gruby220 20.02.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Prosze o porade czy warto rozbudowac instalacje w domu wolnostojacym o ochronnik przeciwprzepieciowy B+C TN-S.Dom jest nowo budowany z wykonana juz instalacja bez w/w zabazpieczenia ktorego to instalaca zostala zasugerowana przez innego elektryka .Jako jest to urzadzenie dosc drogie chcialbym zasiegnac opini od profesjonalistow znajacych sie na rzeczy.Dodam ze budynek jest podlaczony do sieci z lini podziemnej ,niema takze wykonanej instalasji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 20.02.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Jako jest to urzadzenie dosc drogie Koszt zamontowania zwraca się kilkukrotnie już po jednym zadziałaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 20.02.2015 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Chyba nie miales na mysli zabezpieczenia przed wyladowaniem atmosferyvznym bo jak wiadomo zaden ochronnik tego nie wytrzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 20.02.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 A czy ja napisałem że wytrzyma? Ja napisałem że koszt zwróci się już po jednokrotnym zadziałaniu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Poego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 20.02.2015 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 W kazdym razie dziekuje za wypowiedz.Chcialbym raczej aby ktos z elektrykow sie wypowiedzial na ten temat.Czy naprawde warto taki ochronnik zamontowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 20.02.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) A ja jestem z zawodu fryzjerem. Raczej nie ma przymusu montowania ochronnika, ale nie znam warunków lokalnych (np. długości linii kablowej zasilającej budynek). Załóżmy że nie musisz go mieć i tu pojawiają się następujące argumenty: 1. Drogi - co to znaczy drogi? 300 zł z montażem za zabezpieczenie RTV/AGD to jest drogo ? 2. On nie tylko działa na "pioruny" po prostu ścina przepięcia. 3. Zapewne PZU obniży składkę ubezpieczeniową nieruchomości. 4. Jeżeli tego nie rozumiesz: koszt zwróci się już po jednokrotnym zadziałaniu, to nie zakładaj - bo to naczelny argument za. Czy naprawde warto taki ochronnik zamontowac? Pytanie: Czy naprawdę warto ubezpieczyć samochód AC, przecież za kilka lat płacenia składek to sobie kupię nowy. Odpowiedź: TAK lub NIE, zależy po ilu latach od kupienia będę miał stłuczkę. Edytowane 20 Lutego 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 20.02.2015 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ok, tylko ze w mojej wycenie od instalatora koszt tego urzadzenia to ponad 1000zl ,niepamietam dokladnie.Zastanawia mnie w takim razie roznica 300 a 1000...dlaczego tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski78 20.02.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 A ja sądzę, że nie ma co dywagować z obowiązującymi przepisami - ochronniki mają być stosowane. Jak Ci się chałupa zapali to ubezpieczyciel nie będzie pytał czy był sens stosowania tylko po prostu odmówi wypłaty odszkodowania tłumacząc, że ich brak był niezgodny z przepisami - po prostu będzie szukał czegokolwiek żeby nie wypłacic odszkodowania. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (§ 183. 1. ppkt 10). I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 20.02.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Zastanawia mnie w takim razie roznica 300 a 1000...dlaczego tak? Poproś o listę materiałów/czynności jakie instalator zamierza Ci zabudować. Maxymalna lista, tłumacząca że tak drogo to: 1. Ochronnik - 3f 2. Dobezpieczenie ochronnika jeżeli jest konieczne - raczej niekonieczne. 3. "Przesznurowanie" rozdzielnicy - robocizna i różnokolorowe LgY 4. Wykonanie uziemienia ochronnego? Ale w TN-S musisz mieć 5. Kabelek od rozdzielnicy do GSU 6. Samo GSU, ale w TNS- powinna być 7. Zabudowa ochronnika poza rozdzielnicą jeżeli to konieczne. Jak Ci gościu da kalkulację na kartce, to ustalimy czy to drogo czy tanio. Wersja minimum to pkt 1 i 3, 300 zł na jakimś niedrogim ale niechińskim sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 20.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ok, tylko ze w mojej wycenie od instalatora koszt tego urzadzenia to ponad 1000zl ,niepamietam dokladnie. Zastanawia mnie w takim razie roznica 300 a 1000...dlaczego tak? Jak już zainstalujesz sobie ochronnik BC, to pomyśl też o D dla wybranych wrażliwych urządzeń. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 20.02.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) @waski78To niech kolega gruby220 jeszcze sobie zabuduje przeciwpożarowy wyłącznik prądu, bo pewnie nie ma (§ 183. 