izzy84 20.02.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dzień dobry Mam już zainstalowany kominek w salonie, powietrze do paleniska mam doprowadzone z zewnątrz. Czy powietrze do ogrzewania lepiej pobierać z ogrzewanych pomieszczeń tak jak robię to w tej chwili? - nie mam doprowadzonego powietrza bezpośrednio pod wkład tylko szczeliną na około jego (ok 0,5cm) oraz małymi wlotami w samym wkładzie to jest po lewej i prawe na dole. Pomyślałem żeby przez piwnicę dorobić jeszcze jeden wlot do od spodu do komory kominka i zaciągał by sobie powietrze do grzania z zewnątrz. Słyszałem że wtedy nie brudzi ścian. Czy warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.02.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witam.Szczelina dylatacyjna wokół wkłądu nie powinna służyć w żadnej mierze do pobierania powietrza "do ogrzewania" ...Coś namotałeś ... jakie masz kratki na dole i jakie na górze zabudowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.02.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dzień dobry Mam już zainstalowany kominek w salonie, powietrze do paleniska mam doprowadzone z zewnątrz. ? Czy jest ono podłączone do komory spalania wkładu kominowego poprzez fabryczny króciec przyłączeniowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 20.02.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 wygląda na to że ma podłączone do wkładu ale do obudowy wchodzi jedynie przez dylatacje między wkładem a zabudową, pytanie czy kratki wylotowe istnieją bo tych dolotowych raczej nie ma. Wełna się już pewnie spaliła a zabudowa to tykająca bomba z opóźnionym zapłonem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izzy84 23.02.2015 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 wygląda na to że ma podłączone do wkładu ale do obudowy wchodzi jedynie przez dylatacje między wkładem a zabudową, pytanie czy kratki wylotowe istnieją bo tych dolotowych raczej nie ma. Wełna się już pewnie spaliła a zabudowa to tykająca bomba z opóźnionym zapłonem.... Tak wygląda kominek, powietrze do paleniska podpięte jest w przeznaczonym do tego miejscu pod paleniskiem na spodzie wkładu. Nie mam kratek wlotowych na obudowie (obudowa jeszcze nie wykończona) są dwie małe na samym wkładzie nie za duże jeżeli mam dorobić w obudowie to proszę o radę. Oprócz dwóch kratek wylotowych od czoła sa jeszcze trzy z tyłu komika, tłocza powietrze do innych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.02.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Tak. Oprócz dwóch kratek wylotowych od czoła sa jeszcze trzy z tyłu komika, tłocza powietrze do innych pomieszczeń. Skoro wszystkie kratki tylko wydmuchują powietrze z kominka to uważaj żeby wkładu nie zassało do środka obudowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 23.02.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Tak wygląda kominek, powietrze do paleniska podpięte jest w przeznaczonym do tego miejscu pod paleniskiem na spodzie wkładu. [ATTACH=CONFIG]305720[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]305721[/ATTACH] Nie mam kratek wlotowych na obudowie (obudowa jeszcze nie wykończona) są dwie małe na samym wkładzie nie za duże jeżeli mam dorobić w obudowie to proszę o radę. Oprócz dwóch kratek wylotowych od czoła sa jeszcze trzy z tyłu komika, tłocza powietrze do innych pomieszczeń. no tak po co wlot skoro jest przyłącze powietrza dorób ze 2 kratki 16x32 pod wkładem i do tego momentu lepiej nie pal bo to tykająca bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izzy84 24.02.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) no tak po co wlot skoro jest przyłącze powietrza dorób ze 2 kratki 16x32 pod wkładem i do tego momentu lepiej nie pal bo to tykająca bomba Przyłącze powietrza to te, które podaje je do paleniska. Rozumiem że te dwa wloty po lewej i prawej stronie na dole wkładu kominkowego które wpuszczają powietrze do to za mało. Czy jeżeli zrobię tylko jedna po prawej to bedzie za mało? po lewej jest pułka i nie ma za bardzo miejsca. Jaka jest najwyższa wysokość na jakiej może być montowany taki wlot? Dzięki za rady. Pozdr.M Edytowane 24 Lutego 2015 przez izzy84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts