Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Groszek nie chce się rozpalić

daga78

Recommended Posts

Może i masz rację dla faceta worek 25kg to moment, jednak pamiętaj że Twój kocioł w lato spali jakieś 3kg ekogroszku na ogrzanie cwu, więc zasobnik starczy na cały miesiąc. Więc raz w miesiącu będziesz podnosiła worki i czyściła kocioł. A z tych 100 PLN zaoszczędzonych na grzałce kupisz 0,5t ekogrochu na zimę.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Worek groszku, który kupuję 25kg- 24zł. Kupuję ten groszek co poprzedni właściciel domu, gdyż jak mówił, z tańszymi miał problemy ze zrywającym się klinem, większym spalaniem, spiekami itp. Koszt grzania wody latem to ok 150zł. Myślę, że nawet gdybym miała zapłacić za grzanie grzałką więcej o max 100zł to jest do przyjęcia. Przez większość czasu sama muszę obsługiwać piec, podnieść 25kg worek i wsypać do podajnika to nie jest takie łatwe dla mnie:no:. Poza tym czyszczenie pieca też nie jest moim ulubionym zajęciem. Naprawdę marzy mi się kilku miesięczny urlop od tego:yes:Nie jestem typem marudy, potrafię się dostosować, ale wolę ten czas obsługi pieca latem poświęcić np na prace w ogrodzie 8)

Za tą kasę, nawet taniej, możesz mieć fajny ekogroszek w workach po 20 kg zobacz na http://www.karena.pl

Jak jest Was dwoje, a w większości jesteś sama, to 100 kg powinno Ci wystarczyć na co najmniej 30 dni, kwestia ustawień.

Za tą kasę, nawet taniej, możesz mieć fajny ekogroszek w workach po 20 kg zobacz na http://www.karena.pl

Jak jest Was dwoje, a w większości jesteś sama, to 100 kg powinno Ci wystarczyć na co najmniej 30 dni, kwestia ustawień.

Ustawienia mam podane przez człowieka z serwisu Defro, może są nie takie? Ale ja już się cieszę na myśl o tej grzałce;)

Tak właśnie pomyślałam, mam mały zbiornik na wodę 120 l, dwie osoby , jednej przez pół roku nie ma, zmywarka i pralka pobiera zimną, więc chyba nie powinno wyjść dużo drożej niż grzanie wody groszkiem. Latem zasypywałam ok 6 worków miesięcznie, a przecież piec także pobiera prąd. Chyba się zdecyduję na grzałkę:)

jak się robi instalacje to można zrobić taki myk. zainstalowac pompe ciepła cwu i z niej brać wode do pralki, zmywartki itp. oczywiście zawór termostatyczny zeby ubran nie zniszczyc

100zł to333kWh prądu przy 30 gr za 1kWh, czyli 11kWh na dobę, do podgrzania 100 litrów wody o 40 stopni potrzeba 4,64 kWh, czyli za 100zł niezbyt taniego prądu w 2 taryfie masz codziennie ponad 200 litrów wody o temperaturze 50 stopni (parzy)

Trochę jestem "ciemna" w tych kWh, to oznacza, że się opłaci czy nie? Potrzebuję ciepłej wody tylko do kąpieli:yes:

No tak:), ale za te 100zł to mam wodę na jeden dzień;)? Jedna kąpiel w miesiącu to trochę mało chyba?;)Tak sobie wyliczyłam, że groszek latem to ok 150 zł, grzałkę załozyłabym, gdyby koszt ogrzania nią wody wyniósłby nie więcej niż 250zł. Jeżeli ma to kosztować drożej to wolę być jak ja to mówię kopciuchem w kotłowni:) Edytowane przez daga78

Tak właśnie pomyślałam, mam mały zbiornik na wodę 120 l, dwie osoby , jednej przez pół roku nie ma, zmywarka i pralka pobiera zimną, więc chyba nie powinno wyjść dużo drożej niż grzanie wody groszkiem. Latem zasypywałam ok 6 worków miesięcznie, a przecież piec także pobiera prąd. Chyba się zdecyduję na grzałkę:)

Kiedyś to u siebie sprawdzałem i o ile dobrze pamiętam wychodziło o 30% drożej prądem niż ekogroszkiem - także mam zbiornik 120 litrów.

By było w miarę tanio i ekonomicznie do grzałki najlepiej założyć zegar sterujący i elektroniczny termostat który będzie w stanie cały czas utrzymywać zadaną temp. Termostat montowany na grzałce ma sporą bezwładność i generalnie słabo nadaje się do ekonomicznego sterowania grzałką .

No tak:), ale za te 100zł to mam wodę na jeden dzień;)? Jedna kąpiel w miesiącu to trochę mało chyba?;)Tak sobie wyliczyłam, że groszek latem to ok 150 zł, grzałkę załozyłabym, gdyby koszt ogrzania nią wody wyniósłby nie więcej niż 250zł. Jeżeli ma to kosztować drożej to wolę być jak ja to mówię kopciuchem w kotłowni:)

Na ciepłą wodę w lecie pójdzie ci węgla od 2,5 do 3,5kg doba. Mało tego na lato może być tani węgiel bo dobrze się spisuje. Kolejna sprawa ważna to piec w lecie nie rdzewieje gdy jest w nim palone ,czyli nie niszczy się. A prąd? jak masz jedna taryfie jak ja to koszt 1 kwh z przesyłami u mnie jest 0,65gr.

Edytowane przez wuwok