Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena pompy ciepla Nibe

syjam23

Recommended Posts

Witam

Przejrzałam obie wyceny które Pan otrzymał i według mnie są całkiem poprawne pod względem kosztów. Jedyne zastrzeżenie budzi dobór osobnego zbiornika wężownicowego w drugiej ofercie. Trzeba sprawdzić jaka jest powierzchnia wężownicy w tym zbiorniku ponieważ na 1kW mocy pompy ciepła powinno być min. 0,27m2 powierzchni wężownicy, a według mnie ten zbiornik nie spełnia tego warunku. Porównując obie oferty wybrałabym tą pierwszą, z tego względu że ma Pan większą moc urządzenia (grzałka elektryczna w ogóle nie będzie się włączać na cele c.w.) i jest urządzenie kompaktowe z wbudowanym zasobnikiem c.w.u. (ładnie wygląda i zajmuje mniej miejsca, nie ma połączeń rurowych z osobnym zasobnikiem) i wszystkimi innymi niezbędnymi komponentami wbudowanymi fabrycznie w urządzeniu NIBE F1245, które w drugiej ofercie ma Pan dołożone osobno (pompki obiegowe itp.).

Osobiście u siebie też mam zainstalowaną pompę ciepła NIBE F1245-8kW PC, a opis mojego domu i koszty ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i produkcji c.w.u, pokazane są na wykresach w zakładce baza wiedzy na naszej stronie:

http://www.biawar.com.pl/baza-wiedzy-pompy-ciepla/rzeczywiste-koszty-eksploatacji-pompy-ciepla-nibe

Może nie są to najniższe koszty ogrzewania domu 140m2 gruntową pompą ciepła jakimi chwalą się użytkownicy pomp ciepła, ale trzeba pamiętać że zależy to głównie od izolacyjności cieplnej budynku. Ja swój dom kupowałam od dewelopera, który budował go pod hasłem "jak najtańszym kosztem", w związku z czym jestem świadoma że mam duże straty ciepła (źle powstawiane okna, czy szczelina pod nieocieploną bramą garażową w ogrzewanym garażu itp.), ale uważam że w Polsce buduje się więcej domów takich jak mój niż takich jak Pan planuje :)

Polecam Panu instalatorów z logo VIP Partner z woj. małopolskiego, którzy są wymienieni na naszej stronie:

http://www.biawar.com.pl/dystrybutorzy/instalatorzy-pomp-ciepla

W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam

dr inż. Małgorzata Smuczyńska