Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeszcze raz kabel TPsa na działce

Gość

Recommended Posts

Witajcie!

W 2001 kupiłem działkę od Agencji Własności Rolnej Coś Tam. W dokumentach było zapisane że przez działkę biegnie min. kabel TPSA i ewentualne inwestycje mogą się wiązać z konieczniością przełożenia kolidujących sieci. Teraz zamierzam się budować i kabelek mi nieco przeszkadza (ze studzienką teletechniczną gwoli ścisłości). Wystosowałem pisemko do TPSA z żądaniem usunięcia ww instalacji; odpowiedzieli że i owszem, ale na mój koszt (9600PLN, ale może być taniej jak się dogadam bezpośrednio z wykonawcą). Abstrahując od kosztów, wydaje mi się że działka jest moją własnością (choć ponoć mają zgodę na wejście w teren sprzed 7 lat-jeszcze nie sprawdziłem) i nieco mnie to zszokowało. Mam w związku z tym pytania:

1. Czy istnieje w prawie taki zapis, że jeśli kupuję działkę z całym dobrodziejstwem inwentarza, to koszty jego przeniesienia ponoszę ja sam (zakładam że mieli pozwolenie - sprawdzę)? Tu też był jakiś komitet telefonizacji

2. Czy ewentualnie mogę ich gonić o czynsz za zajęcie mojego terenu za czas od kiedy jestem jego właścicielem?

Bardzo Was proszę o odpowiedzi i dziękuję

Pozdrawiam

Przemo

• 5 weeks później...