Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawy zestaw kolorów - takiego jeszcze nie spotkałem (zamiast białego powinien być niebieski). Na 90% Ten biały pełni rolę przewodu neutralnego (stosowało się takie oznaczenie) więc powinno być:

lampa 1 - czarny i biały, lampa 2 - brązowy i biały. jezeli lampa jest wyposażona w styk uziemienia to do niego trzeba podłaczyć przewód żółto-zielony. Dla pewności należałoby sprawdzić które przewody są fazowe (próbnikiem napięcia).

Kolory przewodów są po to, by móc rozpoznać ich funkcję.

Niestety nagminne zjawisko olewania tego standardu spowodowało, że kolorom nie można ufać.

Sprawdzenie tego średnio-rozgarniętym elektrykom sprawia kłopot, o amatorach nie wspominając.

Z oczywistych przyczyn szczególnie ważna jest identyfikacja przewodu ochronnego (w przypadku lampy w I klasie ochronności - śmiertelnie ważna)

Kolego rgal, rozróżnij "neonówką" N i PE. Na obywu nie świeci, ale funkcje jakby inne, nie sądzisz ?

Edytowane przez zbich70

Kolego rgal, rozróżnij "neonówką" N i PE. Na obywu nie świeci, ale funkcje jakby inne, nie sądzisz ?

Ok, nawinie założyłem że przynajmniej PE jest poprawnie zastosowany. Napisałem tylko o stwierdzeniu który przewód jest fazowy. Oczywiste jest że prawidłową odpowiedzią na zadane w wątku pytanie jest to że za montaz lampy powiniej zabrać się wykwalifikowany elektryk, szczególnie że instalacja jest nieznana.

Ok, nawinie założyłem że przynajmniej PE jest poprawnie zastosowany.

Bardzo naiwnie. Ale wszystko jeszcze przed tobą. Niejednokrotnie spotkasz się z fazą na żółto-zielonym.

Nie tylko w obwodach oświetleniowych (zwłaszcza schodowych) ale nawet w WLZ-ach.

Ostatnie zdanie w 100% prawidłowe.

Edytowane przez zbich70