Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek, powietrze z zewnątrz ???

izzy84

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam już zainstalowany kominek w salonie, powietrze do paleniska mam doprowadzone z zewnątrz.

Czy powietrze do ogrzewania lepiej pobierać z ogrzewanych pomieszczeń tak jak robię to w tej chwili? - nie mam doprowadzonego powietrza bezpośrednio pod wkład tylko szczeliną na około jego (ok 0,5cm) oraz małymi wlotami w samym wkładzie to jest po lewej i prawe na dole.

Pomyślałem żeby przez piwnicę dorobić jeszcze jeden wlot do od spodu do komory kominka i zaciągał by sobie powietrze do grzania z zewnątrz. Słyszałem że wtedy nie brudzi ścian.

Czy warto ?

wygląda na to że ma podłączone do wkładu ale do obudowy wchodzi jedynie przez dylatacje między wkładem a zabudową, pytanie czy kratki wylotowe istnieją bo tych dolotowych raczej nie ma. Wełna się już pewnie spaliła a zabudowa to tykająca bomba z opóźnionym zapłonem....:bash:

Tak wygląda kominek, powietrze do paleniska podpięte jest w przeznaczonym do tego miejscu pod paleniskiem na spodzie wkładu.

20150223_162444.jpg20150223_162503.jpg

Nie mam kratek wlotowych na obudowie (obudowa jeszcze nie wykończona) są dwie małe na samym wkładzie nie za duże jeżeli mam dorobić w obudowie to proszę o radę. Oprócz dwóch kratek wylotowych od czoła sa jeszcze trzy z tyłu komika, tłocza powietrze do innych pomieszczeń.

Tak wygląda kominek, powietrze do paleniska podpięte jest w przeznaczonym do tego miejscu pod paleniskiem na spodzie wkładu.

[ATTACH=CONFIG]305720[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]305721[/ATTACH]

Nie mam kratek wlotowych na obudowie (obudowa jeszcze nie wykończona) są dwie małe na samym wkładzie nie za duże jeżeli mam dorobić w obudowie to proszę o radę. Oprócz dwóch kratek wylotowych od czoła sa jeszcze trzy z tyłu komika, tłocza powietrze do innych pomieszczeń.

no tak po co wlot skoro jest przyłącze powietrza :bash:

dorób ze 2 kratki 16x32 pod wkładem i do tego momentu lepiej nie pal bo to tykająca bomba

no tak po co wlot skoro jest przyłącze powietrza :bash:

dorób ze 2 kratki 16x32 pod wkładem i do tego momentu lepiej nie pal bo to tykająca bomba

Przyłącze powietrza to te, które podaje je do paleniska. Rozumiem że te dwa wloty po lewej i prawej stronie na dole wkładu kominkowego które wpuszczają powietrze do to za mało. Czy jeżeli zrobię tylko jedna po prawej to bedzie za mało? po lewej jest pułka i nie ma za bardzo miejsca. Jaka jest najwyższa wysokość na jakiej może być montowany taki wlot? Dzięki za rady. Pozdr.M

Edytowane przez izzy84