Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Groszek nie chce się rozpalić

daga78

Recommended Posts

Śmieci u nas są płatne..są naklejki na worki,jak brakuje dokupuje się.Obowiązek jest ileś kwartalnie wykorzystać. U mnie w domu grzanie w II taryfie odpada,niestety różne pory mycia domowników.

A spalanie podajemy małe ale jak najbardziej realne..Kwestia ustawienia,pieca a także poprawnej instalacji.

U mnie na wiosce płacimy od ilości osób. Przysługują mi 3 duże worki na suche odpady , jeden na szkło. Jeden pojemnik na odpady komunalne , jeden na bioodpady. Jak zabraknie worków to za darmo mozna dostać ...

Jak zabrakło to wykładałem w zwykłych workach i tez brali ...

Głupie przepisy ..

Powinno być jak u nas ...

Czyli od ilości osób i tyle i nie ma żadnego limitu. No teoretycznie jest , ale jeszcze nie miałem przypadku aby nadlimitowego czegoś nie zabrali ...

Jak się płaci "od worka" to niektórzy zaczynają "oszczedzać" i robi się patologia ...

U mnie nie opłaci się palić śmieciami , bo nawet jakbym nie "produkował" śmieci lub produkował mniej to tyle samo zapłacę ...

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie w domu grzanie w II taryfie odpada,niestety różne pory mycia domowników.

po to są podgrzewacze pojemnościowe żeby gromadzić ciepłą wodę, wymyślasz same problemy, wielu ludzi grzeje w 2 taryfie i jakoś nie korzystają z wody tylko w czasie drugiej taryfy, tylko u Ciebie nie można korzystać z 2 taryfy ale chyba tylko dlatego żeby do porównania podstawić wyższą cenę prądu z taryfy całodobowej, sam siebie oszukujesz.

nie do końca masz rację

jesli rodzina prowadzi dzienny tryb życia i zuzycie prądu w godzinach przeznaczonych dla 2 taryfy jest na poziomie poniżej 30% całodziennego zużycia to taryfy dwustrefowe wychodzą drożej.

nie ma zatem sensu zmiana taryfy jedynie dla zagrzania CWU nocą i przez 2 godziny w ciągu dnia jesli cała reszta kosztów jest w taryfie droższej i wynik końcowy bedzie na minus dla portfela mieszkańców.

u mnie np jedyne nocne koszty to działający kocioł z osprzętem w sezonie grzewczym oraz lodówka i dekodery na czuwaniu a czasem 1 lub 2 TV jesli mamy jeszcze siłę i ochotę coś obejrzeć późnym wieczorem. prowadzimy zwyczajnie dzienny tryb życia i po 22 tkwimy już w objęciach własnych lub Morfeusza.

mam też inne zdanie w sprawie PC tylko na cele grzania CWU ale to już zachowam dla siebie a decyzję pozostawiam komuś kto o takim rozwiązaniu pomyśli

nie do końca masz rację

jesli rodzina prowadzi dzienny tryb życia i zuzycie prądu w godzinach przeznaczonych dla 2 taryfy jest na poziomie poniżej 30% całodziennego zużycia to taryfy dwustrefowe wychodzą drożej.

do podgrzania 100 litrów wody o 50 stopni w ciagu miesiąca potrzeba 174 kWh, jeśli przyjąć że to stanowi 30% zużycia w taniej taryfie to całkowite zuzycie wyniesie 580 kWh czyli na "dzienne" czynności przypada 406 kWh, mi w mieszkaniu to wystarcza na 3,5 miesiąca a nie powiesz że podałem wygórowana ilość wody, w praktyce na dużą rodzinę może być mało. nie mam pojecią jak w domu można zużyć na miesiąc 400 kWh na oświtlenie, rtv i nawet często piekarnik

do podgrzania 100 litrów wody o 50 stopni w ciagu miesiąca potrzeba 174 kWh, jeśli przyjąć że to stanowi 30% zużycia w taniej taryfie to całkowite zuzycie wyniesie 580 kWh czyli na "dzienne" czynności przypada 406 kWh, mi w mieszkaniu to wystarcza na 3,5 miesiąca a nie powiesz że podałem wygórowana ilość wody, w praktyce na dużą rodzinę może być mało. nie mam pojecią jak w domu można zużyć na miesiąc 400 kWh na oświtlenie, rtv i nawet często piekarnik

Przez małe pożeracze takie jak : WM+reku, POŚ, pompki podłogówki,pompa studni głębinowej, domowy serwerek + ups3kW, tunery sat (11W na kazdy ... ) , WIFI, do tego kuchnia indukcyjna, lodówa,pralka (masz dzieci ?Troszkę częściej pracuje ... ), piekarnik , oświetlenie praktycznie led , laptopy, komórki ,tablety i ~425kWh/miesiąc jak nic ;) O Grudniu nie wspominam ...

Sam serwerek + ups3kW + reku + wifi = ~200-250W -> ~5kWh/d , ~150kWh/miesiąc

Bez grzania CWU ...

niezle masz nawalone pozeraczy prądu, u mnie 2 dorosle, tv pół dna, laptop cały dzień, internet, tv, tel, wifi z jednego urządzenia.

to co podałeś na końcu pracuje cała dobę więc w taniej taryfie ponad 40% czasu, masz g12 to podaj jakie masz proporcje miedzy taryfami i czy celujesz w 2 taryfe czy korzystasz jak popadnie

niezle masz nawalone pozeraczy prądu, u mnie 2 dorosle, tv pół dna, laptop cały dzień, internet, tv, tel, wifi z jednego urządzenia.

to co podałeś na końcu pracuje cała dobę więc w taniej taryfie ponad 40% czasu, masz g12 to podaj jakie masz proporcje miedzy taryfami i czy celujesz w 2 taryfe czy korzystasz jak popadnie

Pralkę "puszczamy" w 2`giej (po 22:00) , pieczenie, lutowanko BGA raczej w weekendy, reszta (w tym indukcja) bez oglądania się na taryfy.

1T - 42%; 2T - 58% , ~0,5PLN/kWh

CWU z kociołka na groch , cały sezon zimowy do dzisiaj to nie całe 800PLN (wrzesień - marzec, odsiewka + free trociny ) , przymierzam się powoli do taniej pompki z chłodzeniem ale już wiem że taniej to ciężko będzie ogrzać ...

Edytowane przez adkwapniewski

jak bedziesz miał pompke to sobie zrób tak żeby ciepła woda szła do pralki i zmywarki, oczywiście przez zawor termostatyczny żeby ubrań nie zniszczyć.

ostatnio przegladałem rekuperatory z pompa ciepla, na allegro sa 2 sztuki, ciekawe czy ktoś to ma, ale jakos grzanie powietrzem do mnie nie przemawia