkę załozyłabym, gdyby koszt ogrzania nią wody wyniósłby nie więcej niż 250zł. Jeżeli ma to kosztować drożej to wolę być jak ja to mówię kopciuchem w kotłowni:) Na ciepłą wodę w lecie pójdzie ci węgla od 2,5 do 3,5kg doba. Mało tego na lato może być tani węgiel bo dobrze się spisuje. Kolejna sprawa ważna to piec w lecie nie rdzewieje gdy jest w nim palone ,czyli nie niszczy się. A prąd? jak masz jedna taryfie jak ja to koszt 1 kwh z przesyłami u mnie jest 0,65gr. Edytowane 22 Lutego 2015 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts