Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimakonwektor kanałowy sposób montażu.

Recommended Posts

Witam

Jestem zdecydowany w budowanym domu wykorzystać klimakonwektor do jego chłodzenia latem. Wybrałem takie rozwiązanie ponieważ mam własną tanią zimną wodę.Latem ma ona 7-8 oC. Latem tej wody używam w dużych ilościach do podlewania . Ta woda może być wykorzystana wcześniej do chłodzenia domu.To chłodzenie byłoby w moim przypadku darmowe. Zostaje tylko jednorazowy koszt inwestycji.

Dom w okresie letnim chcę trochę zacienić od strony południowej ,sadząc 2-3 m od niego winogrona i pozwolić im rosnąć na wysokość kilku metrów. Winorośl puszcza długie pędy ,które ładnie powinny dawać cień. .Jesienią się je obcina.

Czytam i nie mogę nigdzie wyszukać , w jaki sposób rozprowadzić rury do chodzenia , jakiej mają być średnicy ,gdzie zrobić nawiewy .gdzie pobierać powietrze aby ten układ i WM pracowały poprawnie.

Chcę chłodzić pomieszczenia położone od południa, ok 60 m2 plus ewentualnie oranżerie ok 25 m2.

Jak macie to rozwiązane w swoich domach ?

Miłego dnia J.Korona

Witam

Jestem zdecydowany w budowanym domu wykorzystać klimakonwektor do jego chłodzenia latem. Wybrałem takie rozwiązanie ponieważ mam własną tanią zimną wodę.Latem ma ona 7-8 oC. Latem tej wody używam w dużych ilościach do podlewania . Ta woda może być wykorzystana wcześniej do chłodzenia domu.To chłodzenie byłoby w moim przypadku darmowe. Zostaje tylko jednorazowy koszt inwestycji.

Dom w okresie letnim chcę trochę zacienić od strony południowej ,sadząc 2-3 m od niego winogrona i pozwolić im rosnąć na wysokość kilku metrów. Winorośl puszcza długie pędy ,które ładnie powinny dawać cień. .Jesienią się je obcina.

Czytam i nie mogę nigdzie wyszukać , w jaki sposób rozprowadzić rury do chodzenia , jakiej mają być średnicy ,gdzie zrobić nawiewy .gdzie pobierać powietrze aby ten układ i WM pracowały poprawnie.

Chcę chłodzić pomieszczenia położone od południa, ok 60 m2 plus ewentualnie oranżerie ok 25 m2.

Jak macie to rozwiązane w swoich domach ?

Miłego dnia J.Korona

A klimakonwektor już masz?

To są głośne urządzenia, przewidziane do montażu w stropach podwieszonych w biurowcach.

Masz wodę 8-9*C.

Zakładając, że staniesz na wysokości zadania i instalację wodną zaizolujesz porządnie.

Na wejściu do klimakonwektora uzyskasz 11 - 12*C.

Wychodzi bardzo mała delta, co oznacza konieczność instalacji dużego klimakonwektora i pracy na wysokim biegu (maksymalny przepływ)

Będzie głośno

Porównując to do najprostszego klimatyzatora ok 3kW.

Temperatura parownika ok 7*C

Przepływ ok 700 - 800 m3/h

To są parametry pozwalające utrzymać chłód w pomieszczeniu 30-40 m2.

Zwróć uwagę, że wydajności klimakonwektorów podawane są dla parametrów zasilania/powrót 7/12*C i najczęściej przy maksymalnym biegu wentylatora.

Ważny jest też przepływ - nie jest on mały, ale ponoć wody masz pod dostatkiem.

Czy aby na pewno?

Dobrze to musisz przeliczyć by się nie okazało, że kupisz duży klimakonwektor 7 kW i zbijesz temperaturę w domu o 2 -3 *C.

Urobisz się po pachy.

A w największy upał i tak przesiedzisz w barze przy zimnym piwie.

Być może bardziej opłaci się wyłożyć więcej na klimatyzator kanałowy i oszczędzić również na ogrzewaniu w okresach przejściowych.

Takie rozwiązanie promuje tutaj P.Brzęczykowski i trzeba przyznać, że rachunek ekonomiczny wypada najlepiej..

Edytowane przez _John

Tak jak kolega wyżej napisał, musisz sprawdzić bądź poprosić firmę od klimakonwektorów o przeliczenie mocy chłodniczej dla twoich parametrów wody. I niech ci podadzą parametry na biegu średnim bądź jeszcze lepiej, na każdym z możliwych. Po drugie, musisz sprawdzić czy masz tej wody wystarczającą ilość w sensie czy jej przepływ będzie odpowiedni. Suma sumarum, skóra może okazać się nie warta wyprawki, no chyba, że masz tej wody bardzo dużo i nie zależy ci na konkretnej temperaturze w pomieszcze a tylko "żeby schłodzić cokolwiek".

Odnośnie oranżerii/ogrodu zimowego to moja rada - oddziel go od domu stałą przegrodą i daj sobie spokój z jej ogrzewaniem bądź chłodzeniem.

• 1 month później...

Witam

Na razie poprowadzę tylko dodatkową rurę którą będzie odprowadzana woda z ewentualnego klimakonwektora..Będzie ona podłączona do rur rozprowadzających wodę po ogrodzie ,sadzie.Będę latem mierzył temperaturę wody w hydroforni i dopiero wtedy zadecyduje co dalej robić.Hydrofor i stacja uzdatniania wody są obudowane styropianem ,10 cm ,bo są w nieogrzewanym budynku na wypadek mrożnej zimy, Jest tam kontrolowana temperatura i po spadku jej do 2oC załącza się grzanie. Latem ta obudowa styropianowa będzie izolowała przed ciepłem.Gdy mamy gorące lato to ja używam kilkuset m3 wody na podlewanie , woda ta mogłaby dodatkowo pracować chłodząc dom.Mam w sumie kilkaset różnych drzew i krzewów które podlewam ,ogródek warzywny, trawnik.Ta powierzchnia do podlewania się jeszcze zwiększy jak uporządkuje teren w okolicach stawu .Moja ziemia to piach i aby coś rosło musi być podlewane , dlatego by nie zbankrutować ,wykopali mi studnie głębinową.

Miłego wieczoru J.Korona

myślałem o czymś podobnym. zrobiłem nawet eksperyment przepuszczając wodę do podlewania trawnika przez chłodnicę chłodząc powietrze wentylacyjne. nawet to działało ale efekt energetyczny niewielki.

co jest ważne u Ciebie, pomyśl jak będziesz tę wodę przepuszczał. na pewno nie dasz rady w czasie podlewania przepuszczać tej wody przez nagrzewnicę to zraszacze potrzebują duuuużego przepływu. będziesz musiał jakiś zbirornik buforowy postawić

ja chcę puścić wodę wchodzącą do domu przez rurę w ścianach pokoi południowych. wiem, wiem, niewiele zyskam ale inwestuję całe 100zł i wykorzystuję ciśnienie sieci. będę miał też instalację, żeby poeksperynentować ile zyskam tłocząc w taką ścianę wodę ze studni :)

Być może bardziej opłaci się wyłożyć więcej na klimatyzator kanałowy i oszczędzić również na ogrzewaniu w okresach przejściowych.
Dlaczego przejściowych... Najtańsze inwertory dają najtańszą kWh ( i to bezpośrednio) do -15st, te lepsze ( 2000zł droższe) do -25 st. Od 5 sezonów główne ogrzewanie elektryczne włączało się tylko okresowo w łazienkach.