Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam w mojej miejscowości jest opuszczony dom myśle, że od ok.10lat. A mnie bardzo ten dom zainteresował i chciałbym go kupić. Rozmawiałem z sąsiadami jeden powiedział, że własciciel miał problemy z własnością działki a drugi za to mówił, że właściciel wyjechał za granicę i nikt nie umie go znalezc. Na stronie Geoportal 2 | iMap znalazłem numer działki i właśnie na tej stronie zauważyłem, że tak na prawdę to są 2 działki jedna 1/3 całej długości tam gdzie jest sam dom i za domem 2/3 działki bez zabudowy.

Szukałem numeru Księgi Wieczystej i na takich stronach Księgi Wieczyste - Ogólnopolska Baza KW | Księgi-Wieczyste-Online.pl i Księgi wieczyste - wyszukiwarka według adresu, numeru działki nie mogłem jej znaleźć wpisując adres i numer działki. Co teraz zrobić ?? Obraz działki: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...19b5fc928.html

Edytowane przez Rafal01

Eeee tam, prawnik od razu. Prawnik to się raczej na tym nie zna inaczej, mało który wie jak to zrobić.

Spisz numer działki na kartkę i idź do wydziału geodezji (gmina, starostwo - zidentyfikuj, gdzie jest u Was). Jak już będziesz w wydziale to daj Pani karteczkę z numerem działki i poproś o "numer księgi wieczystej". Wtedy internet i masz imiona i nazwiska właścicieli.

Jeśli nie ma KW - to Ci Pani też powie. Jak będzie porządek w papierach, to może wiedzieć na jakiej zasadzie nabyto własność.

Właściciele w KW są to ostatni wpisani - niekoniecznie aktualni (mógł ktoś np.umrzeć, a spadkobiercy nie są ujawnieni).

Sprawdź to najpierw - później się będziesz zastanawiać co dalej.

Zdobyłem prawidłowy numer KW tej działki większej za domem oraz nie prawidłowy tej mniejszej z tym opuszczonym domem ale musiała Pani w starostwie się pomylić ponieważ w KW jest napisana inna ulica i metraż niż na Geoportal.gov.pl. Prawdopodobnie działki należą do 2 różnych osób. Zauważyłem, że KW tej jednej działki zostało założone w 2014r. więc zacząłem szukać czy były przetargi na te działki i znalazłem, że były właśnie na początku 2014r. przez prezydenta miasta. Mimo to nikt nic z tymi nieruchomościami nie robił a bezdomni w zimę przychodzą do tego domu sie ogrzewać. I teraz jak mogę właścicieli znaleźć ?

Co się jeszcze dowiedziałem działka na której jest dom posiada umowę wieczystego użytkowania. Czy to przez to skarb państwa jeszcze nie przejeła nieruchomości ? Ponieważ za domem resztę działki przejeła i sprzedała. W KW jest napisane Właściciel: Gmina Miasta a pod nim Imie i nazwisko drugiego własciciela. W KW jeszcze widnieje informacja WSZCZĘTO EGZEKUCJĘ DO NIERUCHOMOŚCI- .... W CELU ZASPOKOJENIA NALEŻNOŚCI W KWOCIE 4450 ZŁ Z 8% OD 17 KWIETNIA 1971 R. ORAZ 1254 ZŁ TYTUŁEM KOSZTÓW PROCESU I OPŁATY ZA TYTUŁ WYKONAWCZY PRZYPADAJĄCEJ WIERZYCIELOWI ......

Oraz drugi wpis dotyczy OSTRZEŻENIE O NIEZGODNOŚCI TREŚCI KSIĘGI Z RZECZYWISTYM STANEM PRAWNYM- I dalej pisze o podziale działki, że 4 osoby dostają po części działki i jedna z tych osób do tego dom.

Raczej rodzina bo 3 osoby mają te same nazwisko :)

W wydziale geodezji poprosiłem o adres własciciela domu bo jestem zainteresowany kupnem, dostałem adres i imię i nazwisko własnie tej osoby co w KW widnieje że odziedziczyła ten dom i szukam tego domu gdzie mieszka właściciel on mieszka w domu o numerze 6 a na ulicy są wszystkie numery oprócz własnie 6 się pytam sąsiadów i mówią że odkąd tu mieszkają nie widzieli domu o numerze 6.

I jeszcze jedno pytanko mam tu 2 takie hipoteki na końcu wpisane co one oznaczają na tak małą sumę:

HIPOTEKA UMOWNA ZWYKŁA

8,23 (OSIEM 23/100) ZŁ

HIPOTEKA W CELU ZABEZPIECZENIA RESZTY CENY NABYCIA BUDYNKU, PŁATNA NA WARUNKACH ZAWARTYCH W § 5 AKTU NOTARIALNEGO.

SKARB PAŃSTWA

HIPOTEKA UMOWNA KAUCYJNA

0,80 (80/100) ZŁ

HIPOTEKA W CELU ZABEZPIECZENIA ZALEGŁYCH ODSETEK, ODSETEK ZWŁOKI ORAZ INNYCH KOSZTÓW ZWIĄZANYCH Z POSZUKIWANIEM NALEŻNOŚCI, PŁATNA NA WARUNKACH ZAWARTYCH W § 5 AKTU NOTARIALNEGO.

SKARB PAŃSTWA

Edytowane przez Rafal01