1. ppkt 6)'.I tyle.Oczywiście popieram (§ 183. 1. ppkt 10) i zabudowuję przepięciówki, choć ppkt 10 stosowany wszędzie to teoria.Natomiast (§ 183. 1. ppkt 5) czysto teoretyczny, jak zobaczę w mieszkaniówce, to się uszczypnę i obudzę - choć to akurat słuszny punkt ale ZE nie pozwala się do niego stosować.Nie do końca to rozporządzenie, ma sens, co mnie nie dziwi bo w naszym kochanym kraju prawo jest pisane tak, żeby sensu nie miało. Edytowane 20 Lutego 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 20.02.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 o pomyśl też o D dla wybranych wrażliwych urządzeń. To nie obiekt, gdzie można rozplanować rozmieszczenie wrażliwych urządzeń, tylko mieszkanie. Też polecam D, ale zabudowane w listwie zasilającej np. ACAR. Listwa zasilająca w języku nietechnicznym - przedłużacz do kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 20.02.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 To nie obiekt, gdzie można rozplanować rozmieszczenie wrażliwych urządzeń, tylko mieszkanie. Też polecam D, ale zabudowane w listwie zasilającej np. ACAR. Listwa zasilająca w języku nietechnicznym - przedłużacz do kompa. Mieszkanie? Chyba mowa była o domu, ale mało ważne. Czy ja gdzieś napisałem o centralnym ochronniku D? Napisałem "dla wybranych wrażliwych urządzeń". Wersje są różne; jako przejściówki, rozgałęźniki, listwy czy kostki montowane do gniazdka. Do wyboru do koloru. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 20.02.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Chyba nie miales na mysli zabezpieczenia przed wyladowaniem atmosferyvznym bo jak wiadomo zaden ochronnik tego nie wytrzyma... Co to znaczy "nie wytrzyma" i skąd jest to wiadomo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 21.02.2015 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 No i dalej nie wiem czy warto...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 21.02.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 No i dalej nie wiem czy warto...? Jeżeli przy udarze prądowym wkładka ochronnika lub jakimś cudem cały ochronnik ulegnie zniszczeniu, ale instalacja i odbiorniki ocaleją bo właśnie zadziałał ochronnik to znaczy, że SPEŁNIŁ ON SWOJĄ ROLĘ. Jeżeli budynek nie ma, jak piszesz odgromówki to sens stosowania ochronników B jest znikomy. Większość mających miejsce przepięć to przepięcia z sieci, o niższych wartościach niż udar. Dla tych przepięć stosuje się C i D. Jeżeli masz TN-S to w RG uziemienie pochodzi z WLZ, czy może masz dodatkowy uziom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.02.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 No i dalej nie wiem czy warto...? A czy warto ubezpieczać dom? Jak sądzisz? Bo to dokładnie ten sam problem: na jednej szali masz wywalane "w błoto" co roku kilkaset złotych, które najprawdopodobniej nigdy, w żaden sposób się nie zwrócą, na drugiej szali masz zaś realną możliwość, że w razie jakiejkolwiek tragedii typu pożar nie zostaniesz na ulicy z tym, co masz na sobie jako całym posiadanym majątkiem, tylko będziesz miał szansę wrócić do normalnego życia. Z ochronnikami jest dokładnie ta sama historia: drogie są (choć 1000zł to delikatne przegięcie ze strony twojego elektryka) i zapewne nigdy się nie przydadzą. Ale jest też szansa, że uratują ci całą posiadaną w domu elektronikę (wartą zapewnę wielokrotnie więcej od kosztu owych ochronników) od zniszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 21.02.2015 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Jeżeli budynek nie ma, jak piszesz odgromówki to sens stosowania ochronników B jest znikomy. Większość mających miejsce przepięć to przepięcia z sieci, o niższych wartościach niż udar. Dla tych przepięć stosuje się C i D. Jeżeli masz TN-S to w RG uziemienie pochodzi z WLZ, czy może masz dodatkowy uziom ? Ok dzieki to troche rozjasnilo mi obraz . Niestety niewiem co z tym dodatkowym uziomem...cos jest poprowadzone od rozdzielni i wbite w ziemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.02.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 choć 1000zł to delikatne przegięcie ze strony twojego elektryka To też zależy jaką przepięciówkę kolega miał w wycenie - nówki OBO Bettermann kosztują prawie 7 stów, DEHN...to lepiej nawet nie pisać. Gdzieś w necie wyczytałem, że tylko przepięciówki tych dwóch firm (nie wiem jakie konkretnie modele) po przetestowaniu okazały się spełniać swoją funkcję jak należy. Oczywiście to się mogło w między czasie zmienić, co nie zmienia faktu, że te porządne B+C to raczej nie za 250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts