asprodek 20.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witam. Tak czytam forum czytam i nie mogę nic znaleźć nic na temat tego od czego zacząć wykonanie przyłączy. Nie chodzi mi o wykonawców tylko czy trzeba do tego jakiś projekt itp. Proszę w kilku pkt o wyjaśnienie od czego zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 20.02.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witaj. Trzeba zacząć od złożenia w zakładzie energetycznym oraz wodociągach wniosku o wydanie warunków technicznych przyłączenia do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asprodek 21.02.2015 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 I z tymi dokumentami udać się do osoby wykonującej projekt na wykonanie takiego przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 22.02.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Jeszcze trzeba załatwić mapę do celów projektowych oraz decyzję na lokalizację części przyłącza w drodze . Jeśli droga gminna to się załatwia w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 22.02.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Znajdź sobie projektanta adaptującego bo nawet na gotowym projekcie z neta i tak musisz mieć pieczątkę i wrysowany dom w działkę) i spytaj o te rzeczy. Mój np sam składał do energetyka, ZUDP itp. A jak coś ja miałem zrobić, to mi powiedział, co i po sprawie. Zresztą co kraj to obyczaj, a co urząd to inne wymagania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asprodek 23.02.2015 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Na razie myślę o wykonaniu przyłączy a nie o budowaniu chociaż nad tym też zaczynam powoli myśleć. lfarrg mówisz o projektancie, który projektował dom i od razu przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.02.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jeśli nie jesteś deweloperem, tylko osobą prywatną to żeby mieć doprowadzony prąd musisz mieć pozwolenie na budowę. Nie wiem, czy tak jest w całej Polsce, ale w mojej okolicy tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asprodek 23.02.2015 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jeśli nie jesteś deweloperem, tylko osobą prywatną to żeby mieć doprowadzony prąd musisz mieć pozwolenie na budowę. Nie wiem, czy tak jest w całej Polsce, ale w mojej okolicy tak to wygląda. A nie na odwrót? Doprowadzony prąd żeby dostać pozwolenie na budowę. Czy pozwolenie na budowe przyłącza prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 23.02.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 U mnie (małopolska) bylo tak:-do PNB trzeba mieć warunki przyłączenia tylko-do wykonania przyłacza "budowlanego" trzeba mieć PNB-do wykonania przyłacza docelowego (wykorzystywanego w pierwszej kolejności do celów budowy) nie trzeba PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.02.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 A nie na odwrót? Doprowadzony prąd żeby dostać pozwolenie na budowę. Czy pozwolenie na budowe przyłącza prądu? Najpierw jak dostaniesz warunki techniczne przyłącza wystepujes o PNB. Jak masz pozwolenie to zakład wykonuje przyłącze. Ma na to 18 miesięcy. Takie są zasady w PGE Dystrybucja Warszawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 23.02.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Na razie myślę o wykonaniu przyłączy a nie o budowaniu chociaż nad tym też zaczynam powoli myśleć. lfarrg mówisz o projektancie, który projektował dom i od razu przyłącza? Dlatego piszę, że co kraj to obyczaj. U mnie potrzebowali tylko info, że przyłącze wodne i prądowe będzie czyli coś n zasadzie, że mam obiecane, ze bez tego nie zostanę. Głupie to jest trochę, bo kto po ludzku myślący stawiałby się bez możliwości podpięcia do prądu... Troskliwe Państwo. Zresztą - teraz co miało się zmienić i już tych głupich przyrzeczeń miało nie być przy projektach. Sama promesa na prąd poszła szybko.Pismo z wodociągów miałem w ciągu godziny (gmina wiejska). U mnie PGE robi samo projekt. Pewnie wszędzie tak jest. Do wody nie musiałem. Kanalizacji jeszcze nie doprowadzili. Ale czasami z wodociągami są jaja, szczególnie tymi miejskimi. A projektant nie robi projektu przyłącza. Masz na projekcie napisane, że projekt tego a tego przyłącza na osobnym opracowaniu. Jak jest potrzeba, to musisz zrobić sam za własną kasę. Znaczy komuś zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 23.02.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jeżeli chodzi o energetykę w moim przypadku Tauron w woj dolnośląskie,zrobił mi przyłącze i nie pytał o PNB. Przyłącze miałem zrobione w marcu 2014 a dokumenty o PNB składałem w kwietniu 2014. Co do wodociągów to na tą chwilę jeszcze nie potrzebuję przyłącza, ale warunki dostałem (bo potrzebne do PNB) i projekt też już mam zrobiony bo bez tego się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 23.02.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Najlepiej pojechać do ZE i wodociągów i zapytać, bo co region to inne wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts