andrzej1984 20.02.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witam, Mam z włącznika podwójnego wyprowadzone na lampę przewód 4x1,5 i teraz mam pytanie pod które przewody muszę podłączyć lampy by osobo świecić Przewody są koloru -czarny -brązowy-biały -żółtozielony Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 20.02.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ciekawy zestaw kolorów - takiego jeszcze nie spotkałem (zamiast białego powinien być niebieski). Na 90% Ten biały pełni rolę przewodu neutralnego (stosowało się takie oznaczenie) więc powinno być:lampa 1 - czarny i biały, lampa 2 - brązowy i biały. jezeli lampa jest wyposażona w styk uziemienia to do niego trzeba podłaczyć przewód żółto-zielony. Dla pewności należałoby sprawdzić które przewody są fazowe (próbnikiem napięcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 20.02.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) ok, dziękuje za szybką odpowiedź i pozdrawiam A jeszcze jedno czy przedłużając z lampy kabel to muszę dać kabel 3x1,5 czy wystarczy 2x1,5 Edytowane 20 Lutego 2015 przez andrzej1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 20.02.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Kolory przewodów są po to, by móc rozpoznać ich funkcję.Niestety nagminne zjawisko olewania tego standardu spowodowało, że kolorom nie można ufać.Sprawdzenie tego średnio-rozgarniętym elektrykom sprawia kłopot, o amatorach nie wspominając. Z oczywistych przyczyn szczególnie ważna jest identyfikacja przewodu ochronnego (w przypadku lampy w I klasie ochronności - śmiertelnie ważna) Kolego rgal, rozróżnij "neonówką" N i PE. Na obywu nie świeci, ale funkcje jakby inne, nie sądzisz ? Edytowane 20 Lutego 2015 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 20.02.2015 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 A jeszcze jedno czy przedłużając z lampy kabel to muszę dać kabel 3x1,5 czy wystarczy 2x1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 20.02.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 czy przedłużając z lampy kabel to muszę dać kabel 3x1,5 czy wystarczy 2x1,5 Czy ty w ogóle przeczytałaś post #4 i coś z niego zrozumiałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 20.02.2015 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) nei zauważyłem go Zrozumiałem więc, że muszę dać przewód 3x1,5 Dzięki za przypomnienie że jest post wyżej, bo bym sobie czekał na odpowiedź Edytowane 20 Lutego 2015 przez andrzej1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 20.02.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Kolego rgal, rozróżnij "neonówką" N i PE. Na obywu nie świeci, ale funkcje jakby inne, nie sądzisz ? Ok, nawinie założyłem że przynajmniej PE jest poprawnie zastosowany. Napisałem tylko o stwierdzeniu który przewód jest fazowy. Oczywiste jest że prawidłową odpowiedzią na zadane w wątku pytanie jest to że za montaz lampy powiniej zabrać się wykwalifikowany elektryk, szczególnie że instalacja jest nieznana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 20.02.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Ok, nawinie założyłem że przynajmniej PE jest poprawnie zastosowany. Bardzo naiwnie. Ale wszystko jeszcze przed tobą. Niejednokrotnie spotkasz się z fazą na żółto-zielonym. Nie tylko w obwodach oświetleniowych (zwłaszcza schodowych) ale nawet w WLZ-ach. Ostatnie zdanie w 100% prawidłowe. Edytowane 20 Lutego 2015 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts